LayerZero Nedir?

LayerZero nedir

LayerZero nedir? LayerZero projesi şu sıralar kripto para topluluğunda en çok konuşulan projelerden biri. Proje, blockchain’in en önemli sorunlarından birlikte çalışabilirlik sorununa çözüm getirmeyi amaçlıyor. LayerZero, farklı blockchain’lerin birbirleriyle bağlantı kurmasını kolaylaştırmak için geliştirilen bir birlikte çalışabilirlik protokolüdür.

Blockchain teknolojisinin en heyecan verici özelliklerinden biri de ağdaki uygulamalar arasındaki kesintisiz iletişimi kolaylaştırmasıdır. Ancak farklı farklı iki blockchain ağının birbirleriyle iletişime geçmesi konusunda çok iyi olmadıkları da bir gerçek. Bu nedenle birlikte çalışabilirlik sorunu farklı blockchain ağlarının iletişiminin kurmasının sağlanmasında büyük önem arz ediyor.

Blockchain geliştiricileri şu anda bu sorunu çözmek için canla başla çalışıyor. Bu konudaki en yaygın yaklaşımlardan biri de çapraz zincir protokolleri. Fakat çapraz zincir protokolleri de birlikte çalışabilirlik konusunda bazı sınırlamalarla karşı karşıya. Bu sorunu çözmek için Cosmos ve Polygon gibi bazı blockchain ağları devreye giriyor.

Birlikte çalışabilirlik konusunda Cosmos ve Polygon’un kendine özgü avantajları ve dezavantajları var. En önemli avantaj bu ağların oldukça ucuz bir şekilde birlikte çalışabilirlik özelliğini arttırması. Öte yandan Cosmos ve Polygon’un en önemli dezavantajı ise ağdaki mutabakatın sağlanması konusunda güvenlik anlamında zayıf olmasıdır.

İşte bu noktada LayerZero devreye giriyor.

LayerZero ise bu konuda çok daha ileri giderek birlikte çalışabilirlik konusunda devrim yaratmayı hedefliyor.

LayerZero Nedir?

LayerZero, blok zinciri ağları arasında doğrudan, zincirler arası işlemlere olanak sağlayan bir iletişim protokolüdür. Üçüncü bir tarafın aracılık etmesine gerek kalmadan zincirler arasında etkileşim kurmanın yeni bir yolunu sunar.

Bu nedenle, bu protokol blok zincirlerinin ilk etapta icat edilmesinin temel nedenini korur: güvenilmezlik. LayerZero, her zincirin destekleyebileceği LayerZero Uç Noktası adı verilen hafif bir zincir içi istemci ile birlikte gelir. Bu, her düğümün diğer tüm düğümlerle doğrudan bağlantıya sahip olduğu, tamamen bağlantılı bir ağ oluşturur. Böylece, ağdaki diğer tüm zincirlerle doğrudan çapraz zincir işlemlerine olanak sağlar.

LayerZero’nun ağdaki diğer tüm blok zincirleriyle doğrudan çapraz zincir işlemleri gerçekleştirebilmesi, çeşitli büyük ölçekli uygulamalar için fırsat yaratmaktadır. Bunlar arasında zincirler arası merkezi olmayan borsalar, çok zincirli getiri toplayıcıları ve zincirler arası borç verme yer alıyor.

Kullanıcılar, üçüncü taraf sistemlerden geçmek zorunda kalmadan blok zincirleri arasında likiditeyi serbestçe taşıyabilir. Bu, tek bir likidite havuzunun farklı zincirler ve ekosistemler genelinde birden fazla DeFi uygulamasına katılmasına olanak tanır.

Daha basit bir ifadeyle LayerZero, farklı blok zincirleri için evrensel bir çevirmen gibidir ve birden fazla blok zincirinde varlık alışverişini ve farklı uygulamaları kullanmayı kolaylaştırır.

Şu anda LayerZero 30’dan fazla ana ağ blok zincirini birbirine bağlamaktadır. Dahası, protokol PancakeSwap, SushiSwap, Trader Joe ve Uniswap gibi merkezi olmayan borsalar tarafından kullanılmakta, 6 milyar doların üzerinde işlem hacmi gerçekleştirmekte ve 7 milyar doların üzerinde toplam değerin kilitlenmesini sağlamaktadır.

LayerZero’nun Kurucusu Kim?

LayerZero’nın geliştirici şirketi LayerZero Labs’in ortakları arasında Bryan Pellegrino, Caleb Banister ve Ryan Zarick’ten yer alıyor. Bryan Pellegrino şirketin CEO’luk görevini yürütürken Ryan Zarick ise CTO’luk görevi yürütüyor.

LayerZero’nun Yatırımcıları

LayerZero Labs, 2023 yılının Nisan ayında B Serisi yatırım turunda 120 milyon dolar topladı. LayerZero Labs bu yatırım turuyla birlikte değerlemesini 1 milyar dolardan 3 milyar dolara yükseltti. Söz konusu yatırım turuna a16z Crypto, Circle Ventures ve Sequoia Capital gibi sektörün önde gelen isimleri katıldı. Böylelikle LayerZero topladığı yatırım miktarını 250 milyon dolara yükseltti.

LayerZero Yol Haritası

Bu yazının kaleme alındığı tarih itibariyle LayerZero’nun yol haritası henüz açıklanmamıştı.

LayerZero Airdrop’u Hakkında Bilinmesi Gerekenler

LayerZero, airdrop yapması en muhtemel kripto para projeleri arasında yer alıyor. Bu nedenle kripto para topluluğu LayerZero projesine büyük ilgi gösteriyor. Olası bir LayerZero airdrop’una hak kazanmak için “LayerZero Airdrop Rehberi” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Tuncay Aydıner

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti. 2016 yılında yaptığı araştırmalar neticesinde kripto paralarla ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenmeye başlayan Tuncay, 1 yıllık bir çalışmanın ardından bu alanda içerikler üretmeye başladı. Tuncay, üniversite yıllarında yerli ve yabancı birçok kripto para projesinde rol alarak kripto para sektörüyle bağlarını iyice güçlendirdi. Henüz lise yıllarında gazeteciliğe ilgi duyan Tuncay, üniversite yıllarında internet dünyasına adım attı ve 2018 yılında sırasıyla Coinografi.com ve CoinBilgi.net sitelerini kurdu ve yönetti. Tuncay, üniversite yıllarından bu yana gününün tamamını kripto paralar ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenerek, bu konuda araştırmalar yaparak geçiriyor. Tuncay’ın kripto para alanında ilgilendiği başlıca konular arasında ödeme sistemleri, NFT ve merkezsiz finans protokolleri yer alıyor. Tuncay Blockchain teknolojisine, kripto paralara, teknolojik dönüşüme, ekonomiye duyduğu ilgi nedeniyle bu alanda yüksek lisans eğitimi için yönünü dijital dönüşüm konusunda Avrupa’ya liderlik eden Baltık ülkelerine çevirdi ve 2021 yılının Ocak ayında Letonya Riga Teknik Üniversitesi Business Informatics bölümünden kabul aldı. 2021 yılının Ocak ayında Kriptomeda bünyesine katılan Tuncay, Coinkolik.com, BTCHaber.com ve CoinBilgi.net platformlarının Yayın Koordinatörlüğü görevini yürütüyor. Üniversite yıllarında girişimcilik ve doğa Sporları kulüplerinde aktif rol alan Tuncay başta futbol ve hentbol olmak üzere spora, bilgisayar ve konsol oyunlarına, fotoğrafçılığa, araştırmaya, okumaya ve öğrenmeye büyük ilgi duyuyor. Kripto para ekosisteminde spesifik olarak NFT’lerle ilgilenen Tuncay, bununla birlikte Solana, Polkadot ve Avalanche gibi akıllı sözleşmeleri ve merkezsiz finans protokollerini destekleyen projeleri yakından takip ediyor. Tuncay, Mahatma Gandhi’in “Dünyada görmek istediğin değişimin bir parçası ol.” sözünden ilham alıyor. Bu bağlamda geleneksel finansal sistemin temellerinden çatırdadığını ve dijital paraların insanlığın geleceği olduğunu düşünmesi nedeniyle kripto para ekosisteminin geniş kitlelerce benimsenmesi için çalışmalar yürütüyor. Tuncay, kripto varlıkların paranın çehresini temelden değiştirebileceğine inanıyor.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye'nin Uzman Kadrolu Kripto Haber Platformu
bitcoinBTC/TRY
571.858,56 TL 4,43%
ethereumETH/TRY
39.905,22 TL 3,52%
tetherUSDT/TRY
21,26 TL 0,06%
bnbBNB/TRY
5.929,42 TL 0,93%
usd-coinUSDC/TRY
21,25 TL 0,11%
xrpXRP/TRY
11,25 TL 4,60%
staked-etherSTETH/TRY
39.870,11 TL 3,43%
cardanoADA/TRY
7,33 TL 1,76%
dogecoinDOGE/TRY
1,48 TL 4,15%
solanaSOL/TRY
428,26 TL 0,95%
Bağlantıyı kopyala