Kripto varlıkların ikincil düzenlemeleri neleri içerecek?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Kripto varlıkların düzenlenmesine ilişkin yasa tasarısının 2024’ün temmuz ayında TBMM’den geçerek yasalaşmasının ardından sektörün sınırları kabaca çizilmiş durumda. Sadece kripto varlık platformlarını değil yatırımcıları doğrudan ya da dolaylı bir şekilde etkileyebilecek birçok madde içeren yasanın ardından, ikincil düzenlemeler sektör paydaşları tarafından merakla bekleniyor.

Ekotürk’te Kripto Ekranı programına konuk olan Paribu Hukuk Direktörü Avukat Mehmet Türkarslan hem dünyadaki hem de Türkiye’deki kripto regülasyonlarına dair çalışmaları değerlendirdi. 

“Esas ikincil düzenlemeler burayı şekillendirecek”

Regülasyonların küresel ölçekte hız kazanacağını belirten Türkarslan, “ABD’nin etkisiyle diğer ülkelerdeki regülatif faaliyetler artacaktır” ifadesini kullandı. Düzenlemelerin henüz gelişim aşamasında olduğunu vurgulayan Türkarslan, “2024’ün temmuz ayında bir çerçeve çizildi ama burayı esas ikincil düzenlemeler şekillendirecek” diye konuştu.

“Yatırımcıyı koruma odaklı olacak”

Kripto ekosistemine yönelik düzenlemelerin yatırımcıyı koruma odaklı olacağını düşündüğünü belirten Türkarslan, “Yatırımcıyı koruma odaklı bir tebliğ olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı: “Ben daha çok yatırımcıyı koruma odaklı bir tebliğ olacağını düşünüyorum. Çünkü 25 Aralık’ta MASAK yönetmeliklerinde de değişiklikler gerçekleşti ve kripto varlık sağlayıcılar ilk defa finansal kuruluş olarak kabul edildi. Daha önce de MASAK yükümlüsüydük ama finansal kuruluş değildik. Bu aslında şu demek: Banka da bir finansal kuruluş, aracı kurum da bir finansal kuruluş, artık kripto varlık hizmet sağlayıcılar da bir finans kuruluşu.”

“Düzenlenmek istenen kripto varlıklar değil, platformlar”

“Aslında düzenlenmek istenen alan kripto varlıklar değil, kripto varlıkların alım satımına aracılık eden platformlar, ki yatırımcı güvenle korunabilsin” diye konuşan Türkarslan ekledi: “O yüzden finansal kuruluş olmak doğru bir adım. Çünkü daha denetlenebilir, daha şeffaf olmak gerekiyor.” 

Buradaki kritik eşiğin klasik sermaye piyasasıyla kripto piyasasını bir araya getirmekten olduğunu söyleyen Türkarslan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu dünyanın dinamikleriyle finansal kuruluş dinamiklerini beraber çalıştırabilirsek ve bu hassasiyet devam ederse yurt dışından yatırımcıların buraya daha çok geleceğini düşünüyorum. Buradaki oyuncular da daha güvenle hareket edecektir.”

“Regülasyonlar inovasyonun önünü kesmemeli”

Regülasyonların korkutucu bir unsur olarak görülmemesi gerektiğini belirten Türkarslan, “Regülasyonun olmadığı ortamda haksız rekabet olur. Düzenlemeler yatırımcı varlıklarını korumayı amaçlıyor” dedi. Paribu olarak bu tür regülasyonlara büyük önem verdiklerini dile getiren Türkarslan, sektörün gelişimi açısından kuralların net olması gerektiğini ancak inovasyonun da desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

alp boru

Yazar: Alp Börü

Jupiter (JUP) nedir?

JUP Coin, Jupiter ekosisteminin yerel kripto parası olup merkeziyetsiz finans (DeFi) alanında işlem yönlendirme, likidite sağlama ve kullanıcı dostu kripto varlık işlem çözümleri sunmak amacıyla geliştirilmiştir. Jupiter, Solana blokzinciri üzerinde çalışan bir DEX (merkeziyetsiz borsa) likidite yönlendirme protokolü olup kullanıcılara en iyi işlem fiyatlarını ve en düşük kaymayı sunmayı hedefler. Kullanıcılar, JUP Coin’i likidite sağlayarak, ...

Bağlantıyı kopyala