bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,652.93 1.12%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,579.19 0.40%
bnb
BNB (BNB) $ 588.71 2.10%
solana
Solana (SOL) $ 187.06 0.81%
xrp
XRP (XRP) $ 0.622207 0.61%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.650041 0.43%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.201985 10.07%

Paylaş

Kripto Meydanı’nda Merkeziyetsizlik Ele Alındı

Kripto Meydaninda Merkeziyetsizlik Ele Alindi 1

Üçüncüsü düzenlenen Kripto Meydanı’nda bu kez günümüzün en çok tartışılan konularından biri olan merkeziyetsizlik ele alındı. Levent Kolektif House’da gerçekleşen Kripto Meydanı’nda Kıvılcım Harika Ertunç moderatörlüğünde Dr. Çağla Gül Şenkardeş, Sefer Yüksel ve Ahmet Usta, Web3 ve merkeziyetsizlik konusunu masaya yatırdı.

Kripto Meydanı’nda Neler Konuşuldu?

Kripto Meydanı bu kez merkeziyetsizlik konusunu masaya yatırdı ve birçok uzman ismin katılımı ile konunun detaylarına değinildi. Merkeziyetsizlik nedir? Tamamen merkeziyetsiz bir dünya mümkün mü ve günümüz projeleri ne derece merkeziyetsiz gibi sorulara detaylıca yanıt verilen etkinlikte, en öne çıkan konulardan biri de merkezi yapılar ile merkeziyetsiz yapılar arasındaki rekabet oldu.

Etkinlik Kriptomeda’nın kurucusu ve CEO’su Eray Dengiz‘in açılış konuşması ile başladı.

İlk konuşmacı olan Dr. Çağla Gül Şenkardeş, merkeziyetsizliğin önemi, ne olduğu ve günümüzde nasıl uygulamaları olduğuna değindi. Şenkardeş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Merkeziyetsizliğe akademik olarak baktığınızda, sosyal bilimler kökenli olduğunu görüyorsunuz. Güç bağlamında merkeziyetsizlik, gücün dağılması anlamına geliyor. Merkeziyetsizlik ile yönetim, yönetişime evriliyor. Yani yönetim çift taraflı bir olgu haline geliyor”

Kripto Meydaninda Merkeziyetsizlik Ele Alindi

Bunun üzerine Şenkardeş’e katıldığını belirten Ahmet Usta, şu noktaları ekledi:

“Önce merkeziliğin neden gerekli olduğunu anlarsak, merkeziyetsizliğin gelecekte ne getirebileceğini de daha iyi anlayabiliriz.

Merkezi yapılar, tanımadığınız ve bilmediğiniz dağıtık bir yapıdaki güven sorununu çözmek için oluşturuldu. Tarih boyunca merkezi yapılar da bu nedenle oluşturuldu. Fakat tarihe bakıldığında, bu merkezi yapıların güçlerini sık sık suistimal ettiği görülüyor. Bu noktada merkeziyetsizlik öne çıkıyor.

Teknolojinin nasıl şekilleneceği, toplumların algısıyla alakalı olacak. Asıl değişen şey teknoloji ve sistem değil, nesiller. Yeni nesiller merkeziyetsizliği gerçekten isterse, o zaman tam anlamıyla merkeziyetsizlik görebiliriz. Şimdilik bir şey söylenemez”

Son olarak konuya biraz daha geniş bir perspektiften yaklaşan Sefer Yüksel şu sözleri kaydetti:

“Finans sektörü, dünyada teknolojik gelişmelere en hızlı adapte olan sektörlerden biri. Web2’de de öyle oldu. En azından Türkiye’de öyle. Web3 alanında ise sahiplik kavramı öne çıkıyor. Bu da bankaları harekete geçirdi. Web3’ün geleneksel finans sektörünü yok edip etmeyeceğini bilemeyiz. Fakat tıpkı internet bankacılığı ve mobil bankacılık gibi DeFi da devrimsel bir alan”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi artan Cem, bu konular hakkında okuma ve araştırmalar yaparken Wikipedia’da oldukça fazla zaman geçirdi. Ardından Wikipedia vakfının bir üyesi olarak birçok madde yazdı ve düzenledi. 500'den fazla maddeyi Türkçe’ye kazandırdı ve 6.000'in üzerinde katkıda bulundu. Böylelikle yazarlık kariyerine Wikipedia’da başladı. Liseyi Gaziantep'te Özel Bilişim Koleji'nde bitiren Cem, Biyoloji ve teknoloji alanında da birçok yarışma ve etkinliğe katıldı. IGSIS adlı koku simülatörü projesiyle bir Tübitak yarışmasında ilk 10'a girdi. Şu anda İstanbul'da yazılım üzerine Üniversite eğitimine devam ederken kendisini yazılım alanında geliştiriyor. Son dönemde ise özellikle Blockchain, kripto para ve NFT alanına odaklanan Cem, bu konuda araştırmalar yapıp içerik üretiyor ve projeler hazırlıyor. Genel olarak bilim kurgu ve teknoloji kitapları ile birlikte güncel bilimsel makaleleri okumayı seviyor. Anatomi ve unrealist çizimler yapmaktan hoşlanıyor. Seçici bir sinefil olan Cem, bilim kurgu, fantastik ve kısa filmleri takip ediyor. Arkadaş grubu ile birlikte 5.000’den fazla üyeye sahip 12 Telegram yazılım grubunun Admin'liğini yapıyor ve Blockchain geliştiricileri için Türkçe platform oluşturmayı ve etkinlikler düzenlemeyi hedefliyor. Bitcoin ile ilk defa DarkWeb ortamını araştırırken tanışan Cem, Bitcoin’i geleceğin ‘Altını’ olarak görüyor. Blockchain teknolojisini oldukça önemsiyor ve kendi projelerini geliştirmek için çalışıyor. Ek olarak birçok Blockchain ve kripto para projesini araştırıyor ve bu projeler hakkında incelemeler yazıyor. Kripto paraların geleceğin ekonomisinde oldukça önemli olduğunu düşünüyor. Kripto paralara yatırım yapıyor ve varlıklarının %90’ını soğuk cüzdanlarında tutmayı tercih ediyor. Dünyayı gezme hayali olan Cem, farklı kültürlerin insanlarını tanımayı ve mutfaklarını deneyimlemeyi seviyor. Gezi, blog ve bilgilendirici içerikleri okuyup izlemeyi seven Cem, Blockchain ve kripto para konusunda içerik üretirken kariyerine BTCHaber.com’da İçerik Editörü olarak devam ediyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala