bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,784.97 2.66%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,562.37 1.58%
bnb
BNB (BNB) $ 581.34 1.63%
solana
Solana (SOL) $ 187.28 1.66%
xrp
XRP (XRP) $ 0.626724 2.27%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.651011 0.09%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.220049 19.40%

Özel Haber! RippleNet, SWIFT’e Alternatif Olur mu?

ozel haber ripplenet swifte alternatif olur mu

Takvim yaprakları 1973 yılını gösterdiğinde, dünya çapında 11.000’den fazla finans kuruluşunu birbirine bağlayan bir mesajlaşma hizmeti hayatımıza girdi: SWIFT. Bankaların finansal işlemlerini güvenli bir şekilde yapmalarını sağlayan SWIFT, günümüzde, uluslararası dolar transferleri için kullanılan küresel bir standart. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından ABD ve AB, Rusya’yı SWIFT’ten çıkarma kararı aldı. Bu kararın ardından kulislerde RippleNet’in SWIFT’e alternatif olabileceği konuşulmaya başlandı. Biz de bu konu için sektörün önemli isimlerinden biri olan Ahmet Usta‘dan yorumlarını aldık.

SWIFT Yerine RippleNet…

Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılmasının ardından RippleNet, alternatifi konuşulmaya başlandı. Ancak, bunun ne kadar gerçekliği olabilir? Teoride mümkün olsa da bunu pratiğe dökmek mümkün mü?

ozel haber ripplenet swifte alternatif olur mu 4

Biraz geçmişe gidecek olursak Ripple’ın küresel bankacılık başkanı Marjan Delatinne, Temmuz 2019’da aslında bu sorunun yanıtını vermişti: “SWIFT’in yerini almıyoruz”

Delatinne’e göre, RippleNet ve SWIFT birbirinin alternatifi değil. İkili birbirine anca tamamlayıcı olabilir.

Biz de bu bilgiler ışığında tüm sorularımızı Ahmet Usta‘ya sorduk. Diğer yandan Rusya’nın yaptırımlardan kaçınması için kripto para birimlerini kullanabileceğine dair de Usta’nın yorumlarını aldık.

RippleNet’i, Blockchain tabanlı çalışan ve günün sonunda merkezi bir şirket tarafından yönetilen ve yine merkezi bir finans sistemi içindeki kurumların dahil olduğu bir sistem olarak tanımlayabiliriz. Usta’ya göre sistem, söz konusu kurumların kendi aralarında uluslararası para transferi yapmasını kolaylaştırıcı bir niteliğe sahip.

RippleNet’in SWIFT’e alternatif olması konusunda Usta’nın yorumları ise şöyle:

“Burada bahsettiğimiz ABD doları değilse, çünkü doların basımını, yönetimini, kontrolünü, yaptırımlarda nasıl kullanılacağına dair şartları ABD belirler, farklı para birimleriyle bir transfer gerçekleşebilir Rusya’ya. Ancak, Amerika’nın yaptırımları genelde şöyle çalışır; eğer ortada bir yaptırım varsa bu yaptırımı delecek ikincil unsurların da kullanılmasına izin vermez, yani siz bir ülkeyle para ticaretini yasaklıyorsanız ve bu para transferini farklı ikincil bir kanalda kullanacak bir araç kullanıyorsanız o zaman o araç da o yaptırımların uygulandığı ülke gibi yaptırım listesine alınabilir. Dolayısıyla; evet, teorik olarak Ripple bir alternatif oluşturabilecekken, pratikte bunun çok hayata geçirilebileceğini düşünmüyorum. Ripple, Ripple’ı kullanan finansal kurumlar ve Ripple’ın faaliyet gösterdiği ülkeler ABD hükümetini karşılarına alamayacaklardır”

ahmet usta
Ahmet Usta

Son zamanlarda gündem olan bir diğer önemli konu da Rusya‘nın kendisine uygulanan yaptırımlardan kripto para birimlerini kullanarak kaçınabilme ihtimali. Bunun için ABD’nin tüm sistemleri yakından takip ettiği biliniyor. Usta’ya göre, bu şekilde bir kaçınma kısmet mümkün olabilir. Ancak, burada ilgili kripto paraların da karşılıklı olarak hangi ülkeler arasında kullanılacağına dair bir mutabakat belirlenmesi gerekiyor. Burada bir diğer önemli konu da Rusya ile ticaretini sürdüren ülkelerin ABD’yi karşısına almak isteyip istemeyeceğiz.

Ahmet Usta konuya ilişkin yorumlarını şu sözlerle tamamladı:

“Biliyorsunuz Türkiye’nin İran’la olan ilişkilerinde, geçmiş dönemde, farklı kanallardan yapılmaya çalışılan çözümlemeler daha sonra Türkiye’nin aleyhinde bir takım suçlamalar ve davalar olarak geri döndü. Tabii ki uluslararası siyaset sadece tekil parametreler üzerinden yönetilmiyor. Burada çok boyutlu, çok faktörlü yapılar söz konusu. Bazı durumlarda bazı şeylere göz yumulabilir, bazı durumlarda bazı yapılar için istisnalar tanımlanabilir ama günün sonunda ne Ripple’ın ne de kripto paraların rusya için yaptırımlarda nihai derecede çözüm sağlayacak bir alternatif olduğunu söylemek bir yanılgı ve hata olur”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala