bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,149.72 1.18%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,250.25 0.44%
bnb
BNB (BNB) $ 606.58 0.50%
solana
Solana (SOL) $ 157.04 0.18%
xrp
XRP (XRP) $ 0.537556 1.91%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.489308 4.40%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.159504 1.07%

Kriptoda Bitcoin Gerginliği: Ağdaki Tıkanıklık Boğa İşareti mi?

Bitcoin Agindaki Tikaniklik Boga Isareti mi

Kripto piyasası yeni haftaya tedirgin başladı. Haftanın ilk gününde Bitcoin (BTC) ağındaki tıkanıklık gündeme geldi. Ağdaki yoğunluk ile yüksek işlem ücretleri BTC fiyatını baskılama devam ediyor. Ağda yaşanan sorunlar işlemleri yavaşlatırken, Binance borsasında yüksek talep nedeniyle dünden bu yana çekim işlemlerini iki kere durdurdu. İşlem ücretleri en yüksek seviyelere ulaştı. Mempool’daki doluluk yüzde 98’e çıktı. Piyasa aktörleri, ağdaki yoğunluğun spam işlemlerden kaynaklandığı ifade etti. Binance’in çekim durdurma hamlesi gergin piyasada paniği artırdı. BTC fiyatı yüzde 4’e yakın düşüşle 28 bin 600 dolar civarından 27 bin 675 dolara kadar geriledi.

Bitcoin Agindaki Sorun Boga Isareti mi2

Binance CEO’su Changpeng Zhao, Bitcoin işlem sayısındaki artışın boğa piyasası sinyali olduğunu açıkladı. CZ, piyasa tepkisini ‘FUD’ olarak yorumladı. Bitcoin ağında bir bloğun çıkarılma süresi 120 dakikayı aşarak rekor seviyelere yükseldi. Bir bloğun çıkarılma süresi en son 2011 yılında 144 dakika olarak gerçekleşmişti. Böylece işlemlerdeki yoğunluk nedeniyle bir bloğun çıkarılma rekoru da kırılmış oldu. Bitcoin blockchain’indeki ücret artışında BRC-20 token’ları ile Ordinals protokolünün artan popülaritesi etkili oldu. Dune Analytics verilerine göre Bitcoin blockchain’ine bağlı NFT sayısı geçen hafta 3 milyonun üzerine çıktı.

Bitcoin Agindaki Sorun Boga Isareti mi2

Bitcoin Ağındaki Sorun Boğa İşareti mi?

Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ), Twitter hesabından yaptığı paylaşımında BTC fiyatlarının dalgalanmasının boğa piyasası sorunu olduğunu ifade etti. Peki geçmiş yıllarda neler yaşanmıştı?

Bitcoin ağındaki işlemler Ocak-Nisan 2021 döneminde oldukça yüksek seyrediyordu. COVID-19 salgınının ardından boğa dönemine denk gelen dönemde Bitcoin ağındaki işlemler zirve seviyeleri gördü. Bu süreçte Aralık 2020’de başlayan yükseliş serisi ile BTC, 64 bin doları görmüştü.

Mayıs 2022’ye gelindiğinde işlem ağında artışlar kaydedildi. 11 Mayıs itibarıyla kripto piyasası LUNA iflasını yaşamıştı. Terra-LUNA krizi piyasadan 50 milyar dolara yakın para silmişti. BTC fiyatı, bu dönemde 40 bin doların üzerinde seyrederken 27 bin dolara inmişti.

Benzer bir süreç Kasım 2022’de FTX’in iflas ettiği dönemde de izlendi. Bu süreçte FTX borsası batarak, kripto piyasasının en büyük travmasına yol açmıştı. Dönemin 2’nci büyük borsası FTX’in ardından tüm dünyada düzenleme çalışmalar hızlandı. BTC fiyatı 15 bin dolara kadar gerilemişti.

Mempool.space verilerine göre bu yılın ocak ayından itibaren Bitcoin ağında işlem sayısının yüksek olduğu görülüyor. Şubat ayında ağdaki işlem hareketleri mart ayında geriledi. BTC, bu dönemde yüzde 70’e yakın yükseliş kaydetti. Bitcoin NFT’si olarak bilinen Ordinals bu yıl ağda aktif olmaya başlamıştı.

Verilere bakıldığında işlem sayısı ile BTC fiyatının paralel seyrettiği görülüyor ancak bu durum sadece tek bir yön için geçerli değil. Piyasanın aşağı ve yukarı yönlü sert hareketlerinde ağdaki işlem sayılarında da net artışlar kaydediliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala