bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,870.38 0.86%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,180.91 1.09%
bnb
BNB (BNB) $ 614.19 1.19%
solana
Solana (SOL) $ 147.58 1.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529973 0.23%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.477791 0.17%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153491 0.21%

Kurumsal Yatırımcıların Ethereum’a İlgisi – II

NG4YyaZggR1

2021’de kurumsal yatırımcıların Ethereum ve ether’e olan ilgilerini arttırma potansiyelinin arkasında yatan sebeplerin çoğu zaten kripto dünyasının da bu varlık ve ağ için öne sürdüğü, inandığı ve iddia ettiği değerlere dayanmakta; diğer taraftan geliştirmelerin uzun vadede gerçekleşecek olması, bitcoinden farklı olarak kısıtlı arz olmaması ve daha volatil olması gibi bazı endişeler de var kurumsal yaklaşımlarda. Bu anlamda gelen öngörüler, yorumlar ve beklentiler özetlendiğinde öne çıkan başlıklar şöyle:

Değer Saklama

Öncelikle bir “değer saklama aracı” olma potansiyelinin, bitcoin’deki kadar olmasa da, kurumsal ether yatırımcıları için de önemli bir sebep olduğu belirtiliyor. Yeni bir Coinbase raporuna göre, ether yatırımı yapan kurumsal müşterilerin en çok dayandığı iki argüman, bu varlığın değer saklama potansiyelinin gelişecek olması ve kendi ağındaki işlemlerin güçlenmesi için gerekli dijital emtia olma durumu. Değerin zaman içinde korunması söz konusu olunca arz-talep dengesi önem kazanıyor; ether’in arzının limitli olmamasına karşın, zamanla talebin altında kalacak şekilde düşmesinin planlanmasının bu “değer saklama” priminin korunmasını sağlayacağı beklenmekte.

DeFi’deki Rolü

Programlanabilir olma yeteneği, gittikçe artan çeşitlilikte akıllı kontratlar yaratılmasını, 2020’de patlama yaşayan ve böyle devam edeceği öngörülen DeFi gibi merkeziyetsiz uygulamaları mümkün kılması ve bu projelerinin çoğunluğun bu blokzincirinde yapılıyor olması nedeniyle, Ethereum’un bu alandaki liderlik statüsünü ileride de koruyacağı düşünülüyor.

Yine aynı raporda kurumsal müşterilerin DeFi’yi Ethereum ağının en çok gelişecek alanı olarak gördükleri belirtilmiş: DeFi’nin açık kaynak ve merkeziyetsiz yapısıyla finansal ürün ve hizmetleri hatta “tüm finansal sistemi yeniden yaratması”, Ethereum’un bu yeni finansal sistemi destekleyen “primer takas ağı” olmasını sağlar diye öngörülüyor. Tabii Ethereum tabanlı uygulamalar, gelecekte sadece finansal piyasaları değil, yönetişim, tedarik zincirleri, sağlık, oyun, enerji, kamu hizmetleri, kimlik yönetimi gibi ekonomik, idari ve sosyal birçok alanda birçok şeyi etkileyecek ve bunların da herkes tarafından, her yerde, her zaman ulaşılabilecek bir ağda gerçekleşebilir olması da yaratması beklenen önemli bir katma değer olmakta.

DeFi dünyasının kendi kullanıcısı ve ilgilileri bir tarafa, geleneksel kurumsal yatırımcının da ilginç olarak DeFi’yle ilgilenmeye başladığı gözlemlenmekte. Bunun doğal bir sebebi bu platformlarda artan aktiviteden dolayı ellerindeki kripto varlığın değerleniyor olması olabilir; bir farklı nokta da bitcoin’den farklı olarak Ethereum tabanlı DeFi projelerinin geleneksel finanstakilere daha tanıdık, yapısının ve büyüme potansiyelinin daha anlaşılır gelmesi olabilir.

Bununla birlikte yavaş da olsa özel sektörün tahvil ve altın gibi geleneksel finansal varlıkları token’laştırma süreci başlamış durumda. Bu anlamda merkezi geleneksel finans dünyasıyla, merkeziyetsiz finans dünyası arasındaki köprülerde kullanım alanı olarak ethereum için önemli fırsatlar bulunmakta; Grayscale araştırmaları da 2021’i geleneksel finansal kurumlarının hızla büyüyen DeFi hacmine bakıp bu altyapıya bağlanmak için ethereum’un büyük bir fırsat olduğunu fark ettikleri bir yıl olarak görüyor. Diğer yandan henüz bu ilgi daha ileri bir boyuta taşınmış değil; kripto sektörü dışında ethereum tabanlı uygulamaları entegre eden az sayıda şirket var. Aon Mutual’ın pilot merkeziyetsiz sigorta girişimi ve Deutsche Telekom’un merkeziyetsiz data destekleri örnekler arasında sayılabilir.

Ethereum 2.0 Güncellemesi

Ethereum 2.0 güncellemesi uzun vadeli de olsa Ethereum’a katacağı değer açısından en önemli beklenti ve kurumsal yatırımcı gözüyle de farklı değil: ölçek sorununun aşılıp, ağ üstünde hız, verim, güvenlik ve enerji konularında iyileştirmeler yaşanacak olması, dolayısıyla DeFi platformlarının büyümesi bekleniyor. PoS’e geçiş sürecinde ethereumun emtia olmaktan, getiri getiren bir varlık haline gelmesi, kilitlenen ether üstünden getiri sağlanacak olması kurumsal yatırımcı için de önemli bir faktör olabilir; örneğin Kraken gibi borsaların bu sürece yüklü miktarda katıldıkları biliniyor ama bu staking’in bireysel mi kurumsal müşteri mi ağırlıklı olduğu açıklanmıyor.

Çeşitlendirme

Hem yatırım portföyleri hem de şirket bilançoları için çeşitlendirme de önemli bir sebep olarak görülmekte. Kurumsal kripto varlık yatırım portföylerini çeşitlendirmek açısından sektörün ikinci büyük kripto varlığı ether hem risk-getiri oranı açısından hem de bitcoinle korelasyonu ve ondan farklı kullanım alanları gözlemlendiğinde iyi bir aday.

Şirket bilançoları açısından bakıldığında Microstrategy’nin başı çekip Tesla ve başka şirketlerin katıldığı sermayeyi koruma amaçlı bitcoin satın alma stratejisinin şirketlerin gerçek değerine etkisi ilerde birçok analize konu olacaktır mutlaka ancak sunduğu gelecek potansiyeli açısından etherin de bilançolarda yer almaması için bir sebep bulunmamakta. İki varlığın volatilitesi bilançolar için önemli bir risk ancak burada ether ayrışabilir: gelecekte Ethereum platformunun şirket faaliyet alanları veya iç süreçlerde de kullanılabileceği düşünülürse, Ethereum üstündeki uygulamalar için de ethere ihtiyaç olduğundan duran varlık sınıfından çalışma sermayesi sınıfına geçebilir.

Düzenleyici Kurumlar

Ethereum menkul kıymet olarak görülmediğinden regülasyonlar açısından bakıldığında SEC’den çekinen kurumsal yatırımcı için stablecoin’lere göre bir nebze daha avantajlı gözükebilir (Ripple & SEC davası); St. Louis Fed’in yayınladığı bir raporda DeFi teknolojisini övmesi dikkat çeken bir gelişme olmuştu. Diğer taraftan fiat paraların programlanabilir dijital temsili gibi olan stablecoinler, merkeziyetsiz bir uygulamaya ait olup sahiplerine ekonomik fayda sağlayan varlıklar olarak rakip olma potansiyeli de taşıyorlar.

Tüm bu faktörler kurumsal yatırımcıların Ethereum’a ilgisinin arkasındaki sebeplerden sadece bir kısmı; gelecekte kullanım alanlarının genişleyip geleneksel işletmeleri etkilemeye başlamasıyla, tüm kullanıcılar tarafından ihtiyaç duyulan, dolayısıyla istikrarlı bir şekilde talep artma potansiyeli taşıyan bu kripto varlıkta kurumsal yatırım anlamında daha büyük gelişmeler yaşanacağı öngörülebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Didem Kurunç

İEL ve İşletme Fakültesi mezunudur. ABD’de yüksek lisans (MSc in Finance) eğitimini onur derecesiyle bitirmiştir. Bir süre özel sektörde finans alanında çalışmış ve finans dalında doktora eğitimini tez aşamasına kadar devam ettirmiştir. Eğitim, finans ve finansal okuryazarlık ilgi alanları arasındadır ve bu konularda bağımsız danışmanlık yapmaktadır.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala