bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,560.83 0.30%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,221.39 1.18%
bnb
BNB (BNB) $ 609.57 2.35%
solana
Solana (SOL) $ 158.16 2.89%
xrp
XRP (XRP) $ 0.553105 0.32%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.503904 2.21%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161273 1.07%

Kripto Para Piyasasında Mevcut Durum ve Beklenen Regülasyonlar e-Safe Video Konferansında Tartışıldı

Kripto Para Piyasasında Mevcut Durum ve Beklenen Regülasyonlar e-Safe Video Konferansında Tartışıldı

e-Safe Digital’in, Kriptomeda iş birliği ile düzenlediği “Kripto Para Piyasalarında Mevcut Durum ve Beklenen Regülasyonlar” konulu video konferans, 17 Şubat saat 11:00’de gerçekleştirildi. 

Sektöre ilişkin regülasyoların tartışıldığı e-Safe Digital video konferansı Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Kriptomeda Kurucusu Eray Dengiz, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, The Mindstone Blockchain Labs Yönetici Ortağı Tansel Kaya, GlobalB Hukuk Ofisi Kurucusu Avukat Sima Baktaş ve e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri Başkanı Musa Savaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

“Kripto Para Piyasalarında Mevcut Durum ve Beklenen Regülasyonlar” başlığıyla gerçekleşen konferansta Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kripto paralar ile ilgili çalışmalarındaki en son gelişmeleri aktardı. 

“Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde her alanda dijitalleşme vizyonu ile teknolojiye çok büyük bir önem veriyor ve bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan ve 2019-2023 dönemini kapsayan 11’inci Kalkınma Planı’nda da blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parası çıkarılması kararı yer alıyor. Bu kapsamda devletimizin ilgili kurumlarının bu konuda çalışmalarını hep beraber takip ediyoruz ve bu çalışmaların devam ettiğini söylemek istiyorum.

Devletimizin kurumları; yerli ve milli üretim odaklı, yeniliğe ve gelişime açık, her paydaşımızla iş birliği yapmaya ve her türlü desteği sağlamaya hazır. Bu yolda bizlere omuz veren, gücümüze güç katan her türlü çabayı destekliyoruz.”

Blokzincir teknolojisi pazarının 2024 yılına kadar 9,6 milyar dolara ulaşmasının beklenildiğini belirten Bakan Yardımcısı Dr. Sayan, ülkemizde bu teknolojiye yerli ve milli imkanlarla yatırım yapan şirketlerin olmasını ve çeşitli kurumların blokzincir konusunda araştırma yapmasını önemli bir gelişme olarak ön gördüklerini ifade etti.

Blokzincir teknolojilerinin toplum tarafından tam olarak anlaşılmadığına değinen Kriptomeda kurucusu Eray Dengiz, 2020 yılıyla birlikte regülasyon sinyallerinin verilmeye başlandığını belirtti. Eray Dengiz şunları kaydetti:

“Regülasyon tarafına gelecek olursak, 2020 yılının başından itibaren medyada regülasyonlar konusunda bazı sinyaller alınmaya başladı. Dünyadaki en büyük kripto para borsalarından biri Bitcoin cüzdanlarına regülasyon geleceğini duyurdu. Ülkemizde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kendi yerel kripto para birimini çıkarmayı hedeflemesi ve 2020 yılında merkez bankası dijital parası için 10 adet uzman yardımcısını işe alması konularının yakın zamanda regülasyonlara dair bir işaret olduğunu algıladık.”

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, düzenleme çalışmalarında devletlerin karşılaştığı en büyük sorunu sınıflandırma konusunda yaşadığını belirtti. Kripto paralarda sorumluluğun hangi kurumlarda olması gerektiği sorusu üzerine İsmail Hakkı Polat şu açıklamalarda bulundu:

“Mesela Bitcoin ile ilgili devletler için en temel sorun şu: Bitcoin bir para birimi midir, bir emtia mıdır, bir hisse senedi midir, bir varlık mıdır gibi hangi sınıfa sokulacağı ile ilgili ciddi bir sıkıntı var. Neden? Çünkü şu ana kadarki finansal anlayış içerisinde, bu konunun düzenlemesine farklı farklı kurumlar bakıyordu. Örneğin bunu bir para birimi olarak düşünürseniz, buna Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili daireleri bakar. Eğer buna bir varlık olarak bakarsanız, ağırlıklı olarak SPK ya da BDDK gibi kurumlar bakar.”

The Mindstone Blockchain Labs Yönetici Ortağı Tansel Kaya, kripto para sektöründe çalışmak isteyenler için çeşitli avantaj ve dezavantajlara işaret etti:

Bizim alanımız açık kaynak kodlu ve dağıtık yani merkezi olmayan bir yapı olduğu için paydaşlar farklı ülkelerden geliyor. Bu da bizim için oyun sektöründe olduğu hem bir avantaj hem de bir tehlike. Çünkü birçok noktada geri olduğumuz gibi bu alanda da geri kalmış durumdayız. Bu arada da öncü ve aktif davranan diğer ülkeler yazılımlar geliştiriyor ve alanı domine ediyor.”

GlobalB Hukuk Ofisi Kurucusu Avukat Sima Baktaş, getirilecek yasal düzenlemelerin çok yönlü ve teşvik edici olması gerektiğini ifade etti:

Benim şahsi fikrim öncelikle kanuni bir düzenleme yapılacaksa tanımlar çok göreceli kavramlar olduğu ve birtakım sıkıntılara yol açabileceği için tanımdan ziyade daha çok şu anda yapılacak şey, borsa şirketlerine bir düzenleme getirilmesidir. Bir lisanslama getirilmesidir. Bir şekilde kanuni düzenleme yaparken çok yönlü düşünülmesi gerekiyor. Bence teşvik edici düzenlemeler olması gerekiyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala