bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,609.04 3.84%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,131.06 3.68%
bnb
BNB (BNB) $ 609.01 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 145.11 7.60%
xrp
XRP (XRP) $ 0.520728 3.12%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469732 4.01%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150297 5.79%

Kripto Paralarda Vergi Nasıl Olacak? | Kripto Para Vergisi

Kripto paralarda vergi, şu sıralar gündemde yer edinen ve özellikle yatırımcıların kafasında soru işaretlerine sebep olan bir konu. Çiğdem Ceylan’ın sunumuyla bu videoda kripto paralara vergi ne zaman gelecek, kripto para vergilendirmesi nasıl olacak, kripto para vergilendirme çalışmaları hangi noktada? gibi sorulara yanıt verildi.

Nelerden Bahsedildi?

Avrupa Parlamentosu, kripto para işlemlerine vergi koymaya yönelik ilk hamlesini yaptı. Parlamento üyeleri, düşük miktarlı kripto para işlemi yapan kişiler için vergi kurallarının basitleştirilmesi lehine oy kullandı. 

705 üyeden 566’sının desteğini alan bu karar, bağlayıcı olmamakla birlikte Blockchain teknolojisinin vergi tahsilatlarını otomatikleştirmede kullanılabilmesini de içeriyor. 

Oylanan kararın detaylarında; kripto para birimlerinin kesin şekilde bir tanıma kavuşturulmasının gerekliliği üzerinde de duruldu. 

Bu durum kripto paralarda vergi konusundaki temel sorunlardan biri olarak görülüyor. Öyle ki bu işlemlerin vergilendirilirken bir varlık olarak mı, yoksa bir para birimi mi olarak kabul edileceği konusunda halen bir netlik yok!

Diğer bir ifadeyle kripto paraların, emtia mı, para mı, elektronik varlık mı yoksa başka bir varlık olarak mı kabul edilecekleri konusunda bir ortak görüş oluşmadı…

Dolayısıyla bu tanımın, vergiye tabi olan varlığın tespiti için önemli olduğu düşünülüyor.

Kripto Paralarda Vergi Detaylı Şekilde Ele Alınacak

Kripto paralar için bir vergi kodunun oluşturulması dışında komisyonun bu kararı detaylı şekilde ele alması da talep edilen konular arasında.

Ayrıca vergi kaçakçılığı ile mücadele için Blockchain teknolojisinin kullanılabilme durumu da gündemde öne çıkan başlıklardandı. 

Avrupa Parlamentosu tarafından vergi konusu bu şekilde ilerlerken diğer yandan birçok ülke vergi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. ABD, Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya, İsrail ve Japonya’da kripto paraları sermaye kazancı vergisi kapsamına ele aldı. 

Sermaye kazancı vergisi; sermaye kazançlarına veya bir bireyin varlıkların satışından elde ettiği karlara uygulanan bir vergidir; Varlık nakite dönüştürüldüğünde uygulanır, hala bir yatırımcının elindeyken uygulanmaz. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Beyza Nur Kızıldemir

Beyza Nur Kızıldemir 6 Temmuz 1997 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise yıllarını Bursa’da geçirdi. Şu an İstanbul’da yaşıyor. Çocukluğundan bu yana tiyatro, müzik, sinema ve edebiyata ilgi duydu, zaman zaman bu branşlarda eğitimler aldı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olan Beyza, aynı zamanda Gazetecilik bölümü ile de çift anadal yaptı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala