bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,402.26 2.40%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,081.71 1.42%
bnb
BNB (BNB) $ 559.54 1.90%
solana
Solana (SOL) $ 145.73 6.08%
xrp
XRP (XRP) $ 0.504706 1.32%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471089 4.73%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153092 3.08%

Merkezi Sorunlar Merkeziyetsize Geçişi Hızlandırıyor

Merkezi Sorunlar Merkeziyetsize Gecisi Hizlandiriyor

Son dönemin belki de en kritik konusu, FTX‘in kullanıcılarının varlıklarını izin dışı olarak farklı operasyonlarda kullanması oldu. Geçmiş hızlı bir şekilde büyüyüp ünlenmesine yarayan bu durum aynı zamanda borsanın sonunu da getirdi. Ancak Nasıl USTC‘nin çöküşü sonrası stablecoin’lere olan güven azaldıysa, FTX‘in krizi de merkezi borsalara olan güveni zedeledi.

Yaşanan kriz sonrası birçok borsanın kendi varlık kanıtlarını sunduklarını, sunmayanlara ise şüpheli bir yaklaşımın geliştiğini gözlemledik. Bu da kripto sektöründe güvenin ne denli önemli olduğunu birken daha gözler önüne seriyor. Bu noktada zincir üstü veri analiz şirketi Chainalysis de yeni bir rapor yayımladı. Şirkete göre yaşanan son krizler, kurumsal yatırımcılar başta olmak üzere varlıkların CEX‘lere ve cüzdanlara kaydığını gösteriyor.

Merkezi Sorunlar Merkeziyetsize Gecisi Hizlandiriyor 2

Chainalysis: Kurumsal Yatırımcılar Hızla Merkeziyetsiz Borsalara Geçiyor

Blockchain odaklı veri analiz şirketi Chainalysis, son dönemde yaşanan FTX krizi ve beraberinde gelen iflasa yönelik yeni raporunu yayımladı. Yayımlanan raporda asıl dikkat çeken nokta kurumsal yatırımcıların CEX‘lere ve kendi cüzdanlarına geçişleri oldu. Chainalysis’e göre kriz, birçok yatırımcının varlıklarını borsalaran çekmesine neden oldu:

“Fonların bir CEX’ten kişisel bir cüzdana taşınması birçok anlama gelebilir. Ancak çoğu zaman, kullanıcıların CEX’lerin ödeme gücü konusunda endişe duyduklarını ve fonlarına erişimlerini kaybetme korkusuyla fonlarını doğrudan kontrol ettikleri kişisel bir cüzdana taşıdıklarını görüyoruz”

Diğer taraftan tek şaşırtıcı nokta varlıkların merkezi borsalardan çıkışı değil. Öyle ki 100 bin doların üzerinde yapılan transferler filtrelendiğinde devasa bir çıkış görülüyor. FTX’in iflası sonrası merkezi borsalardan çıkan kurumsal yatırımcı oranı yüzde 68 seviyesinde.

Diğer taraftan bu çıkış, UST‘nin çöküşündeki çıkış ile kıyaslandığında yüzde 9 daha az (UST’de borsalardan çıkan yatırımcı oranı yüzde 77). Chainalysis’e göre bu çıkış doğrusal bir eğimde ilerlemiyor ve aralıklı olarak artış hızlanıyor:

Merkezi Sorunlar Merkeziyetsize Geçişi Hızlandırıyor
Kaynak: Chainalysis

Yukarıda yer alan tabloda da bu transferlerin yalnızca yüksek aktivite veya dalgalı piyasa koşullarında değil, genel olarak CEX‘ten kişisel cüzdana akışlar için geçerli olduğunu görüyoruz.

Görünen o ki yaşanan piyasa dalgalanmaları, krizler ve iflaslar sonrası panik oldukça artı. Ancak sektördeki kurumsal benimseme yine de arttığı için bu yatırımcıların fonlarını CEX’lerden kişisel cüzdanlara geçirdiklerini gördük.

Merkezi Sorunlar Merkeziyetsize Geçişi Hızlandırıyor
Kaynak: Chainalysis

Yukarıdaki grafikte, CEX-kişisel cüzdan akışlarının aynı zaman dilimlerindeki işlem hacminde tarihsel olarak artışlar yaşadığını görüyoruz; Bu, kişisel cüzdanlara çekilen fonların önemli bir kısmının kısa süre sonra kullanıldığını gösteriyor.

Büyük ölçekli para çekme olaylarında kurumsal paranın artan rolü göz önüne alındığında, kurumsal yatırımcılar için, fonlarını CeFi’den DeFi ekosistemine geçişinde kilit bir rol oynadığı sonucuna varabiliriz. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala