bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,212.20 1.15%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,096.15 0.88%
bnb
BNB (BNB) $ 560.84 2.04%
solana
Solana (SOL) $ 145.01 3.05%
xrp
XRP (XRP) $ 0.505737 0.68%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471615 3.64%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15368 1.80%

NFT Almak Mantıklı Mı? İşte NFT Kullanım Durumları

NFT

Değiştirilemeyen tokenler (NFT), tipik NFT uygulamasının dışında bir ton kullanım örneği görmüş olan yeni bir teknolojidir – şu anda çoğunlukla ticari sanat eserleri ve oyun karakterleri içindir.

NFT’ler fiziksel nesneleri, dijital içeriği ve hatta fikri mülkiyet gibi soyut kavramları temsil etmek için kullanılabilir. Dijital içeriğin, 2D veya 3D görüntülerin ötesinde düşünmek çılgınca, ancak bunun için birkaç gerçek pratik kullanım da var… en azından yakında.

NFT Kullanım Durumları

1. Urunlerin Orijinalliginin Saglanmasi

1. Ürünlerin Orijinalliğinin Sağlanması

Satın aldığınız ürünün orijinal olduğundan emin olmak için NFT’ler kullanılabilir. Blok zinciri ürünle ilgili bilgileri kalıcı olarak depolayabildiğinden, nadirlik ve orijinallik kontrolü yakında fiziksel ürünlerde de olacak. NFT’ler, üretim süreci hakkında bilgi depolamak için de kullanılabilir ve her şeyin adil ticaret olmasını sağlar.

NFT uygulamaları tüketici ürünlerinde de bitmiyor. Endüstriyel tasarım prototipleme amaçları için NFT’leri başarıyla kullanan çok sayıda şirket var.

Şu anda dünyadaki bir sorun, takviyeler ve ilaçlar gibi sahte gıda ürünleridir, NFT’ler gıda ürünlerini takip ederek ve izleyerek bunu çözmeye yardımcı olabilir. İnternetten satın aldığınız bir besin takviyesinin QR kodunu taradığınızı ve üretimden sevkiyata kadar tüm yolculuğunu gördüğünüzü hayal edin.

Bu durumda, hatalı bir şekilde belirli bir ülkede üretildiğini ve tedarik edildiğini iddia eden ürünler, sicili şeffaf olduğu için sonunda ifşa edilecektir.

2. Emlak

NFT’ler ve gayrimenkul birbirleri için yapılır. NFT’ler, arazi tapularını devretmek, mülkiyet kanıtı sağlamak ve hatta zaman damgalı NFT’leri kullanarak zaman içinde mülk değerindeki değişiklikleri takip etmek için kullanılabilir.

Emlak

Gayrimenkul sektörü, NFT’ye en hazır sektörlerden biridir. NFT’ler gayrimenkulde işlemleri basitleştirmek ve hızlandırmak, mülkler için akıllı sözleşmeleri etkinleştirmek (otomatik ödemelere izin vermek) ve hatta merkezi olmayan ev kiralama hizmetleri oluşturmak için kullanılabilir.

Telefonunuzda sadece birkaç dokunuşla satın aldığınız mülk hakkında her şeyi bildiğinizi hayal edin. Mülkün ne zaman inşa edildiğini, ilk kime ait olduğunu, hangi değişikliklerin yapıldığını ve satın aldığınız noktaya kadar her şeyi bilin.

3. Tıbbi Kayıtlar ve Kimlik Doğrulaması

NFT işlemleri, blok zincirine kalıcı olarak eklenmeden önce birden fazla düğümde doğrulandığından, her kaydın doğru ve kötü niyetli manipülasyon girişimlerine karşı güvenli olmasını sağlayarak, NFT defterleri, bir bireyin tıbbi kayıtlarını gizlilikten ödün vermeden veya harici kaynaklardan kurcalama riskine girmeden saklayabilir.

Tibbi

NFT uygulamaları, sağlık uzmanlarına da yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmıştır – böyle bir örnek, sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından yeni doğanlara verilebilen NFT Doğum Sertifikalarıdır. Her çocuk için bu NFT’lerden birini yayınlamak, blok zincirinde doğum sertifikalarıyla bağlantılı ve daha sonra NFT doğrulama uygulamalarıyla doğrulanan ömür boyu sürecek bir kimliği hızlı bir şekilde oluşturmanın etkili bir yolu olabilir.

NFT defterleri ayrıca hassas tıbbi verileri depolamak için daha güvenli yöntemler sağlarken gerektiğinde yetkili sağlık hizmeti sağlayıcılarının erişimine izin verir. Hastanelerin, sağlık sigortası şirketlerinin ve diğer kuruluşların blok zincirlerinin hasta kimliklerini doğrulayarak ve hasta gizliliğinden ödün vermeden gerçekleştirilen tıbbi prosedürleri kaydederek hastane operasyonlarını iyileştirmeye nasıl yardımcı olabileceğini keşfetmeye başladığı son yıllarda dar tanımlanmış NFT kullanım durumları ortaya çıkmıştır.

İnanılmaz, değil mi?

4. Fikri Mülkiyet ve Patentler

NFT’ler fikri mülkiyeti ve patentleri korumak için mükemmeldir. NFT tokenleri ayrıca, kullanıcıların ticari markalar ve telif hakları gibi geleneksel IP hakları araçlarıyla mümkün olmayan herhangi bir içerik parçasının sahipliğini kanıtlamalarına olanak tanır.

Patentler

Bir IP’nin mülkiyeti, özellikle zaman damgalarıyla, IP’nin tüm geçmişiyle ayırt edilebilir. NFT zinciri değişmez olacaktır, bu da NFT sahibinin herhangi bir zamanda bir eserin orijinal yaratıcısı olduğunu kanıtlayabileceği anlamına gelir.

Patentler için de durum aynıdır, NFT’ler yenilik veya buluşun sahipliğini korumak ve belgelemek için kullanılabilir. NFT’ler ayrıca doğrulama için gerekli verileri sağlayabilir ve böylece patentlerle ilgili tüm işlemleri belgeleyen bir halka açık defter oluşturabilir.

5. Akademik Kimlik Bilgileri

NFT’ler ayrıca akademik kimlik bilgilerini temsil etmenin iyi bir yoludur. NFT’ler, NFT zincirinde saklanacak ve değiştirilemeyecek veya hacklenemeyecek olan katılım kanıtı, kazanılan derece ve diğer önemli bilgileri sağlayabilir. NFT’ler, akıllı sözleşme doğrulama sistemleri aracılığıyla kazanılan dereceleri doğrulamanın yanı sıra tamamlanan her ders için tokenler vererek alınan dersler için değişmez kayıtlar oluşturabilir.

Akademik

Gelecekte, bir kağıt sertifika vermek artık bir şey olmayacak. NFT’ler, akademik başarının bir kaydı olarak kullanılacak ve NFT eğitim tokenleri, diğer bireylere aktarılabilir ve bu, onlara sahip olan kişinin böyle bir NFT kazandığının kanıtı olabilir.

6. Tedarik Zinciri

Yukarıda bahsettiğim gibi, özellikle gıda endüstrisindeki ürünler, nereden geldiklerini, içinde ne olduğunu ve benzerlerini doğrulamak konusunda büyük bir sorun yaşıyor. Ancak blok zinciri kullanılarak, NFT’ler bir ürüne eklenebilir ve bu, ona değiştirilemeyecek bir NFT tanımlayıcısı verir. Bu, tedarik zinciri ile birlikte çalışan NFT’lerin mükemmel bir örneğidir .

Tedarik

Ek olarak, NFT’ler şirketlere ürünlerini üretimden nakliye ve teslimata kadar takip etme yeteneği de verebilir . Bu, müşterilere bir şirketin tedarik zincirinde şeffaflığı korumanın yanı sıra neye para harcadıkları konusunda fikir verir.

7. Oyun Endüstrisi

NFT’ler ve oyun endüstrisi cennette yapılan bir eşleşmedir. NFT’ler, NFT platformlar arası oynanabilirliğe izin vererek oyun dünyasına entegre edilebilir. NFT’ler, oyun geliştiricilerine markalarını genişletmeleri ve başka bir gelir akışı yaratmaları için başka bir yol sunarken, oyunculara zaten karakterleri veya öğeleri varsa oyunu oynamaya devam etmeleri için daha fazla teşvik verilir.

Oyun

NFT’ler ayrıca oyunlarda daha kolay bir zaman ticareti sağlar, bu da oyunlardaki NFT öğelerinin değişen derecelerde nadirliğe sahip olabileceğinden değeri artırabilir. Herhangi bir aracı olmadığı için NFT sahiplerinin dolandırıcılık konusunda endişelenmeleri gerekmeyecek; işlemler blok zinciri aracılığıyla anında gerçekleşir. Bu, onu kullanan kişiler tarafından test edilmiş silah veya diğer teçhizatı satın almak da dahil olmak üzere daha önce hiç olmadığı gibi her türlü olanağı açar.

Bu, Axie Infinity ve diğer gelecek blok zinciri oyunları gibi oyunlar tarafından zaten tam olarak kullanılan kullanım durumudur.

8. Biletleme

NFT’ler çok yakın bir gelecekte biletleri değiştirmek için kullanılacaktır. Örneğin, park geçiş kartları, daha sonra doğrulama amacıyla kısıtlı alana girerken kullanacağınız benzersiz bir kimlik atanmış NFT “biletleri” ile değiştirilebilir.

Biletleme

Bu, dolandırıcılıkla ilgili sorunları çözer ve NFT sahiplerinin birden fazla kopyası yerine yalnızca bir tokene ihtiyaç duyması nedeniyle kağıt kullanımını azaltır (tıpkı bizim paramızı basmamamız gibi). Aynı konsept, yolculuğunuz sırasında tarayıcılar aracılığıyla farklı noktalarda ödeme doğrulamasının gerçekleştiği otobüs jetonları veya diğer ulaşım türleri için de geçerlidir.

9. Sanat Eseri Takibi

Dünya Savaşı’ndan sonra birçok sanat eseri kayboldu. Bazıları sahte ürünlerle değiştirildi, bazıları bireyler, gruplar ve diğerleri tarafından çalındı. Yakında, eski ustaların orijinal sanat eserleri, NFT’ler aracılığıyla takip edilmek üzere etiketlenebilir. Elbette bu, henüz oluşturulmamış fiziksel sanat eserleri için de geçerlidir.

Sanat

Ancak, elbette bu her iki şekilde de işe yarayabilir. Fiziksel sanat bir NFT’ye dönüştürülebilir ve NFT’ler de fiziksel sanata dönüştürülebilir (elbette dijital tokeni korurken).

Belirli bir parçanın orijinalliğini takip etmeye ve dolaşımdaki sahte sanat eserlerini azaltmaya veya tamamen ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Bu ayrıca, özellikle bir müzayede evinden satın almışlarsa, NFT sahiplerinin mülklerinin gerçekten gerçek olduğunu garanti eder .

10. Oylama

Birçok ülkede, seçmenlerin sandık başına giderken yanlarında fotoğraflı bir kimlik ve ikametgah belgesi getirmeleri gerekmektedir. Bununla birlikte, çoğu, kimliklerinin kopyalarına veya nerede yaşadıklarını kanıtlayacak herhangi bir belgeye sahip olmadıkları veya hatta oy kullanmak için kayıtlı oldukları için haklarından mahrum bırakılıyor.

Oylama

Oylamanın NFT’lerle entegre olduğunu hayal edin.

NFT’ler, kim olduklarını ve ülkede nerede yaşadıklarını kanıtlayan fiziksel belgelere sahip olmayan kişilere dijital bir kimlik sağlayacağından, bu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir .

NFT’ler oy verenlerin ve oylarının resmi bir kaydı olarak hizmet edeceğinden, bu aynı zamanda hile ve seçmen sahtekarlığının ortadan kaldırılmasına da yardımcı olacaktır.

Bonus: Metaverse

Metaverse hakkında daha önce yazmıştım ve NFT’ler onun gelişiminde rol oynayacak. Yukarıda bahsedilenler gibi NFT kullanım durumları ve NFT tokenlerini kullanan ürünler için ödeme yapmak gibi diğerleri, NFT’lerin insanların zamanlarının çoğunu fiziksel muadilleri yerine dijital avatarlarla etkileşime girerek geçirdiği bu sanal gerçeklik geleceğini şekillendirmeye yardımcı olma yollarından sadece birkaçıdır.

Metaverse

Metaverse’in temel temelidir. İçindeki gelecekteki avatarınız bir NFT. Onu kimse sizden çalamaz ve bu sizin uzay içindeki gerçek kimliğinizdir. NFT’ler, başkalarının NFT avatarlarını satın almak için de kullanılabilir. Bununla birlikte, bir ünlünün NFT’si, karşılayabileceğinizden daha pahalıya mal olabilir veya lisans sorunları nedeniyle hiç bulunmayabilir.

Son Sözler

NFT kullanım durumları henüz emekleme aşamasında, ancak bundan sadece oyunların değil, günlük hayatlarını sürdüren sıradan insanların da faydalanacağı açık. Bu sadece birçok hizmet için kullanım kolaylığı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda özellikle sanat eserleri, gayrimenkul, bir konsept veya fikir ve benzeri gibi fiziksel mülklerin mülkiyeti söz konusu olduğunda birçok işlemde şeffaflığı artıracaktır.

Önümüzdeki yıllarda bu alanda daha fazla gelişme göreceğiz ve bunun şu anki hızıyla burada olduğunu bile fark etmeyebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala