bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,945.74 0.68%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,542.34 0.94%
bnb
BNB (BNB) $ 615.73 5.35%
solana
Solana (SOL) $ 185.11 0.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.628724 1.45%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.655875 0.90%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.212576 3.58%

Market Cap Nedir?

Market cap nedir

Market Capitalisation kelimesinin kısaltması olan market cap, Türkçede ‘piyasa değeri’ anlamına gelir. Bir hissenin son takaslanan fiyatıyla dolaşımdaki sayısının çarpımından elde edilen sonuçtur. Söz konusu hissenin değerini ortaya koyan bir hesaplama yöntemidir.

Bir kripto paranın piyasa değerinin yüksekliği, kripto para birimlerinin sıralanmasında o kripto paranın ön plana çıkmasını sağlayan bir göstergedir.

Bir şirketin büyüklüğünü göstermek için “market cap” kullanmak önemlidir, çünkü şirket büyüklüğü, yatırımcıların ilgilendiği, risk de dahil olmak üzere çeşitli özelliklerin temel bir belirleyicisidir.

Market Cap Nasıl Hesaplanır?

Hisse senetlerinin ve kripto paraların piyasa değerleri hesaplanırken kullanılan Market Cap’in formülü şu şekildedir:

Piyasa değeri = Dolaşımdaki arz x fiyat

Bir diğer yöntemle:

Şirket değeri = Hisse senedi sayısı x hisse senedi fiyatı

Burada bahsetmek gerekir ki dolaşan arz toplam arz değildir. Bir finans enstrümanının toplam arzında ayrılmış, kilitlenmiş, satılmaya uygun olmayan kısımlar yer alır fakat dolaşımdaki arz bunların ayıklanarak ele alındığı, aktif olarak el değiştiren, hareketli kısmın esas alındığı kısımdır. Yani market Cap hesaplamalarında arzın tümü kullanılmaz.

Bir şirketin market cap değeri ilk olarak halka arz (IPO) yoluyla kurulur. Bir şirket halka açıldıktan ve borsada işlem görmeye başladıktan sonra fiyatı piyasadaki hisselerinin arz ve talep durumuyla belirlenir. Eğer şirketin olumlu faktörlerinin etkisiyle hisselerine yüksek bir talep varsa, fiyatı artacaktır. Şirketin gelecekteki büyüme potansiyeli hakkında olumsuz bir görünüm varsa fiyatı düşebilir. Bu durumda da market cap, şirketin değerinin gerçek zamanlı bir göstergesi haline gelir.

Yatırım fonları ve bazı kurumsal yatırımcılar kendilerini market cap ile ölçülmüş şirketlerle sınırlarlar. Yani herhangi bir yatırım fonu kendisini küçük veya büyük bir sermaye fonu şeklinde göstererek piyasaların özelliklerinden faydalanabilirler.

Market Cap Neye Göre Değişir?

Market Cap 2 değer üzerinden hesaplanmaktadır. Sadece dolaşım arzı ve fiyat referans alınıyor olsa da bu iki unsuru etkileyen her faktör market cap’i de etkiler. Aşağıda sıraladığımız faktörler hisse senedi fiyatını etkiler. Bunlar:

  • Şirketin temel gücü
  • Rakip şirketlerin performansı
  • Şirketi ve sektörü etkileyen haberler
  • Politik atmosfer, kararlar
  • Hukuki düzenlemeler (yasa, idari karar, yürütmenin düzenleyici işlemleri vb.)
  • Küresel olaylar

Dolaşımdaki arzı etkileyen faktörler ise şunlardır:

  • Şirketin yeni hisse ihraç etmesi
  • Şirketin kimi hisseleri geri alması şeklindedir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala