bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,595.31 0.78%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,167.05 1.28%
bnb
BNB (BNB) $ 616.23 3.29%
solana
Solana (SOL) $ 147.75 0.67%
xrp
XRP (XRP) $ 0.530231 0.66%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.474008 0.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152333 0.42%

Kurumsal Yatırımcı Kriptoyu Bırakır mı?

kurumsal yatirimci kriptoyu birakir mifggh

Luna ve FTX Çöküşlerinin ardından artık piyasada güvenin yok olduğu ve özellikle kurumsal yatırımcıların kriptovarlıklara bir daha dönmeyeceği yoğun biçimde konuşuluyor.

Oysa piyasa son haftalarda ‘kan revan içinde’ olsa da trilyonlarca dolar sermayeyi kontrol eden kurumsal yatırımcılar, kriptovarlıklara hiç olmadıkları kadar yakın davranmaya başladı.

Dünyanın en büyük ve en güçlü bankalarından JP Morgan, özellikle 2017’den itibaren Bitcoin düşmanlığının adeta bayraktarlığını yapmıştı. CEO Jamie Dimon kriptovarlıklara demediğini bırakmamış, bir noktada kripto alım-satımı yapan çalışan görürse kovacağını bile söylemişti.

Ancak FTX’in batışının ardından JP Morgan’dan 15 Kasım’da çok ilginç bir açıklama geldi. Banka “Kripto ekosistemindeki son çöküşlerin tümü, merkezi olmayan protokollerden değil, merkezi oyunculardan kaynaklanıyor” dedi. Yani merkezi olup daha çok kendisine benzeyen bazı borsaları vb suçlarken merkeziyetsiz yapıları (Bitcoin vb dahil) savundu. Benim bile gözlerim yaşardı.

Olay burada da kalmadı. 22 Kasım’da bu kez JP Morgan, kendine ait bir kripto para cüzdanı için patent aldı. Aşağıda görebilirsiniz:

5c793650 9229 42e8 b620 b647986c9b39

Patent, ‘JP Morgan Wallet’ın dijital para transferi ve değiş-tokuş’u, kripto ödemeleri, dijital para vadesiz hesapları vb finansal hizmetler için kullanılacağını belirtiyor.

Öte yandan 29 Kasım’da, yönetimi altında 4,5 trilyon $’lık değer bulunan ABD’li varlık yönetim şirketi Fidelity, küçük yatırımcılar için Bitcoin vb kriptoparalarda alım-satım hizmeti başlattı. Şirket müşterilerine söz konusu hizmeti mobil telefon uygulamasında ve 1$’a kadar düşebilen limitlerde sunacak.

Yine en büyük kurumsal yatırımcılardan Blackrock 30 Kasım’da, FTX’te 24 milyon $’larının battığını açıkladı. Ancak 10 trilyon dolarlık varlık yöneten kuruluşun CEO’su Larry Fink, bütün problemlere rağmen, kriptonun arkasındaki teknolojinin çok önemli olacağını düşündüğünü söyledi. Fink, “Piyasalar için gelecek neslin ve menkul kıymetler için gelecek neslin menkul kıymetlerin tokenizasyonu olacağına inanıyorum” dedi. Yani dünyanın en büyük varlık yönetim şirketinin başındaki isim neredeyse tüm hisse senetlerinin kripto varlıklara dönüşeceğini düşünüyor.

Arka arkaya gelen bu önemli açıklamalara baktığımızda, küresel seviyede en büyük kurumsal yatırımcıların, Luna ve FTX gibi ciddi iflaslardan olumsuz etkilendiğini söylemek pek mümkün değil. Kripto piyasalarında kurumsal yatırımcının bir yere gittiği yok. Aksine milyonlarca müşterinin, trilyonlarca dolarlık varlıklarını yöneten bu devasa kurumların; geliştirdikleri ürünler, aldıkları patentler ve vizyoner açıklamaları ile kriptovarlıklarda belki aylar ya da yıllar sonra gelecek yeni bir yükseliş sezonuna, şimdiden hazırlandıkları görülüyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala