bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,904.00 2.12%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,581.04 2.27%
bnb
BNB (BNB) $ 587.91 0.46%
solana
Solana (SOL) $ 190.04 2.94%
xrp
XRP (XRP) $ 0.625091 2.33%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.650654 1.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.221196 10.74%

Melis Hazal Karagöz’ün sunumuyla dördüncüsü gerçekleştirilen kriptografik’te bu hafta kripto varlıklar, tasarruf ve yatırımlar hakkında konuşuldu

Melis Hazal Karagöz’ün kriptografik’te bu haftaki konuğu finans, yatırım ve davranışsal ekonomi uzmanı Aysel Gündoğdu oldu. Aysel Gündoğdu ile kripto varlıklar, tasarruf ve yatırımlar hakkında konuşuldu.

Konu başlıklarından bazıları ise şu şekilde;

  • Yatırım yapmanın püf noktaları
  • En iyi yatırım aracı hangisi?
  • Doğru tasarruf nasıl yapılır?
  • Kripto varlıklar

Neler Konuşuldu?

– Melis Hazal Karagöz ilk soru olarak “Biz tasarruf yaptığımız yaptığımızı zannediyor olabiliriz dolayısıyla doğru tasarruf nasıl yapılır?” sorusunu yöneltti:

Aysel Gündoğdu “Türkiye şartlarında tasarruf yapmak çok zor. Fiyatların ve ücretlerin genel seviyesi sürekli olarak denge değiştiriyor ve alım gücü düşüyor. Bu hafta enflasyon rakamları %19 civarında açıklandı. Dolayısıyla burada çift haneliden kolay kurtulamayacağız. Paramızı nakitte tutmanın ne kadar sakıncalı olduğuda karşımıza çıkıyor. Tasarruf etmek derken, insanlar sürekli olarak tasarrufa harcama yapmamak, alışveriş yapmamak gibi algılanıyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Elbette harcama yapacağız, tatile gideceğiz ama hangisinin ihtiyaç hangisinin istek olduğunu ayırmalıyız. Yani dolayısıyla bu ikisi arasındaki farkı iyi bir şekilde ayırt etmek gerekiyor. Özellikle beyaz yakalı dediğimiz grupta harcamaları gelir arttıkça arttığını görüyoruz” dedi.

Melis Hazal Karagöz “Genel olarak yatırımcıların en çok zorlandığı ve sana en çok gelen sorular neler?” sorusunu yöneltti ve sözü Aysel Gündoğdu’ya bıraktı:

Aysel Gündoğdu “Ben yatırımcıyı burada ikiye ayırmak istiyorum. Küçük bir kısım piyasayı birkaç kere işlem yapmış az da olsa ekonomi ve finans alanında bilgisi olan insanlar, bir kısmıda sokaktaki vatandaş olarak ayırıyorum. Şimdi en büyük sıkıntı sokaktaki vatandaşta. Akşam ana haber bültenini izliyor ve günün piyasa değerlerinde en çok artan yatırım aracını alıyorlar. Bu nedenle zaten artmış bir yatırım aracına yatırım yapıldığı için insanları zarara uğratıyor” diye konuştu.

Melis Hazal Karagöz “Yatırımın zekâ ile ilgili bir bağlantısı var mı?” sorusunu Aysel Gündoğdu’ya sordu:

Aysel Gündoğdu “Yatırımın zekâ ile ilgili hiçbir alakası yok. Şöyle anlatmak gerekirse dünyaca ünlü dahi Newton, kendisi servetinin tamamını borsada kaybetmiş biridir. Bu işin zekâ ile dâhilik ile bir ilgisi yok. Bu iş aslında araba kullanmak gibi düşünebiliriz. Gün içinde insanlar o kadar çok işlem gerçekleştiriyor ki otomatik olarak hangi hareketin nereye gideceğini motor sistemiyle öğrenmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala