Mutabakat (Konsensüs) Algoritması Nedir?

konsensus mutabakat fikir birligi algoritmasi

Blockchain, verilerin kaydedildiği merkezsiz ve dağıtık bir veri tabanı. Blockchain’in merkezsiz doğası nedeniyle verilerin güvenli bir şekilde işlenmesi ve saklanması ve ağın koordinasyonu, ağ katılımcılarının fikir birliğine yani mutabakata varmasıyla sağlanıyor.

Blockchain’de ağ katılımcıları yani blockchain’i çalıştıran ve tüm işlemlerin kayıtlarını tutan bilgisayarlar “node” olarak adlandırılıyor. Mutabakat (konsensüs) ise katılımcıların güvenli bir şekilde fikir birliğine varmalarını sağlayan standartlaşmış bir yöntem.

Mutabakat algoritmaları neden önemlidir?

İlk başarılı blockchain örneği, Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen Bitcoin tarafından kullanılıyor. Daha önce de birçok kripto para geliştirme girişiminde bulunuldu ancak bunlar başarısızlıkla sonuçlandı. Satoshi Nakamoto ise “çifte harcama” sorununa çözüm getirerek Bitcoin’le birlikte blockchain’in ilk başarılı versiyonunu hayata geçirdi.

cifte harcama double spending nedir

Mutabakat yani konsensüs algoritmalarının amacı, kötü aktörlerin kasıtlı olarak hile yapmasını önlemektir. Kripto dünyasındaki en klasik hile örneği “çift harcama”dır.

Ahmet’in Mehmet’e 10 token aktarırken hile yaptığını ve aynı 10 token’i Veli’ye de göndermeye çalış

Bu senaryodaki kötü adam olan Anthony’nin Bethany’ye 10 token aktararak hile yaptığını ve aynı 10 token’ı Veli’ye aktarmaya çalıştığını varsayalım.

Ağdaki doğrulayıcıların hangi token’lerin kime ait olduğu konusunda fikir birliğine (mutabakata) varması gerekiyor.

Mutabakat algoritmalarıyla Ahmet’in 10 token’ı Mehmet’e gönderdiği, aynı token’ları Veli’ye gönderemeyeceği biliniyor.

Mutabakat algoritması türleri

Kripto para piyasanda farklı mutabakat (konsensüs) algoritmalarını kullanan birçok proje var.

En yaygın iki mutabakat mekanizması ise Bitcoin ve Dogecoin tarafından kullanılan Proof-of-Work (PoW) ve Ethereum tarafından kullanılan Proof-of-Stake (PoS).

Ethereum’un yanı sıra Cardano, Solana ve Avalanche da Proof-of-Stake’i kullanıyor.

Her iki mutabakat algoritmasının da altında hile yapmayı son derece pahalı hale getirerek zorlaştırmak yatırıyor. Fakat her ikisi de bunu farklı yöntemlerle yapıyor.

Proof-of-Work, fikir birliği (mutabakat) algoritmalarının atasıdır. Her ne kadar Proof-of-Work’ün blockchain’de ilk başarılı uygulaması Bitcoin olsa da Proof-of-Work’ün tarihi çok daha eskiye dayanıyor. Proof-of-Work kavramı ilk olarak Markus Jakobsson ve Ari Juels tarafından 1999 yılında kullanıldı. Konsept, 2004 yılında Hal Finney tarafından kripto paralara entegre edildi.

Mutabakat algoritmaları nasıl çalışır?

Bitcoin gibi Proof-of-Work tabanlı blockchain ağlarında, mutabakat, ağa blok adı verilen yeni bir işlem grubu eklemek için önemli miktarda enerji, donanım ve hesaplama gücü gerektiriyor.

mutabakat fikir birligi algoritmasi nedir

Ethereum gibi Proof-of-Stake tabanlı blockchain’lerde ise işlemleri doğrulayan ve yeni bloklar öneren node’lar “doğrulayıcılar” (validators) olarak adlandırılır. Proof-of-Stake mutabakat algoritmasını kullanan blockchain’lerde doğrulayıcılar, belli bir miktarda ağın yerel coin’ini stake etmesi gerekiyor. Bir doğrulayıcı ağda ne kadar fazla coin stake ederse yeni bir blok önerme ve blok ödülü kazanma şansı da o kadar artar. Eğer bir doğrulayıcı hata yaparsa, ceza ödemek zorunda kalır ya da doğrulama sürecinden çıkarılabilir.

Tuncay Aydıner

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti. 2016 yılında yaptığı araştırmalar neticesinde kripto paralarla ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenmeye başlayan Tuncay, 1 yıllık bir çalışmanın ardından bu alanda içerikler üretmeye başladı. Tuncay, üniversite yıllarında yerli ve yabancı birçok kripto para projesinde rol alarak kripto para sektörüyle bağlarını iyice güçlendirdi. Henüz lise yıllarında gazeteciliğe ilgi duyan Tuncay, üniversite yıllarında internet dünyasına adım attı ve 2018 yılında sırasıyla Coinografi.com ve CoinBilgi.net sitelerini kurdu ve yönetti. Tuncay, üniversite yıllarından bu yana gününün tamamını kripto paralar ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenerek, bu konuda araştırmalar yaparak geçiriyor. Tuncay’ın kripto para alanında ilgilendiği başlıca konular arasında ödeme sistemleri, NFT ve merkezsiz finans protokolleri yer alıyor. Tuncay Blockchain teknolojisine, kripto paralara, teknolojik dönüşüme, ekonomiye duyduğu ilgi nedeniyle bu alanda yüksek lisans eğitimi için yönünü dijital dönüşüm konusunda Avrupa’ya liderlik eden Baltık ülkelerine çevirdi ve 2021 yılının Ocak ayında Letonya Riga Teknik Üniversitesi Business Informatics bölümünden kabul aldı. 2021 yılının Ocak ayında Kriptomeda bünyesine katılan Tuncay, Coinkolik.com, BTCHaber.com ve CoinBilgi.net platformlarının Yayın Koordinatörlüğü görevini yürütüyor. Üniversite yıllarında girişimcilik ve doğa Sporları kulüplerinde aktif rol alan Tuncay başta futbol ve hentbol olmak üzere spora, bilgisayar ve konsol oyunlarına, fotoğrafçılığa, araştırmaya, okumaya ve öğrenmeye büyük ilgi duyuyor. Kripto para ekosisteminde spesifik olarak NFT’lerle ilgilenen Tuncay, bununla birlikte Solana, Polkadot ve Avalanche gibi akıllı sözleşmeleri ve merkezsiz finans protokollerini destekleyen projeleri yakından takip ediyor. Tuncay, Mahatma Gandhi’in “Dünyada görmek istediğin değişimin bir parçası ol.” sözünden ilham alıyor. Bu bağlamda geleneksel finansal sistemin temellerinden çatırdadığını ve dijital paraların insanlığın geleceği olduğunu düşünmesi nedeniyle kripto para ekosisteminin geniş kitlelerce benimsenmesi için çalışmalar yürütüyor. Tuncay, kripto varlıkların paranın çehresini temelden değiştirebileceğine inanıyor.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye'nin Uzman Kadrolu Kripto Haber Platformu
bitcoinBTC/TRY
533.913,60 TL 1,34%
ethereumETH/TRY
33.971,06 TL 1,48%
tetherUSDT/TRY
19,17 TL 0,02%
bnbBNB/TRY
6.029,56 TL 0,50%
usd-coinUSDC/TRY
19,17 TL 0,07%
xrpXRP/TRY
10,27 TL 2,74%
cardanoADA/TRY
7,13 TL 3,86%
staked-etherSTETH/TRY
33.857,11 TL 1,68%
dogecoinDOGE/TRY
1,42 TL 2,09%
matic-networkMATIC/TRY
20,76 TL 3,16%
Bağlantıyı kopyala