bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,536.29 0.78%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,153.62 1.15%
bnb
BNB (BNB) $ 613.17 1.44%
solana
Solana (SOL) $ 148.28 3.21%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527383 1.28%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.472254 1.53%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151832 2.09%

Kusama (KSM) Nedir?

Kusama, madencilere zarar verebilecek ve hatta madenin patlamasına neden olabilecek karbon monoksit ve diğer tehlikeli gazlara karşı erken uyarı sağlamak için kanaryaları yanlarında bir kömür madenine taşıyan madencilerin uygulamasına atıfta bulunarak Polkadot için Kanarya ağı olarak adlandırıldı. Kusama, geliştiricileri geliştirdikleri koddaki herhangi bir sorun, tehlike ve güvenlik açığı konusunda uyaran kanaryadır.

Kusama, Polkadot’un “vahşi kuzeni” olarak da adlandırılır ve geliştiriciler, Kusama’yı inşa ederken “kaos beklemeleri” ve “hiçbir vaat” olmadığı konusunda uyarılırlar.

Kusama (KSM) Nasıl Çalışır?

Proje hakkında tüm uyarılar, Kusama’nın Polkadot ile aynı kod temeli üzerine kurulmuş olmasına rağmen, yeni özellikleri Polkadot’ta başlatmadan önce test etmek için geliştirme ortamı olarak hareket etmesi amaçlanan denetlenmemiş bir sürüm olduğu için geliyor. Bu, Kusama’daki kodun kırılabileceği veya güvenlik açıkları içerebileceği anlamına gelir. Geliştiricilere kod ve yeni özelliklerle oynama ve hatta sorunları vurgulamak için bazı şeyleri kırma şansı verir. Kod test edilip optimize edildikten sonra Polkadot‘a geçebilir.

Kusama’nın sadece bir test ağı değil, gerçek bir blok zinciri ağı olduğunu belirtmek önemlidir. Bir DAO olarak çalışan kendi yönetimine ve kendi tokenine sahiptir. Gelişimlerinde hızlı ilerlemek isteyen ekipler Kusama’yı seçiyor ve daha olgun bir projeye sahip olduklarında daha sonra Polkadot’a geçebilirler. Ve bazı ekipler için Kusama, Polkadot’a kıyasla projelerine daha uygun koşullara sahip.

Kısacası, Kusama bir test ağı değildir. Test ağları bir geliştirme ortamıdır, ancak değersiz tokenler kullanırlar. Kusama, kesin bir değeri olan KSM’ye sahiptir. Kusama, Polkadot için yeni özelliklerin test edildiği ve mükemmelleştirildiği geliştirme ağıdır, ancak aynı zamanda hızlı geliştirme ve yenilik için bir ortamdır.

Kusama (KSM) Ne Zaman Çıktı?

Kusama, 2016 yılında Polkadot’un yaratıcıları Gavin Wood (Ethereum’un kurucularından), Peter Czaban ve Robert Habermeier tarafından kuruldu.

chaos

Kusama (KSM) Kullanıcıları

Kullanıcılar, Polkadot ağına katıldıkları yollara benzer şekilde, Kusama ağına çeşitli şekillerde katılabilirler.

Oluşturucular

Oluşturucular, ağ üzerinde parachainler, köprüler, parathreads ve diğer özellikleri yaratanlardır. Özünde bunlar geliştirme ekipleri ve bireysel geliştiricilerdir. Geliştirme ekiplerinin geliştirme çabaları için Kusama’yı kullanmayı düşünmesinin birkaç nedeni vardır:

Kusama, Polkadot kod tabanını kullandığından, geliştiriciler, Polkadot üzerine inşa etmekle neredeyse aynı deneyime sahip olacaklar;

  • Kusama geliştirmesi, Polkadot’taki geliştirmeden çok daha hızlıdır;
  • Kusama’dan inşa edilen bu projeler istenirse kolaylıkla Polkadot’a taşınabilir;
  • Kusama’da konuşlandırmanın Polkadot’ta konuşlandırmadan çok daha ucuz olması muhtemeldir.

Ağ Bakımcıları

Kusama, ağını sürdürmek için Polkadot ile aynı oyuncu grubunu kullanıyor. Bu aktörler, aday gösterenleri, derleyicileri, doğrulayıcıları ve yönetim aktörlerini içerir. Ağın güvenliğini, istikrarını ve gelişimini sağlamak için birlikte çalışan çeşitli bir kümedir.

Süreçler, rolleri düzgün davranacak ve itibarlı kalacak doğrulayıcıları seçmek olan adaylarla başlar. Aday gösterenler herhangi biri olabilir ve belirteçlerini seçtikleri doğrulayıcılara devrederek doğrulayıcılara oy verirler. Karşılığında oy verdikleri doğrulayıcılar tarafından kazanılan blok ödüllerinin bir kısmını alırlar.

Derleyiciler, en güncel işlemleri içeren parachainler üzerinde blok oluşturma sorumluluğuna sahiptir. Doğrulayıcılar daha sonra ortaklaşa bu bloklardan hangisinin parachain durumunun en doğru temsili olduğuna karar verir ve ardından bu blokları röle zincirine ekler. Parachain’i röle zincirine bağlamak için ortakların KSM’yi stake etmesi gerekir.

Doğrulayıcılar, yeni bloklar ekleyerek ve diğer doğrulayıcılarla fikir birliğine vararak ağı korumaktan sorumludur. Çabaları için Proof-of-Stake sistemi altında ödüllendirilirler, ancak aynı zamanda ağa zarar verecek kötü niyetli bir şekilde hareket ettikleri tespit edilirse kesilme riskini de taşırlar. Doğrulayıcılar her 24 saatte bir yeniden seçilir.

parachain

Üçüncü aktör grubu yönetim aktörleridir. Bu grup temelde Kusama’yı geleceğe yönlendirerek, protokolün ve kod tabanı değişikliklerinin lehinde veya aleyhinde oy vererek platformun nasıl gelişeceğini belirler. Minimum sayıda KSM’ye sahip olan herkes değişiklik için teklif sunabilir. Her 8 günde bir en üstteki teklif için (her teklife bağlı KSM miktarına göre belirlenir) oylama yapılır. Kusama’da yönetim sürecinin üç kolu vardır:

Referandum grubu: Bu, tüm KSM sahiplerinin toplamıdır ve değişiklik önerileri sunan ve hangisinin ilerleyeceğini görmek için bu önerilere oy veren gruptur. Ayrıca konsey üyelerine oy verirler ve kendileri konsey üyesi olmak için başvurabilirler

Konsey: Konsey, pasif kalan Kusama üyelerini temsil etmek üzere seçilen 13 üyeden oluşur. Konsey üyelerini belirlemek için her 24 saatte bir oylama yapılıyor. Konsey teknik komiteyi seçmekten sorumludur, referandumu veto edebilir ve referandumu önerebilir ve hızlandırabilir.

Teknik komite: Yukarıda belirtildiği gibi teknik komite konsey tarafından seçilir. Geliştiriciler veya geliştirme ekipleri içerebilir ve üstlendiği rol, her bir teklifin ne kadar kritik olduğunu belirlemek ve ardından konseyle birlikte hızlı bir şekilde izlenmesi gerekip gerekmediğine karar vermektir. Bu, teklife bağlı KSM miktarına bakılmaksızın acil tekliflerin ilk önce oylanmasını ve uygulanmasını sağlar.

Kusama Yönetim Süreci

Yönetim süreci, üç yönetim aktöründen herhangi biri ile başlayabilir. Referandum grubu halka açık bir öneride bulunabilir veya konsey kendi önerilerini sunabilir ve teknik komite acil durum önerileri sunabilir. Üçü de potansiyel olarak Kusama protokolünde bir değişikliğe neden olabilir.

Yönetişimin birincil yönü, teklifi içeren ve protokolde değişiklik yapılıp yapılmayacağının oylanmasına izin veren referandumdur. Ağın parametrelerini değiştirmek, bir parachain kaydı veya kaydını iptal etmek, hazineden bir projeyi finanse etmek için oy kullanmak ve diğerleri gibi referandum yoluyla yapılabilecek çok sayıda değişiklik vardır.

bird

Kusama (KSM) Nasıl Alınır?

Kusama piyasaya çıktığı andan itibaren oldukça yoğun ilgi gördü ve birçok borsada listelenmeye başladı. En çok kullanılan borsalarda da yer etti. Listelendiği borsalar arasında Binance, Huobi Global, Gate.io yer alıyor. Bu borsalar üzerinden USDT, BTC, ETH, DOT karşılığında satın alınabilir.

Kusama (KSM) Fiyatı Nedir?

Kusama (KSM) Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Kusama KSM 981,49 TL TL’den işlem görüyor. KSM fiyatı son 24 saat içerisinde 0.49% değişim gösterdi. Kusama (KSM) son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 22,734,722 dolar, toplam piyasa değeri ise dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ekim ayı itibariyle Kusama tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 621 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Kusama’da yılın en düşük seviyesini ise 0.87 dolarla belirledi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala