bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,091.71 0.04%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,187.28 0.67%
bnb
BNB (BNB) $ 606.05 1.40%
solana
Solana (SOL) $ 154.70 0.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.544684 1.85%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.5133 0.18%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.158381 1.46%

Merkeziyetsiz Kripto Borsalarının İşlem Hacminde Artış Yaşandı

merkeziyetsiz kripto borsalarinin islem hacmi artis yasandidf

Kripto para sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda merkeziyetsiz borsa (DEX) son ayların en verimli dönemlerinden geçiyor. Son olarak DefiLlama’ya göre merkeziyetsiz kripto borsalarının işlem hacminin mart ayında art arda üçüncü kez artış gösterdi. Borsaların hacimleri 133,1 milyar dolara yükseldi.

Sektördeki Gelişmeler DEX’lerin Kullanımını Artırdı

DefiLlama’dan alınan bilgilere göre merkeziyetsiz kripto borsalarının işlem hacminde artış yaşandı. Bir taraftan aralarına her gün bir yenisi eklenen ön satışta olan coinler kripto topluluğu içerisindeki heyecanı desteklese de diğer taraftan karşı karşıya kalınan düzenleyici baskıları kripto para sektörünün geleceğini şekillendiriyor.

ABD’li düzenleyiciler özellikle son dönemde Kraken, Coinbase ve Binance gibi önde gelen merkezi kripto borsalarının peşine düşmesi yatırımcılar merkeziyetsiz borsalara yöneldi. Bunun yanında ABD’deki regülasyon baskılarının, merkeziyetsiz borsaların (DEX) işlem hacminde büyük bir sıçramaya yol açtı.

DefiLlama verileri, kripto sektörünü etkisi altına alınan düzenleyici baskıları sebebiyle yatırımcıların DEX’lere kayacağı öngörünüsü de desteklemiş oldu. 

Merkeziyetsiz borsalardaki işlem hacminde yaşanan artışın gerekçelerine ilişkin öne sürülen iddialar arasında stablecoin krizinin de yer aldığı görüldü. Konuya ilişkin bilgi paylaşımında bulunan araştırma platformu Kaiko’ya göre CEX’lerin depeg esnasında stablecoin çiftleri için ciddi bir likidite eksikliğine tanık olduğu belirtildi.

Ekran Resmi 2023 04 10 10.39.35

Merkezi borsaların doğasında yer alan sorunlara çözüm getirmeyi amaçlayan merkeziyetsiz borsalar, gözetim altında tutulmadığından özellikle anonim kalmak isteyen yatırımcılar tarafından tercih ediliyor. Merkeziyetsiz borsaların işlem hızının ise yine bu platformların çekici yönlerinden biri olduğu belirtiliyor.

Tüm bunların yanı sıra bazı DEX platformları kendi ekosistemlerini güçlendiren native tokenlere de yer veriyor. Hatta yeni çıkan coinler listelerine eklenen bazı DEX tokenler, merkeziyetsiz finans çerçevesinde faaliyet gösteren ve gelecek vadeden projeler arasında gösteriliyor. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala