bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,365.44 0.33%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,971.86 0.88%
bnb
BNB (BNB) $ 534.18 0.55%
solana
Solana (SOL) $ 133.09 0.16%
xrp
XRP (XRP) $ 0.481779 2.59%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.439432 1.57%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.144994 1.51%

Mina Protocol (MINA) Nedir?

Mina

Mina coin, bütün blok zincirler arasında en hafif ve en erişilebilir blok zinciri özelliğine sahip olan kripto para birimidir. Mina coin’in kripto parası MINA’dır.

MINA, madenciliği yapılan bir kripto para türü değildir. Mina, Ethereum’un hesap modeliyle çalışan bir altyapıya sahiptir. MINA protokol, Haziran 2017′ de O(1) Labs tarafından Coda Protocol ismiyle geliştirilmeye başlandı. O dönem Coda Protocol olarak adlandırılan projenin ismi 2020 yılının ekim ayında Mina olarak değiştirilmiştir.

Mina coin’in ortaya çıkmasındaki asıl amaç kısa ve öz bir blok zincire sahip bir blok zinciri oluşturmaktır. Mina projesi, dünyanın en hafif blok zinciri özelliğine sahip olmasının yanı sıra kullanıcılara hız, güvenlik ve işlem ücretleri gibi konularda sağladığı avantajla önemli bir görevi üstlenmektedir.

Amacı, Bitcoin ve Ethereum gibi lider konumda olan kripto para birimlerinin yüzlerce GB veri depolama boyutunun artması sorununa bir çözüm üretmektedir. Ortalama 22 kb gibi sadece birkaç tweet boyutunda işlem yapılabilmektedir. Mina coin ile kullanım ne kadar artarsa artsın blok zinciri her zaman aynı boyutta kalacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede katılımcıların ağı hızlı bir şekilde senkronize ederek doğrulama işlemlerini gerçekleştirmeleri sağlanmaktadır. 

Mina coin’in işlevlerini incelersek:

  • Blok üretimi: Blok üreticileri, blok zincirine güvenlik sağlayan doğrulayıcılardır. Mina coinlerini stake etme ve blok zincirinde yeni bloklar üretme karşılığında blok ödülleri kazanırlar.
  • Ağ işlem ücretleri: Kullanıcılar, Mina ağı üzerindeki Snapps ile etkileşime girmek için gereken ağ işlem ücretlerini Mina coin ile öder.
  • Staking: Kullanıcılar, stake ödülleri karşılığında ağın güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için node’ları çalıştırabilir ve Mina coinlerini stake edebilir. Alternatif olarak, kullanıcılar üçüncü taraf bir stake etme hizmetine yetki vererek coin’lerini dolaylı olarak stake edebilirler.
Mina 1

Mina coin’in avantajları şöyledir:

  • Blok zincirlerinin güvenliğini sağlayan kriptografik tekniklerinden biri olan zk-SNARK özelliği bünyesinde bulunmaktadır. Bu tekniğin amacı sıfır bilgi ispatıdır. Bu sayede blok zincirinde işlem yapan kişilerin kişisel bilgilerini açığa çıkarmadan ispatlamasını sağlamaktadır. Bu yöntem ile kullanıcılarının kimlik bilgisine gerek duymadan web sitelerine girmelerini ve veri elde etmelerine olanak tanımaktadır.
  • Mina coin’de bulunan blok zincirlerinin kısa olması zincirde gerçekleşecek her işlemin hızlı olmasını ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. 
  • Blok üreticileri ve doğrulayıcıların yapmış oldukları işlemlerin sonucunda kişilere MINA coin ödülü kazanmalarını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra stake yolu ile kullanıcıların ek kazanç elde etmelerini sağlamaktadır.
  • Mina protokolü, sahip olduğu blok zinciri ile zamanla artan kullanım olmasına rağmen aynı boyutta kalabilecek şekilde tasarımı yapılmıştır. Bundan dolayı var olan tüm blok zincirleri arasında en hafif blok zinciri olma özelliği gösteren bir proje olmaktadır. 
  • Merkeziyetsiz uygulamaların gelişmesi için destek verilmesini hedefleyen bir proje olarak geliştirilmiştir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala