Kriptoda yeni haftaya yeni umutlarla başlangıç

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 5 dk

Paylaş:

Bitcoin haftayı nasıl 91 bin dolar üzerinde kapatabilir diye düşünürken Trump’tan gelen kripto stratejik rezerv haberi bir anda tüm teknik grafikleri düzeltti (ekran görüntüsünü haftalık kapanışın hemen ardından aldım).

Geçtiğimiz hafta içinde yaşanan sert düşüşle Bitcoin 78 bin dolara kadar gerilemişti. Bir yandan döngüsel ve onchain analizleri alım yönlü sinyaller üretirken bir yandan da sosyal medyadaki hissiyat artık ayı marketinin başlayacağını işaret ediyordu.

Yarın fiyatların hangi seviyede olacağının bir garantisi yok. Ancak bir konuda yanılma ihtimalimiz varsa bunun yazı turadan ziyade verilere bağlı olarak yaşanmasını tercih ederim. Bu nedenle döngüsel, onchain, teknik ve temel analize dayanarak risk yönetimi yapıyorum.

Bu yazımda neden 2024’ün ağustos ayında 50 bin dolar seviyelerinde ve neden geçtiğimiz hafta 80 bin dolar seviyelerinde alım yaptığımdan bahsedeceğim.


Döngüsel analiz

Yazılarımda bazen dört yıllık Bitcoin döngü modelini ortaya atan Bob Loukas’tan referans bilgiler paylaşıyorum. Geçen hafta paylaştığı videoda alt 80 bin ve üst 70 bin dolar seviyeleri arasında bir yerde Bitcoin’in lokal bir dip yapması ihtimalinden bahsetmişti.

Yaklaşık olarak altı tane altı aylık döngü ile boğa marketi yaşanması, sonrasında da iki tane altı aylık döngü ile ayı marketi yaşanması sonucu dört yıllık döngünün tamamlanacağına işaret ediyor. Görselde kırmızı ile işaretlediğim yer boğa döngülerinin son altı aylık döngüsüne girdiğimizi gösteriyor.

Eğer bu model daha önceki döngülerde çalıştığı gibi çalışırsa önümüzdeki altı ayda yükseliş eğiliminde olan bir market görebiliriz. Ancak her model bir gün geçerliliğini yitiriyor. Bu nedenle modelin çalışmasını temenni edip bir yandan da negatif senaryolar için dikkatli olmaya devam etmeliyiz.


Onchain analizi

Uzunca süredir 10 adet onchain metriğini takip ederek 0-100 arasında puan üreten indikatör kullanıyorum. Mantığı basit: 40’ın altına düştüğünde parçalı almaya başla, 60’ın üstüne çıktığında parçalı satmaya başla.

5 Ağustos 2024’te paylaştığım içerikte onchain analizine göre neden alım yaptığımdan bahsetmiştim.

2 Mart 2025’te paylaştığım içerikte yine onchain analizine göre neden alım yaptığımdan bahsettim. Kısa vadeyle işlem yapanların zarar etmesiyle marketin yönü değişiyor. Buna tanık olduğumuz bir hafta yaşamış olduk.


Teknik analiz

Yaklaşık üç aydır 91 bin dolarla 106 bin dolar arasında gezinen bir Bitcoin fiyat hareketi görüyorduk. Desteğin aşağı yönlü kırılmasıyla fiyat yeni destek bulabileceği bir bölge aradı. Dört saatlik mumlar ve Chicago Ticaret Borsası’nda (CME) yapılan işlemlere göre oluşan mumların boşluk bıraktığı alan 78 ile 82 bin dolar bölgesini işaret ediyordu.

Bu bölgede aranan destek bulunduktan sonra fiyatın tekrar 91 bin dolar üzerine çıkıp haftalık kapanışı bu seviyenin üzerinde yapması çok pozitif bir işaret. Aynı zamanda kısa vadeli işlem yapan kişilerin maliyeti de 92 bin dolar civarında.

İdeal senaryo 91-92 bin dolar seviyelerin test edilip yeterli alıcı olduğundan emin olduktan sonra fiyatın yükselmeye devam etmesi olur. Ancak fiyat sadece teknik seviyelere göre ilerlemiyor, aynı zamanda makro verilere ve onchain verilere göre hareket eden kişiler de fiyat aksiyonunun oluşmasına katkına bulunuyor. Bu nedenle risk yönetimine vurgu yaparak devam edelim.


Makro Analiz

Global likidite artmaya devam ediyor. Alttaki görselde ise ABD hükümetinin kullandığı hazine kaynaklarını görüyorsunuz. Buna göre yeşil bölgelerde piyasadaki likidite artıyor ve 2025 ağustos itibarıyla piyasaya ABD hükümeti tarafından 600 milyar dolar enjekte edilmiş olacak.

Buna diğer ülkelerin de eşlik ettiği senaryoda riskli piyasalar için döngüsel analizde olduğu gibi pozitif bir altı aylık süreç geçirebileceğimizi düşünebiliriz.

Öte yandan Trump’ın Çin’e uygulayacağı gümrük vergilerinin henüz son aşamada olmadığını ve nisan ayında artacağını düşünen uzmanlar bu durumun piyasaları negatif etkileyebileceğini belirtiyor.

Genel olarak makro verilerin pozitif olduğu ancak bazı riskli durumları da göz önüne almamız gerekiyor. Bu nedenle portföy yönetimi yaparken Bitcoin ve stablecoin bulundurmanın daha rahat bir dönem geçirmemize yardımcı olacağını düşünüyorum.


Temel Analiz

Hiç olmadığı kadar pozitif bir ABD hükümeti var. Her ne kadar TRUMP veya MELANIA gibi memecoin’lerle piyasada küçük yatırımcıların zararına hamleler yapsa da regülasyonlar konusunda önceki yıllara göre daha olumlu sonuçların alınacağı bir dönemdeyiz.

Bununla birlikte geçtiğimiz hafta sonu kripto stratejik rezervi açıklandı. Cardano, Ripple, Solana, Ethereum ve Bitcoin listede alıyor. Kripto ve yapay zekâ bakanı David Sacks 7 Mart’ta daha fazla açıklama yapılacağını duyurdu.

ABD ile birlikte diğer ülkelerin de giderek daha pozitif baktığı bir kripto sektör olduğunu kabul ettiğimizde önümüzdeki aylarda pozitif haberlerin gelmeye devam edeceğini düşünebiliriz.

Tabii ki Bitcoin ve stablecoin’ler hem regülasyonlar hem de volatilite açısından daha güvenli duruyor. ABD tarafından bakınca Trump ve ekibinin kripto konusuna biraz milliyetçi baktığını görüyoruz. Bu durumda ekipleri ABD merkezli olarak geliştirme yapan projelerin de bu durumdan faydalanacağını düşünebiliriz.

Ancak altcoin’ler konusunda hatırlatmamda fayda var: Trendler çok hızlı değişebiliyor. Birkaç hafta yapay zekâ rüzgârı eserken sonraki haftalarda eskiden piyasada olan projeler tekrar trend olabiliyor. Bu nedenle risk yönetimini her zaman olduğu gibi göz önünde bulundurmamız gerekiyor.


Son notlar

Yatırımcılar korkmaya başladığında verileri duygulardan arındırarak yorumlamamız gerekiyor. Piyasa gerçekten düşecek mi yoksa bu sadece küçük yatırımcının ucuza satması için oynanan bir oyun mu?

Üstte bahsettiğim döngüsel, onchain, teknik, temel analiz metrikleri bana pozitif trendin geri geleceğini ve bize kâr almak için bir şans daha vereceğini gösteriyor. Ancak bu senaryo gerçekleşirse kendimize kritik bir soru sormamız gerekiyor: Bu sefer kâr alacak mıyım yoksa hedef mi yükselteceğim?

Burada da duygulardan ziyade baştan belirlenen hedeflere veya indikatörlerin gösterdiği seviyelere göre davrananlar istediklerini elde etmeye daha yakın olacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

samet ulucay

Yazar: Samet Ulucay

Paribu, Web Summit Qatar 2025’i Tamamladı

Paribu, 23-26 Şubat tarihleri arasında Katar, Doha’da gerçekleşen Web Summit Qatar 2025’in partnerleri arasında yer aldı. Zirve; teknoloji, finans ve dijital inovasyon alanında dünyanın dört bir yanından katılımcıları ağırladı.  Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu Paribu, “Exchange, Custody and Beyond” sloganıyla Web Summit Qatar 2025’teydi. Küresel zirvenin partnerlerinden biri olan ...

Bağlantıyı kopyala