bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,775.09 0.32%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,056.22 0.37%
bnb
BNB (BNB) $ 556.44 1.10%
solana
Solana (SOL) $ 144.23 3.44%
xrp
XRP (XRP) $ 0.500353 0.01%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467077 2.90%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15105 0.75%

Kripto Paralar Dışında Blockchain’in 5 Kullanım Alanı

5wpKgV75aONqkTJlafw2yQmK9yd2 p793ne1

Blockchain teknolojisi, finansa bakış açımızı değiştirmede etkili oldu. Bunu kullanarak başka neler elde edilebileceğine bir göz atalım.

Bildiğimiz gibi Blockchain, verileri güvenli bir şekilde depolayan ve izinsiz olarak hacklemeyi veya değiştirmeyi neredeyse imkansız hale getiren dijital bir kamu defteridir. 1992-93’teki başlangıcından bu yana, dramatik bir şekilde gelişti ve kripto paranın teşvik edilmesinde iz bıraktı. Bu değişikliği eleştirenler bile, diğer alanlar için Blockchain kullanma potansiyelini inkar edemiyorlar. Bu yazıda, bu devrim niteliğindeki teknolojinin iş süreçlerini kripto para biriminin ötesinde nasıl değiştirdiğini tartışacağız.

1 yRPlhpy9XvssJbbo8JpG0Q

Tedarik Zinciri Yönetiminde Blockchain

Piyasaların genel belirsizliği, karmaşık tüketici talepleri ve verilerin güvenilmezliği göz önüne alındığında, tedarik zincirlerini yönetmek kolay değildir. Bu sistemlerin ayrıca kesintilerin daha iyi izlenebilirliğini sağlamak için sağlam olması gerekir. Elektronik tablolarda veri depolamanın geleneksel yöntemlerinden ve sonsuz e-posta dizilerinden geçerek burada Blockchain teknolojisini birleştirmeye çalışmak fark yaratabilir.

Blockchain, hammadde envanterinden son ürün teslimat aşamalarına kadar tedarik zincirlerindeki süreçlerin her aşamasını izlemeye yardımcı olabilir. Örneğin Walmart, tedarik zincirlerindeki ürünleri başlangıç ​​noktasından nihai teslimata kadar takip etmek için Blockchain’i başarıyla kullandı.

Tapu Sicilinde Blockchain        

Tapu kayıtları oluşturmak, uzun yıllara yayılabilecek karmaşık bir iştir. Her aşamada uygun veri depolama gerektiren çok sayıda adımı içerir. Herhangi bir aşamada veri kaybı, süreci ve sorunları daha da karmaşık hale getirebilir. Ayrıca bu verilerdeki herhangi bir tutarsızlık, mülk sahipliğinde ciddi sonuçlara ve değişikliklere neden olabilir.

Bu bilgileri merkezi olmayan bir şekilde depolamak için Blockchain teknolojisinin tanıtılması, daha yüksek veri güvenliği ve şeffaflık sağlayacaktır. İnsan hatası olasılığı da azalır. Örneğin, Tech Mahindra, Abu Dabi tapu sicili için Blockchain’i tanıttı. Belge paylaşımındaki sürtüşmeleri ortadan kaldırmalarına yardımcı oldu ve ilgili tüm taraflar için güvenli, emniyetli ve şeffaf bir ortam sağladı.

KYC’de Blockchain

“Know Your Customer” (Müşterinizi Tanıyın) olarak da bilinen KYC süreçleri, finansal hizmetlere uygunluk ve kara para aklamayı önleme çabalarının merkezinde yer alır. Tahsis edilen bütçelere ve bu süreçlerin iyileştirilmesine yönelik çabalara rağmen KYC operasyonları hala verimsizdir. Burada Blockchain teknolojisinin tanıtılması, ilgili verileri hacklenemez hale getirebilir, bilgilerin doğruluğunu artırabilir ve gerçek zamanlı kullanıcı veri güncellemeleri sağlayabilir.

Müşteri kimliğini doğrulama, işe alım sürecini kolaylaştırma ve tüm müşteri yaşam döngüsü dahil olmak üzere tüm işlemlerde yardımcı olur. Yanıt süresini azaltarak ve manuel çalışmayı ortadan kaldırarak veri işleme maliyetlerini azaltmak da KYC’de Blockchain’in ek avantajlarından bazılarıdır.

E-Oylamada Blockchain

Seçimler, herhangi bir demokrasi veya kurum için çok önemli süreçlerdir. Verilerin doğruluğu ve güvenliği hiçbir şekilde tehlikeye atılamaz. Yıllar geçtikçe, teknolojideki gelişmelerle birlikte seçimler ve oylama büyük ölçüde otomatikleştirildi. Ancak bu hassas bilgileri çevrimiçi ortamda paylaşmak, siber güvenlik riskleri olmadan olmaz. Blockchain teknolojisi, bu süreci veri güvenliği ve erişilebilirlik açısından daha sağlam hale getirmeye yardımcı olabilir.

Blockchain ile sahte seçmen kimliği oluşturma olasılığı, her seçmen kimliğini verimli bir şekilde hesapladığı ve her oylama bir kimliğe atfedildiği için sıfıra kadar daraltılabilir. Ayrıca, her oylama platformunda yalnızca internet bağlantısı maliyeti gerekli olduğundan kurulum maliyeti azalır. Doğru sonuçlar, oy sayısında hız ve sahtekarlığın önlenmesi, gereksiz insan müdahalesi olmadan sağlanabilir.

Sağlıkta Blockchain

Blockchain sağlık sektöründe oldukça yeni, ancak faydalarını en başından itibaren göstermeye başlıyor. Tıbbi kayıtlar için birincil gereklilik olan eşi görülmemiş düzeyde bir veri bütünlüğü sağlıyor. Sisteme olan güveni artırmak için, hastaların verileri üzerinde kontrol sahibi olmalarına izin veriliyor. Bağlantılı tıbbi ekipmanlardan üretilen bol miktarda veri de güvenli bir şekilde aktarılabiliyor ve kaydedilebiliyor.

Sonuç

Blockchain’in geçmiş yıllardaki evrimini kabul ederek sonuca varıyoruz. Sadece bir kripto para uygulaması olarak başlayan şey, artık BT alanındaki neredeyse tüm diğer uygulamaları devraldı ve yine de, hala keşfedilecek çok şey var. İnovasyondaki iş liderleri olarak, önümüzdeki yıllarda insanların hayatlarını iyileştirmek ve onları yeni şeyler inşa etmeleri için güçlendirmek için bu çığır açan teknolojiyi kullanarak, toplumu aydınlatmaya ve çözümler oluşturmaya yatırım yapıyor olacağız.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala