Kripto yasasıyla yatırım danışmanlığı veren fenomenlere ne olacak?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Merakla beklenen kripto varlık düzenlemesi geçen ay Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaştı. Türkiye’de kripto alanında faaliyet göstermek isteyen borsa ve diğer kuruluşların sınırlarını çizen yasanın yetkili merci Sermaye Piyasası Kurulu’nun sektördeki geniş yetkileri ise oldukça dikkat çekici.

TBMM’de hararetli tartışmalara sahne olan ve muhalefet tarafından sert eleştirilerin yöneltildiği yeni yasanın etki alanında yatırım danışmanlığı veren kişi ve kuruluşlar da yer alıyor. Akıllardaki soru şu: Peki, çok takipçili sosyal medya hesaplarından yatırım tavsiyesi niteliğinde paylaşımlar yapan kripto fenomenleri de buna dahil mi?

“Kanunlar herkes için geçerlidir”

Konu hakkında yönelttiğimiz soruları yanıtlayan Blokzincir ve Kripto Varlık Derneği’nin kurucu üyesi ve Genel Sekreteri Av. Burak Mercan “Kanunlar herkes için geçerlidir ve bu durum kripto dünyası için de farklı olmayacak” diye konuşuyor. Sosyal medya fenomenleri en çok dikkatli olması gereken kişiler. Fenomenler her ne şart altında olursa olsun kılavuzdaki yükümlülüklere uymak zorunda” diyor ve ekliyor: “Olası bir denetleme halinde reklam yayınlayan fenomen, başta para cezası başta olmak üzere birçok idari yaptırımla karşı karşıya kalacaktır. Bu yaptırımlara ek olarak, vergi yükümlülükleri açısından da denetlenecektir.”

Kripto para borsalarını da bu kapsamda değerlendiren Mercan, “Kripto borsaları sosyal medya fenomenleri aracılığıyla yaptıkları reklamların 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a uygun olmasını sağlamakla yükümlü. Borsalar bu sorumluluklarını fenomenlere devrederek yükümlülüklerinden kaçamaz” ifadelerini kullanıyor.

YTD yazmak çözüm mü?

Yatırım yaptığı ya da yapmayı düşündüğü kripto paraları binlerce takipçisiyle paylaşan kripto fenomenlerinin önünde bir engel daha olabilir: Fenomenlerin portföylerini alenen paylaşırken sıklıkla başvurduğu YTD yani “yatırım tavsiyesi değildir” ifadesine de değinen Mercan, “Fenomenlerin bu platformlarda paylaştıkları bilgilerin sonuna YTD yazmaları durumu değiştirmez” diye konuşuyor.

Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisinin SPK’da olduğunu hatırlatan Mercan, “Kurul henüz bu konuda ikincil düzenlemeler gerçekleştirmemiştir, ancak yine de herhangi bir lisans veya yetki belgesine sahip olmayan kişilerin bu tür hizmetler vermesi suç teşkil etmektedir” ifadelerini kullanıyor.

Lisanssız yatırım danışmanlığı verene hapis cezası

Avukat Burak Mercan’a BİST’te yapan manipülasyon şahıslara uygulanan cezai yaptırımların kriptoda uygulanıp uygulanmayacağını soruyoruz. “Sosyal medya hesapları, Telegram veya benzeri platformlar aracılığıyla yatırım tavsiyesi adı altında başta manipülasyon olmak üzere sermaye piyasası suçu işleyenler ve lisanssız danışmanlık hizmeti verenler hem idari hem de cezai (üç ila beş yıla kadar hapis) birçok yaptırımla karşı karşıya kalacaktır.”

“Borsa İstanbul’da manipülasyon yaptığı ortaya çıkan kişilere uygulanan yaptırımların kripto sektöründe de uygulanması devletin sermaye piyasalarını düzenleme ve denetleme yükümlülüğü çerçevesindedir” görüşünü savunan Mercan ekliyor: “Bu yüzden kripto fenomenleri hukuki sınırlar içerisinde paylaşımda bulunmak zorundadır.”

bugra cimen

Yazar: Buğra Çimen

“Bitcoin, rekor kırmak için iyi bir konumda”

200 günlük hareketli ortalamanın üzerine çıkan Bitcoin (BTC), 65 bin dolar seviyesini geri kazandı. Analistler, 65 bin doların potansiyel bir destek seviyesi olarak çalışabileceğini belirtti. Yatırımcılar, ABD’den gelen makroekonomik veriler eşliğinde BTC’ye yöneldi. 26 Eylül’de 65 bin 851 dolara yükselen BTC, “iyi bir konumda” başlığıyla değerlendirildi. Analistler, Çin’in son teşviklerinin ve yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin ...

Bağlantıyı kopyala