bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,985.75 1.92%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,538.78 1.69%
bnb
BNB (BNB) $ 614.35 4.65%
solana
Solana (SOL) $ 188.23 0.28%
xrp
XRP (XRP) $ 0.635749 2.14%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.662919 0.88%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.214622 1.76%

Kuantum Korumalı Blockchain Nedir?

Kuantum Korumali Blockchain Nedir

Blockchain teknolojisi, Bitcoin’in ortaya çıkışı ile birlikte günümüze kadar gelen dönemde oldukça gelişti ve büyüdü. Birçok şirket sistemlerini bu teknolojiye entegre etmeye çalışırken, özellikle finans alanında bir Blockchain devrimi söz konusu. Ancak güvenliği ile öne plana çıkan bu sistemin önünde henüz gerçekleşmesi çok güç ancak imkansız olmayan bazı sorunlar mevcut. Kuantum bilgisayar teknolojisi. Peki Kuantum Korumalı Blockchain nedir?

Kuantum Bilgisayarları Blockchain’i Yenebilir mi?

Kuantum bilgisayarları, şu anda erken evre döneminde olan ancak oldukça önemli bir teknoloji. Normal alışık olduğumuz bilgisayarların sahip olduğu binary sistemin aksine kuantum bilgisayarları Qubit denilen oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Kuantum fiziğindeki ikilemlerden yararlanan bu bilgisayarlar, aynı anda çok sayıda olasılığı tespit edebildiği için bilimsel araştırmalar için oldukça önemlidir.

Kuantum Korumali Blockchain Nedir 1

Ancak bu teknoloji beraberinde çok önemli bir tehdit de beraberinde getirmektedir. Yeteri kadar güçlü bir kuantum bilgisayarı, kullanıcı adreslerinizi, şifrelerinizi, anahtar kelimelerinizi ve çok daha fazlasını hesap edebilecek işlem gücüne sahip olacaktır. Bu durumda da akla ilk olarak “peki ya Blockchain teknolojisi?” sorusu gelmektedir.

Peki Kuantum Korumalı Blockchain nedir?

Blockchain teknolojisi, bilgileri yetkisiz değişikliklerden korumak için kriptografi tekniklerini kullanan dağınık defter teknolojisinin bütünüdür. Blockchain tabanlı ürünler, oldukça kuvvetli hash şifreleme yöntemleri ile zincirler oluşturarak ilerler ve zincir üzerindeki herhangi bir değişiklik, ileriyi dönük tüm blokların hash girdilerinin yeniden işlenmesini gerektirir. Bu da günümüz işlem gücü ile imkansızdır.

Ancak on yıl içinde kuantum bilgisayarların bir Blockchain ağlarının kriptografik kodlarını kırabileceği düşünülmektedir. Öyle ki bu tür kriptografik girdiler, yeterli güçte çalışan bir kuantum bilgisayarı tarafından kısa sürede hesaplanabilir. Ancak bu senaryo kuantum bilgisayarlarının sadece karşıt durumda olduğunda ele alınabilir.

Öyle ki şimdiden IDB Lab adlı bir şirket, kuantum korumalı bir Blockchain ağını, yine kuantum şifreleme kullanarak güvenli hale getirebileceğini iddia ediyor.

Screen Shot 2022 05 05 at 13.17.46

Kuantum sonrası kriptografi olarak adlandırılan bu çözümün çeşitli yolları mevcut, ancak tüm yaklaşımlar, esasen, kuantum bilgisayarlar için bile kriptografi anahtarlarının kırılmasını zorlaştırmayı içeriyor. Bunu yapmak için fazladan bir rastgelelik veya entropi girdisi gerekiyor. Tamamen rastgele oluşturulmuş bir anahtarın kodunu çözmek, güçlü bir bilgisayar tarafından tersine mühendislik uygulanabilen matematiksel bir işlemin ürünü olandan çok daha zordur. 

Her ne kadar büyük ölçekli kuantum bilgisayarlar hâlâ uzakta olsa da, bu tarz çözümlerin Blockchain kullanıcılarının endişelerini gidermesi muhtemel.  İster 5, ister 10 veya 15 yıl içinde olsun, bir kuantum bilgisayarı şu anda bilgileri koruyan güvenlik protokollerini kırabilir. Ancak karşıt teknolojilerin gelişimi ile birlikte savunma olarak da oldukça güçlü teknolojilerin geliştirildiğini belirtelim.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala