bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,537.83 0.47%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,184.42 1.18%
bnb
BNB (BNB) $ 604.53 0.04%
solana
Solana (SOL) $ 155.86 2.43%
xrp
XRP (XRP) $ 0.550924 2.75%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.513972 0.43%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.158914 1.78%

Mikroekonomi Nedir? Kısaca Mikroekonomi’nin Tarihi

Mikroekonomi

Mikroekonomi, bireylerin ve firmaların üretim, değişim ve tüketim kaynaklarını tahsis etme kararlarını inceler. Peki tam olarak mikroekonomi nedir? işte detaylar..

Mikroekonomi, tek pazarlardaki fiyatlar ve üretim ve farklı pazarlar arasındaki etkileşim ile ilgilenir, ancak ekonomi genelindeki toplamların çalışmasını makroekonomiye bırakır. Mikroekonomistler, mantığa ve gözlemlenen insan davranışına dayalı çeşitli modeller formüle eder ve modelleri gerçek dünya gözlemlerine karşı test eder.

Mikroekonomi, teşviklerin ve kararların etkilerini, özellikle de bunların kaynakların kullanımını ve dağıtımını nasıl etkilediğini inceleyen sosyal bilimdir. Mikroekonomi, farklı malların nasıl ve neden farklı değerlere sahip olduğunu, bireylerin ve işletmelerin nasıl verimli üretim ve değişimden yararlandığını ve bunlardan nasıl yararlandığını ve bireylerin birbirleriyle en iyi nasıl koordine ve işbirliği yaptığını gösterir. Genel olarak konuşursak, mikroekonomi, makroekonomiden daha eksiksiz ve ayrıntılı bir anlayış sağlar.

Mikroekonomi Nedir?

Mikroekonomi, bireylerin teşviklerde, fiyatlarda, kaynaklarda ve/veya üretim yöntemlerinde meydana gelen değişikliklere tepki olarak seçimler yaptığında ne olabileceği (eğilimler) üzerine yapılan çalışmadır. Bireysel aktörler genellikle alıcılar, satıcılar ve işletme sahipleri gibi mikro ekonomik alt gruplara ayrılır. Bu gruplar, koordinasyon için bir fiyatlandırma mekanizması olarak para ve faiz oranlarını kullanarak kaynaklar için arz ve talebi yaratır.

Mikroekonominin Kullanım Alanları

Mikroekonomi, pozitif veya normatif anlamda uygulanabilir. Pozitif mikroekonomi, ekonomik davranışı tanımlar ve belirli koşullar değişirse ne bekleneceğini açıklar. Bir üretici araba fiyatlarını yükseltirse, pozitif mikroekonomi, tüketicilerin eskisinden daha az satın alma eğiliminde olacağını söylüyor. Güney Amerika’da büyük bir bakır madeni çökerse, arz kısıtlı olduğu için bakırın fiyatı artma eğiliminde olacaktır. Pozitif mikroekonomi, bir yatırımcının, tüketiciler daha az iPhone satın alırsa Apple Inc. hisse senedi fiyatlarının neden düşebileceğini anlamasına yardımcı olabilir. Mikroekonomi, daha yüksek bir asgari ücretin neden Wendy’s Company’yi daha az işçi çalıştırmaya zorlayabileceğini de açıklayabilir.

Pozitif mikroekonominin bu açıklamaları, sonuçları ve tahminleri, daha sonra, piyasa katılımcıları arasında en değerli veya faydalı üretim, değişim ve tüketim kalıpları için insanların, işletmelerin ve hükümetlerin ne yapmaları gerektiğini belirlemek için normatif olarak da uygulanabilir. Mikroekonominin ne olduğundan ne olması gerektiğine ya da insanların ne yapması gerektiğine bu şekilde genişletilmesi, aynı zamanda, genellikle bir tür faydacılık anlamına gelen bir tür etik veya ahlaki teori veya ilkelerin en azından örtük olarak uygulanmasını gerektirir.

Mikroekonomi Yöntemi

Mikroekonomik çalışma tarihsel olarak, Léon Walras tarafından Elements of Pure Economics’te (1874) geliştirilen genel denge teorisine ve Alfred Marshall tarafından Principles of Economics’te (1890) tanıtılan kısmi denge teorisine göre gerçekleştirilmiştir. Marshallian ve Walrasian yöntemleri, daha büyük neoklasik  şemsiyenin altına girer.mikroekonomi. Neoklasik iktisat, sahip oldukları gelir ve kaynakların kısıtlamalarına tabi olarak, tüketicilerin ve üreticilerin ekonomik refahlarını en üst düzeye çıkarmak için nasıl rasyonel seçimler yaptıklarına odaklanır. Neoklasik iktisatçılar, ekonomik davranışın matematiksel modellerini inşa etmek için piyasalar hakkında -mükemmel bilgi, sonsuz sayıda alıcı ve satıcı, homojen mallar veya statik değişken ilişkiler gibi- basitleştirici varsayımlarda bulunurlar.

Bu yöntemler, ekonomistlerin bireysel pazarların matematiksel olarak test edilebilir modellerini geliştirmelerine olanak tanıyan işlevsel matematiksel dilde insan davranışını temsil etmeye çalışır. Neoklasikler, ekonomik olaylar hakkında ölçülebilir hipotezler oluşturmaya ve ardından hangi hipotezlerin en iyi sonucu verdiğini görmek için ampirik kanıtları kullanmaya inanırlar. Bu şekilde felsefenin “mantıksal pozitivizm” veya “mantıksal ampirizm” dalını takip ederler. Mikroekonomi, incelenen soruya ve ilgili davranışlara bağlı olarak bir dizi araştırma yöntemi uygular.

Mikroekonominin Temel Kavramları

Mikroekonomi çalışması, aşağıdakiler dahil (ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) birkaç anahtar kavramı içerir:

  • Teşvikler ve davranışlar: Bireyler veya firmalarda insanların karşılaştıkları durumlara nasıl tepki verdikleri.
  • Fayda teorisi: Tüketiciler, harcamak için ne kadar gelirleri olduğuna bağlı olarak, mutluluklarını veya “faydalarını” en üst düzeye çıkaracak bir mal kombinasyonunu satın almayı ve tüketmeyi seçeceklerdir.
  • Üretim teorisi: Bu, üretimin incelenmesidir – veya girdileri çıktılara dönüştürme sürecidir. Üreticiler, kârlarını en üst düzeye çıkarmak için maliyetleri en aza indirecek girdilerin kombinasyonunu ve bunları birleştirme yöntemlerini seçmeye çalışırlar.
  • Fiyat teorisi: Fayda ve üretim teorisi, rekabetçi bir piyasada fiyatları belirleyen arz ve talep teorisini üretmek için etkileşime girer. Tam rekabet piyasasında, tüketicilerin talep ettiği fiyatın, üreticilerin arz ettiği fiyatla aynı olduğu sonucuna varılır. Bu ekonomik denge ile sonuçlanır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala