bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,096.51 0.72%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,517.06 1.16%
bnb
BNB (BNB) $ 571.49 0.33%
solana
Solana (SOL) $ 182.82 2.15%
xrp
XRP (XRP) $ 0.614577 2.33%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.63834 2.33%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.184924 5.28%

Paylaş

Kurumsal Yatırımcıların Ethereum’a İlgisi

21218319

Geçtiğimiz sene büyük bireysel ve kurumsal yatırımcıların kripto paralara ilgi göstermesi, arka arkaya yaptıkları yatırım açıklamaları ve şirket hazinelerinin bilançolarına bitcoin ekleme kararları bitcoinin güçlenmesini ve piyasa değerinin büyümesini tetikleyen önemli sebeplerden biriydi. Bitcoin seneyi %300’ü geçen primle kapatırken, Ethereum blokzinciri’nin kripto parası ether de %450’nin üstünde artış gösterdi.

Bitcoin için kurumsal yatırımcı 2020’de ne anlam taşıyorsa bu 2021’de ether için de geçerli olabilir mi sorusu, sene başından itibaren %140 büyüyen ve piyasa değeri 200 milyar doları aşan dünyanın ikinci büyük kripto parası ether ve platformu Ethereum için önemli bir başlık gibi duruyor.

Kurumsal yatırımcının bugüne kadar başrolü bitcoin’e verdiği bilinmekle birlikte son zamanlarda yaşanan gelişmeler ve değerlendirmelere bakıldığında kurumsal yatırımcının yavaş yavaş ether’in uzun vadedeki potansiyeline önemli bir değer biçtiği, uzun pozisyon aldıkları ve hatta düşük değerlendiğini düşündükleri görülüyor.

Örneğin Coinbase 2020 yıllık raporunda kurumsal müşterilerinin gözdesi bitcoin olsa da gittikçe daha fazla artan sayıda yatırımcısının ether satın aldığını ve hikayesi daha iyi anlaşıldıkça bu akımın devam edeceğini belirtmiş. CoinShares, dijital varlık fonlarında haftalık para giriş çıkışlarını yayınladığı raporda, Şubat ayının başında 245 milyon dolarlık kurumsal fon akışının daha önce hiç görülmemiş şekilde %80’inin ethereum fonlarına yatırıldığını belirtmiş.

Kurumsal yatırımcılar geleneksel aracılar yoluyla direkt ethereum satın alabildikleri gibi yatırım fonları vb. aracılığıyla dolaylı yollardan da ether’e yatırım yapabiliyorlar. İlkine örnek Hong Kong borsasında kote yazılım şirketi Meitu’nun hazinesi için 22 milyon dolar tutarında ether (yanı sıra 18 milyon dolar tutarında BTC) almış olması. Amaç nakit tutmak yerine çeşitlendirmeye gitmek, ve gelecekte işlerini blokzincir teknolojilerine entegre ederken ve Ethereum tabanlı merkeziyetsiz uygulamalar çıkarırken satın aldıkları etherlerden faydalanmak; daha çok stratejik bir yaklaşım.

İkinci yola örnek olarak da Şubat ayında Şikago Emtia Borsası’nda (CME) işlem görmeye başlayan ethereum vadeli sözleşmeleri ve çeşitli ethereum yatırım fonları gösterilebilir.

Dünyanın en büyük düzenlenmiş vadeli borsalarından biri olan CME’nin ethereum vadeli kontratlarına bakıldığında ihraçtan sonraki hafta ortalama günlük 370 kontratla 34 milyon dolarlık işlem hacmine ulaşılmış; son verilere göre kontrat sayısı 600’leri geçmiş gözüküyor. Ether vadelileri ile kurumsal yatırımcılar hem spot pozisyonlarını hedge yapma ve oynaklık riskini azaltma/yönetme imkanı kazanıyor hem de spekülatif bir alan da açılmış oluyor ki geleneksel piyasalardan da aşina olunan araçlar bunlar.

Yatırım fonlarına gelince bu alanda Galaxy Digital’in ve Grayscale Investment’in fonları gündeme geliyor:

Galaxy Digital’in kurumlara yönelik Ether Fonu bir ay evvelki ihracında 32 milyon dolar topladı ve fonun yöneticileri ethereumun gelecek potansiyeline, programlanabilirliğine ve DeFi protokollerindeki rolüne inandıklarından fonun ether satın almadan bu potansiyelden faydalanmak isteyen kurumlar için çok başarılı olacağını düşünüyorlar.

Grayscale Investment Holdings ise yönettiği 30 milyar dolarla büyük bir kripto varlık yönetim şirketi ve ethereum fonu 5 milyar doları geçmiş durumda. Bu fonu alan kurumsal yatırımcıların çoğunlukla hedge fonlar ve aile ofisleri olduğu bildiriliyor ancak yöneticiler artan getiri performansı nedeniyle servet yöneticilerinden de talep gelmesini bekliyorlar.

Diğer taraftan geçtiğimiz günlerde Almanya borsasında listelenmeye başlayan Ethereum ETP’si, halihazırda Toronto Borsası’nda işlem gören 3iQ’nun yönettiği Ether Fonu ve yine yakınlarda dijital varlık yatırım şirketi CoinShares’in duyurduğu, İsviçre borsasında işlem görecek ve 75 milyon dolarlık varlık yönetecek ethereum bazlı ETP gibi gelişmeler kurumsal yatırımcıların bu kripto paraya erişimini kolaylaştıran fırsatlar olarak görülebilir.

Kurumsal ilginin arttığına dair başka bir veri de büyük fon sahiplerinin ethereum topladıklarının gözlemlenmesi: 10.000 ve üstü ethereum sahibi olanların toplam arzdaki paylarının Kasım 2017’den beri ilk defa %68’i geçmiş olduğu görülmüş.

Buraya kadar aktarılan tüm bu gelişmeler Ethereum blokzincir’ine ve ethere olan kurumsal yatırımcı ilgisine ve yolun açık olmasına işaret etseler de henüz bitcoin’de görüldüğü gibi büyük ses getirecek hareketlerden süz etmek mümkün değil. Bu anlamda sonraki bölümde sıralanacak olan, kurumsal yatırımcıların, şirketlerin bu kripto paraya yatırım yapmayı seçme nedenleri ve beklentileri ethereum ve kurumsal yatırımcılar arasındaki sakinliğin seyrini kestirmeye belki yardımcı olabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Didem Kurunç

İEL ve İşletme Fakültesi mezunudur. ABD’de yüksek lisans (MSc in Finance) eğitimini onur derecesiyle bitirmiştir. Bir süre özel sektörde finans alanında çalışmış ve finans dalında doktora eğitimini tez aşamasına kadar devam ettirmiştir. Eğitim, finans ve finansal okuryazarlık ilgi alanları arasındadır ve bu konularda bağımsız danışmanlık yapmaktadır.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala