bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,625.05 2.17%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,128.71 2.17%
bnb
BNB (BNB) $ 607.41 1.24%
solana
Solana (SOL) $ 145.79 5.12%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521284 1.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.4699 1.95%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150113 3.40%

Kripto Para Aklayan Hacker’a 11 Yıl Hapis Cezası

north korea hacker

Kuzey Koreli askeri bilgisayar korsanları için kripto para ve borsalar arası işlem yaparak kara para aklayan Kanadalı bir Amerikan vatandaşı, ABD federal mahkemesi tarafından 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve 30 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi.

Ghaleb Alaumary isimli hacker, 2018’de Kuzey Koreliler için kripto para ile para aklama suçundan 2020’de suçlu bulundu ve hapis cezası aldı. Suçlu ek olarak grubun ATM’den para çekme planlarının baş sorumlusu olarak, BankIslami’den alınan yasadışı fonları aklamak için başkalarını işe aldı. Bilgisayar korsanları, dengeleri değiştirebilmek ve para çekme limitlerini artırabilmek için dolandırıcılık önleme mekanizmalarını da atladı. Gruplarla hareket eden hacker ve ekibi Pakistan Ticari Bankasından ise 6.1 milyon dolar çaldılar.

Kripto Para Aklayan Hacker’dan 9,4 Milyonluk Vurgun

Alaumary’nin sadece Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (DPRK) ile değil, diğer bir çok müşterisi için de yasa dışı işler yaptı. Ayrıca, Kanada’da bir üniversitesinden ödeme almak isteyen bir inşaat şirketini temsil ediyormuş gibi davranarak e-postalar göndererek, üniversiteyi 9,4 milyon dolar dolandırdı. Diğer kurbanlar arasında Asya’daki bankalar ve bir İngiliz futbol kulübü de yer alıyor.

ABD Adalet Bakanligi

Georgia’nın Güney Bölgesi’nden ABD Vekili David H. Estes konuya alakalı olarak şu ifadelere yer verdi:

“Bu sanık, dünya çapındaki birden fazla kurum ve kuruluştan on milyonlarca doları sömüren bir siber suçlular ağında ayrılmaz bir kanal olarak hizmet etti.”

 “Bir haydut ulus ve dünyanın en kötü siber suçlularından bazıları için para akladı. Hırsızların ceplerini ve dijital cüzdanlarını doldurmaya yardım eden bir dizi ortak suç örgütünü yönetti.”

ABD, 2021’de Malezya merkezli bir Kuzey Kore vatandaşını başarılı bir şekilde iade etmesine rağmen, iki ülkenin iade anlaşması olmadığı için Kuzey Koreli sanıklar ABD’nin yargılamasından kaçıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala