bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,500.01 3.45%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,069.97 2.05%
bnb
BNB (BNB) $ 550.10 2.12%
solana
Solana (SOL) $ 140.73 3.39%
xrp
XRP (XRP) $ 0.502634 1.10%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454904 1.39%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150935 0.97%

LayerZero Nedir?

LayerZero nedir

LayerZero nedir? LayerZero projesi şu sıralar kripto para topluluğunda en çok konuşulan projelerden biri. Proje, blockchain’in en önemli sorunlarından birlikte çalışabilirlik sorununa çözüm getirmeyi amaçlıyor. LayerZero, farklı blockchain’lerin birbirleriyle bağlantı kurmasını kolaylaştırmak için geliştirilen bir birlikte çalışabilirlik protokolüdür.

Blockchain teknolojisinin en heyecan verici özelliklerinden biri de ağdaki uygulamalar arasındaki kesintisiz iletişimi kolaylaştırmasıdır. Ancak farklı farklı iki blockchain ağının birbirleriyle iletişime geçmesi konusunda çok iyi olmadıkları da bir gerçek. Bu nedenle birlikte çalışabilirlik sorunu farklı blockchain ağlarının iletişiminin kurmasının sağlanmasında büyük önem arz ediyor.

Blockchain geliştiricileri şu anda bu sorunu çözmek için canla başla çalışıyor. Bu konudaki en yaygın yaklaşımlardan biri de çapraz zincir protokolleri. Fakat çapraz zincir protokolleri de birlikte çalışabilirlik konusunda bazı sınırlamalarla karşı karşıya. Bu sorunu çözmek için Cosmos ve Polygon gibi bazı blockchain ağları devreye giriyor.

Birlikte çalışabilirlik konusunda Cosmos ve Polygon’un kendine özgü avantajları ve dezavantajları var. En önemli avantaj bu ağların oldukça ucuz bir şekilde birlikte çalışabilirlik özelliğini arttırması. Öte yandan Cosmos ve Polygon’un en önemli dezavantajı ise ağdaki mutabakatın sağlanması konusunda güvenlik anlamında zayıf olmasıdır.

İşte bu noktada LayerZero devreye giriyor.

LayerZero ise bu konuda çok daha ileri giderek birlikte çalışabilirlik konusunda devrim yaratmayı hedefliyor.

LayerZero Nedir?

LayerZero, blok zinciri ağları arasında doğrudan, zincirler arası işlemlere olanak sağlayan bir iletişim protokolüdür. Üçüncü bir tarafın aracılık etmesine gerek kalmadan zincirler arasında etkileşim kurmanın yeni bir yolunu sunar.

Bu nedenle, bu protokol blok zincirlerinin ilk etapta icat edilmesinin temel nedenini korur: güvenilmezlik. LayerZero, her zincirin destekleyebileceği LayerZero Uç Noktası adı verilen hafif bir zincir içi istemci ile birlikte gelir. Bu, her düğümün diğer tüm düğümlerle doğrudan bağlantıya sahip olduğu, tamamen bağlantılı bir ağ oluşturur. Böylece, ağdaki diğer tüm zincirlerle doğrudan çapraz zincir işlemlerine olanak sağlar.

LayerZero’nun ağdaki diğer tüm blok zincirleriyle doğrudan çapraz zincir işlemleri gerçekleştirebilmesi, çeşitli büyük ölçekli uygulamalar için fırsat yaratmaktadır. Bunlar arasında zincirler arası merkezi olmayan borsalar, çok zincirli getiri toplayıcıları ve zincirler arası borç verme yer alıyor.

Kullanıcılar, üçüncü taraf sistemlerden geçmek zorunda kalmadan blok zincirleri arasında likiditeyi serbestçe taşıyabilir. Bu, tek bir likidite havuzunun farklı zincirler ve ekosistemler genelinde birden fazla DeFi uygulamasına katılmasına olanak tanır.

Daha basit bir ifadeyle LayerZero, farklı blok zincirleri için evrensel bir çevirmen gibidir ve birden fazla blok zincirinde varlık alışverişini ve farklı uygulamaları kullanmayı kolaylaştırır.

Şu anda LayerZero 30’dan fazla ana ağ blok zincirini birbirine bağlamaktadır. Dahası, protokol PancakeSwap, SushiSwap, Trader Joe ve Uniswap gibi merkezi olmayan borsalar tarafından kullanılmakta, 6 milyar doların üzerinde işlem hacmi gerçekleştirmekte ve 7 milyar doların üzerinde toplam değerin kilitlenmesini sağlamaktadır.

LayerZero’nun Kurucusu Kim?

LayerZero’nın geliştirici şirketi LayerZero Labs’in ortakları arasında Bryan Pellegrino, Caleb Banister ve Ryan Zarick’ten yer alıyor. Bryan Pellegrino şirketin CEO’luk görevini yürütürken Ryan Zarick ise CTO’luk görevi yürütüyor.

LayerZero’nun Yatırımcıları

LayerZero Labs, 2023 yılının Nisan ayında B Serisi yatırım turunda 120 milyon dolar topladı. LayerZero Labs bu yatırım turuyla birlikte değerlemesini 1 milyar dolardan 3 milyar dolara yükseltti. Söz konusu yatırım turuna a16z Crypto, Circle Ventures ve Sequoia Capital gibi sektörün önde gelen isimleri katıldı. Böylelikle LayerZero topladığı yatırım miktarını 250 milyon dolara yükseltti.

LayerZero Yol Haritası

Bu yazının kaleme alındığı tarih itibariyle LayerZero’nun yol haritası henüz açıklanmamıştı.

LayerZero Airdrop’u Hakkında Bilinmesi Gerekenler

LayerZero, airdrop yapması en muhtemel kripto para projeleri arasında yer alıyor. Bu nedenle kripto para topluluğu LayerZero projesine büyük ilgi gösteriyor. Olası bir LayerZero airdrop’una hak kazanmak için “LayerZero Airdrop Rehberi” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala