Kuantum Korumalı Blockchain Nedir?

Kuantum Korumali Blockchain Nedir

Blockchain teknolojisi, Bitcoin’in ortaya çıkışı ile birlikte günümüze kadar gelen dönemde oldukça gelişti ve büyüdü. Birçok şirket sistemlerini bu teknolojiye entegre etmeye çalışırken, özellikle finans alanında bir Blockchain devrimi söz konusu. Ancak güvenliği ile öne plana çıkan bu sistemin önünde henüz gerçekleşmesi çok güç ancak imkansız olmayan bazı sorunlar mevcut. Kuantum bilgisayar teknolojisi. Peki Kuantum Korumalı Blockchain nedir?

Kuantum Bilgisayarları Blockchain’i Yenebilir mi?

Kuantum bilgisayarları, şu anda erken evre döneminde olan ancak oldukça önemli bir teknoloji. Normal alışık olduğumuz bilgisayarların sahip olduğu binary sistemin aksine kuantum bilgisayarları Qubit denilen oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Kuantum fiziğindeki ikilemlerden yararlanan bu bilgisayarlar, aynı anda çok sayıda olasılığı tespit edebildiği için bilimsel araştırmalar için oldukça önemlidir.

Kuantum Korumali Blockchain Nedir 1

Ancak bu teknoloji beraberinde çok önemli bir tehdit de beraberinde getirmektedir. Yeteri kadar güçlü bir kuantum bilgisayarı, kullanıcı adreslerinizi, şifrelerinizi, anahtar kelimelerinizi ve çok daha fazlasını hesap edebilecek işlem gücüne sahip olacaktır. Bu durumda da akla ilk olarak “peki ya Blockchain teknolojisi?” sorusu gelmektedir.

Peki Kuantum Korumalı Blockchain nedir?

Blockchain teknolojisi, bilgileri yetkisiz değişikliklerden korumak için kriptografi tekniklerini kullanan dağınık defter teknolojisinin bütünüdür. Blockchain tabanlı ürünler, oldukça kuvvetli hash şifreleme yöntemleri ile zincirler oluşturarak ilerler ve zincir üzerindeki herhangi bir değişiklik, ileriyi dönük tüm blokların hash girdilerinin yeniden işlenmesini gerektirir. Bu da günümüz işlem gücü ile imkansızdır.

Ancak on yıl içinde kuantum bilgisayarların bir Blockchain ağlarının kriptografik kodlarını kırabileceği düşünülmektedir. Öyle ki bu tür kriptografik girdiler, yeterli güçte çalışan bir kuantum bilgisayarı tarafından kısa sürede hesaplanabilir. Ancak bu senaryo kuantum bilgisayarlarının sadece karşıt durumda olduğunda ele alınabilir.

Öyle ki şimdiden IDB Lab adlı bir şirket, kuantum korumalı bir Blockchain ağını, yine kuantum şifreleme kullanarak güvenli hale getirebileceğini iddia ediyor.

Screen Shot 2022 05 05 at 13.17.46

Kuantum sonrası kriptografi olarak adlandırılan bu çözümün çeşitli yolları mevcut, ancak tüm yaklaşımlar, esasen, kuantum bilgisayarlar için bile kriptografi anahtarlarının kırılmasını zorlaştırmayı içeriyor. Bunu yapmak için fazladan bir rastgelelik veya entropi girdisi gerekiyor. Tamamen rastgele oluşturulmuş bir anahtarın kodunu çözmek, güçlü bir bilgisayar tarafından tersine mühendislik uygulanabilen matematiksel bir işlemin ürünü olandan çok daha zordur. 

Her ne kadar büyük ölçekli kuantum bilgisayarlar hâlâ uzakta olsa da, bu tarz çözümlerin Blockchain kullanıcılarının endişelerini gidermesi muhtemel.  İster 5, ister 10 veya 15 yıl içinde olsun, bir kuantum bilgisayarı şu anda bilgileri koruyan güvenlik protokollerini kırabilir. Ancak karşıt teknolojilerin gelişimi ile birlikte savunma olarak da oldukça güçlü teknolojilerin geliştirildiğini belirtelim.

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi artan Cem, bu konular hakkında okuma ve araştırmalar yaparken Wikipedia’da oldukça fazla zaman geçirdi. Ardından Wikipedia vakfının bir üyesi olarak birçok madde yazdı ve düzenledi. 500'den fazla maddeyi Türkçe’ye kazandırdı ve 6.000'in üzerinde katkıda bulundu. Böylelikle yazarlık kariyerine Wikipedia’da başladı. Liseyi Gaziantep'te Özel Bilişim Koleji'nde bitiren Cem, Biyoloji ve teknoloji alanında da birçok yarışma ve etkinliğe katıldı. IGSIS adlı koku simülatörü projesiyle bir Tübitak yarışmasında ilk 10'a girdi. Şu anda İstanbul'da yazılım üzerine Üniversite eğitimine devam ederken kendisini yazılım alanında geliştiriyor. Son dönemde ise özellikle Blockchain, kripto para ve NFT alanına odaklanan Cem, bu konuda araştırmalar yapıp içerik üretiyor ve projeler hazırlıyor. Genel olarak bilim kurgu ve teknoloji kitapları ile birlikte güncel bilimsel makaleleri okumayı seviyor. Anatomi ve unrealist çizimler yapmaktan hoşlanıyor. Seçici bir sinefil olan Cem, bilim kurgu, fantastik ve kısa filmleri takip ediyor. Arkadaş grubu ile birlikte 5.000’den fazla üyeye sahip 12 Telegram yazılım grubunun Admin'liğini yapıyor ve Blockchain geliştiricileri için Türkçe platform oluşturmayı ve etkinlikler düzenlemeyi hedefliyor. Bitcoin ile ilk defa DarkWeb ortamını araştırırken tanışan Cem, Bitcoin’i geleceğin ‘Altını’ olarak görüyor. Blockchain teknolojisini oldukça önemsiyor ve kendi projelerini geliştirmek için çalışıyor. Ek olarak birçok Blockchain ve kripto para projesini araştırıyor ve bu projeler hakkında incelemeler yazıyor. Kripto paraların geleceğin ekonomisinde oldukça önemli olduğunu düşünüyor. Kripto paralara yatırım yapıyor ve varlıklarının %90’ını soğuk cüzdanlarında tutmayı tercih ediyor. Dünyayı gezme hayali olan Cem, farklı kültürlerin insanlarını tanımayı ve mutfaklarını deneyimlemeyi seviyor. Gezi, blog ve bilgilendirici içerikleri okuyup izlemeyi seven Cem, Blockchain ve kripto para konusunda içerik üretirken kariyerine BTCHaber.com’da İçerik Editörü olarak devam ediyor.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye'nin Uzman Kadrolu Kripto Haber Platformu
bitcoinBTC/TRY
557.362,79 TL 0,34%
ethereumETH/TRY
38.146,43 TL 0,21%
tetherUSDT/TRY
20,13 TL 0,06%
bnbBNB/TRY
6.255,22 TL 0,59%
usd-coinUSDC/TRY
20,10 TL 0,15%
xrpXRP/TRY
10,49 TL 5,73%
cardanoADA/TRY
7,60 TL 0,98%
staked-etherSTETH/TRY
38.137,77 TL 0,16%
dogecoinDOGE/TRY
1,45 TL 1,10%
solanaSOL/TRY
425,32 TL 1,09%
Bağlantıyı kopyala