bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,464.88 2.37%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,549.18 1.81%
bnb
BNB (BNB) $ 580.60 2.00%
solana
Solana (SOL) $ 185.76 1.81%
xrp
XRP (XRP) $ 0.628192 2.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.648987 1.54%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.219697 20.02%

Kripto Para Opsiyonları Nedir ve Nasıl Çalışıyorlar?

QWERTIPK4ZEKRGBQA6IKOYAC7Y

Kripto opsiyonları ile kripto para piyasasına yatırım yapmak, yatırımcıların herhangi bir kripto para birimine sahip olma ihtiyacını ortadan kaldırır. Sonuç olarak, bu araçlarla kendinizi en kötü etkilerinden korurken piyasa oynaklığından faydalanmak mümkün olabilir. Bu yazımızda kripto opsiyonlarına ve nasıl çalıştıklarına değineceğiz.

Kripto Opsiyonları Nedir?

Alış ve satış opsiyonları en basit iki opsiyon türüdür.

Alış opsiyonunun sona ermesinden önce herhangi bir zamanda opsiyon sahibi, kripto opsiyonunu kullanım fiyatından satın alma hakkını kullanabilir.

Satış opsiyonunu kullananlar, kriptoyu belirli bir sınır içerisinde önceden belirlenmiş bir fiyattan satabilirler.

Kripto opsiyonları, alıcıların gelecekteki kripto para birimini önceden belirlenmiş bir fiyattan satın alma veya satma hakkı için ekstra ödeme yapmalarını sağlar. Bu seçenekler gelecekte belirli bir noktada sona erer. Başka bir deyişle, bu strateji, kripto para biriminde long veya short pozisyonların bir alternatifidir. Yatırımcıların düşen bir piyasada bile para kazanmalarını ve boğa piyasasında önemli ölçüde daha büyük getiriler elde etmelerini sağlar.

Kripto opsiyonları, opsiyon sahibinin, opsiyon sözleşmesinin sona erme tarihinden önce dayanak varlığa yaptığı yatırımı sona erdirme hakkını elinde bulundurması bakımından normal opsiyonlarla karşılaştırılabilir. İşlem yapan kişi bir pozisyondan erken çıkmak isterse, varlıklarını halihazırda piyasada teklif edilen bir fiyattan satabilir.

Opsiyonlara katılmanın başka bir yolu da İkili Yatırımdır. İkili Yatırım, kullanıcıların gelecekte belirli bir fiyat ve tarihte bir kripto para birimi satın almalarını veya satmalarını sağlarken, aynı zamanda piyasa dalgalanmalarından bağımsız olarak yüksek bir faiz oranı kazandırır.

Bitcoin options trading

Alış Opsiyonları

Alış opsiyonlarının nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için basit bir örneğe bakalım. Örneğin, adet başına 18.900 dolara satılan Bitcoin’e bakalım.

Önümüzdeki ay Bitcoin fiyatının yükseleceğine inanıyorsanız, kullanım fiyatı 19.000 dolar ve geçerlilik süresi bir ay olan 10 Bitcoin için alım opsiyonu satın alabilirsiniz. Bu durumda, 30 gün içinde Bitcoin’in adedine sadece 19.000 dolar harcama ayrıcalığını kazanabilirsiniz. Opsiyonun satın alınması bir borsa aracılığıyla gerçekleştirilir. Diyelim ki bu seçenek size 100 dolara mal oluyor.

Bir an için Bitcoin tahmininizin doğru çıktığını ve fiyatın 23.000 dolara yükseldiğini varsayalım. Bu durumda şimdi 230.000 dolar değerinde olan 10 Bitcoin’i 190.000 dolara alma hakkına sahip olmuş olursunuz. 10 Bitcoin opsiyon sözleşmesindeki kârınız bu nedenle 40.000 dolar eksi 100 dolarlık ilk ödemedir. Yani 39.900 dolar gelir elde etmiş olursunuz.

Kripto türev piyasasında opsiyonlar ve vadeli işlem sözleşmeleri genellikle nakit olarak gerçekleştirilir. Aslında 10 Bitcoin için 190.000 dolar ödemezsiniz. Kâr elde etmek için, sistem parça başına ortalama 19.000 dolar fiyatla 10 Bitcoin satın almış ve ardından bunları hemen 23.000 dolar piyasa fiyatından satmış gibi davranacaktır. Borsa daha sonra karı hesabınıza ekleyecektir. Gerçekte, asla Bitcoin’lerin yasal sahibi olmayacaksınız.

Örneğin, Bitcoin’in son kullanma tarihindeki fiyatı 18.000 dolarda olursa bu seçeneği kullanmak istemeyebilirsiniz. Bir Bitcoin 18.000 dolara mal olursa, 10 tane almak hiç de mantıklı bir işlem olmaz. Bitcoin opsiyon sözleşmelerini kullanarak, zarara maruz kalma olasılığınız sınırlıdır. Opsiyonu kullanmamayı seçerseniz, size tek maliyeti opsiyonu alırken ödediğiniz 100 dolarıdır.

Satış Opsiyonları

Bitcoin fiyatında bir düşüş öngörüyorsanız, bir satış opsiyonu satın almak isteyebilirsiniz. Bu opsiyonu satın almak, kripto paranızı belirli bir süre içinde önceden belirlenmiş bir fiyattan satmanızı sağlar.

Örneğin, sonraki 30 gün boyunca herhangi bir zamanda 19.000 dolardan 10 Bitcoin satma hakkı veren bir satım opsiyonuna 100 dolar harcadınız. Opsiyonun süresi dolduğunda Bitcoin fiyatı 18.500 dolar ise, (Bitcoin başına 500 dolar eksi opsiyona harcadığınız 100 dolar) kar elde edeceksiniz.

Bir Bitcoin’in fiyatı, opsiyonun belirtilen kullanım fiyatı olan 19.000$’ın üzerine çıkarsa, opsiyonun süresi dolar ve artık bu miktar için Bitcoin satamazsınız. Seçeneğinizi süresi dolmadan kullanmamış olsaydınız, 100 dolar (opsiyonun satın alma fiyatı) kaybederdiniz.

Sonuç            

Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri için piyasada gerçekte herhangi bir kripto para sahibi olmadan yatırım yapmak mümkündür. Bu, opsiyonlar ve vadeli işlemler gibi kripto türevleri aracılığıyla mümkün olmaktadır. Bu tür dalgalanmalarla ilişkili tehlikeleri azaltırken aynı zamanda piyasadaki hareketlerden yararlanmanıza izin verebilirler.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala