bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,457.81 0.05%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,211.29 0.60%
bnb
BNB (BNB) $ 609.42 2.02%
solana
Solana (SOL) $ 156.54 1.01%
xrp
XRP (XRP) $ 0.553561 0.92%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.503929 2.91%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.160694 0.26%

Kripto Düşüşünden En Çok Etkilenen Şirketler

Gelin tüm bunlar yaşanirken sektörün bu düşüşünden en çok etkilenen şirketler hangileri oldu kisa kisa değinelim.

Kripto para piyasaları için Haziran ve Temmuz ayı ne yazık ki oldukça kötü geçti. Birçok şirketin ardı ardına iflas bayrağı çekmesi ve beraberinde artan piyasa gerginliği, hem yatırımcıyı hem de şirketleri önemli kararlar almaya itti. Bu noktada bazı şirketlerin çalışan çıkarma yoluna giderken bazılarının işlemlerini durdurduğuna şahitlik ettik. Gelin tüm bunlar yaşanırken sektörün bu düşüşünden en çok etkilenen şirketler hangileri oldu kısa kısa değinelim.

Kripto Düşüşünden En Çok Etkilenen Şirketler

Three Arrows Capital (3AC)

Singapur merkezli kripto yatırım fonu Three Arrows Capital (3AC), 1 Temmuz’da iflas başvurusunda bulundu. Bir zamanlar dijital varlık alanında zorlu bir oyuncu olan 3AC’nin düşüşü, firmanın başarısız stablecoin terraUSD’nin arkasındaki Terra ekosistemi üzerine bahsinden kaynaklanıyor gibi görünüyordu. 

UST ve LUNC, Mayıs ayında neredeyse tüm değerini kaybetti ve kripto pazarına neredeyse yarım trilyon dolara mâl oldu. Yakın dönemde müşteri fonları ile kaldıraçlı işlem açtığı ortaya çıkan 3AC, borç aldığı karşı taraflardan gelen marj çağrılarını karşılayamadı. Sonuç olarak, kripto lender’ları BlockFi ve Genesis Trading, firmadaki pozisyonlarını tasfiye etti. Mahkeme dosyalarına göre, 3AC’nin alacaklıları, 2.8 milyar dolardan fazla borçlu olduklarını iddia ediyor. Dava halen sürerken 3AC yatırımcıları hakları için savaşıyorlar.

Kripto Düşüşünden En Çok Etkilenen Şirketler

Celsius Network

New Jersey merkezli kripto lending projesi Celsius, 12 Haziran’da para çekme işlemlerini askıya aldı ve bir ay sonra, bilançosunda 1.19 milyar dolarlık bir açık bildirerek iflas başvurusunda bulundu. Ekim ayında bir finansman turunda 3.25 milyar dolar değerinde olan şirket, ikiz kuleler gibi bir anda yerle bir oldu.

Celsius, toptan dijital varlık pazarındaki karmaşık ve riskli yatırımlar yaptı, ve UST çöküşü ile gelen piyasa düşüşü ile tökezledi. Şirket, yıllık yüzde18.6’ya varan getiri vaat ederek perakende yatırımcıları cezbetmişti, ancak kripto fiyatları düştüğü için geri ödemeleri karşılamakta zorlandı ve bir noktadan sonra hiç yapamaz hâle geldi.  İlk iflas duruşmasında Celsius avukatları, Bitcoin madenciliği operasyonlarının şirketin müşterilere geri ödeme yapması için bir yol sağlayabileceğini söyledi. Yakın zamanda eksik ödeme yolu ile borç aralığını kapatmayı planlayan şirket, parasını şimdi çekmek isteyen müşterilerine paralarını eksik vermek gibi bir çözüme sarılmış durumda.

Kripto Düşüşünden En Çok Etkilenen Şirketler

Voyager

Celsius’a benzer bir şekilde New Jersey merkezli bir lender şirketi olan Voyager Digital, geçtiğimiz yıl 3.74 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşarak yükselen bir kripto yıldızı olmuştu. Ancak Three Arrows Capital’in (3AC) çöküşü, riskten korunma fonuna yoğun bir şekilde maruz kalan Voyager’a büyük bir darbe indirdi. Voyager, 3AC’ye karşı 650 milyon dolardan fazla tazminat talebinde bulundu.

Voyager, 6 Temmuz’da iflas başvurusunda bulundu ve elinde 110 milyon dolar değerinde nakit ve kripto varlığı olduğunu bildirdi.  ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu, Voyager’ın şirketin FDIC sigortalı olarak ilan ettiği kripto para alımları için mevduat hesaplarını pazarlamasını araştırdığını doğruladı. 

Her ikisi de milyarder Sam Bankman-Fried tarafından kurulan kripto borsası FTX ve Alameda Research, Voyager’ın tüm dijital varlıklarını ve kredilerini 3AC’ye verdiği krediler dışında satın almayı ve Voyager müşterilerinin varlıklarını bir FTX hesabından çekmelerini sağlamayı teklif etti. Ancak Voyager, mahkemede bu teklifi “düşük top teklifi” olarak reddetti. Öyle ki Voyager’ın avukatlarına göre bu anlaşma sadece FTX’e kâr sağlıyordu. Voyager davası devam ederken yatırımcıların zararı günden güne artmaya devam ediyor.

Kripto Düşüşünden En Çok Etkilenen Şirketler

Vauld

Singapur merkezli kripto lender Vauld, 8 Temmuz’da, günler önce para çekme işlemlerini askıya aldıktan sonra alacaklılarına karşı koruma için Singapur mahkemesine başvurdu. Son yayımlanan raporlara baktığımızda şirketin alacaklılarına 402 milyon dolar borçlu olduğunu görüyoruz.Vauld, milyarder yatırımcı Peter Thiel’in Valar Ventures, Pantera Capital ve Coinbase Ventures tarafından destekleniyordu.11 Temmuz tarihli bir blog yazısında Vauld, Londra merkezli kripto para birimi Nexo’ya olası bir satışı tartışırken aynı zamanda potansiyel yeniden yapılandırma seçeneklerini araştırdığını söyledi. Ancak bunun üzerine herhangi bir bilgi veya rapor sunulmadı. Şu anda şirket üzerinde açılmış 15’in üzerinde özel şirket davası bulunuyor.

Kripto Düşüşünden En Çok Etkilenen Şirketler

BlockFi

Para çekme işlemlerinde artış ve 3AC’den bir darbe ile karşı karşıya kalan kripto borç veren BlockFi, 1 Temmuz’da FTX ile BlockFi’ye 400 milyon dolarlık döner kredi imkanı sağlayan ve FTX’in şirketi 240 milyon dolara kadar satın almasını sağlayan bir seçenek içeren bir anlaşma imzaladı. 

BlockFi, kripto para çöküşünden sert bir şekilde etkilendi ve Haziran ayında personel sayısını yüzde 20 azaltmak ve yönetici tazminatını azaltmak da dahil olmak üzere birden fazla maliyet düşürücü önlem aldı. Şirket geçen yıl bir finansman turunda 3 milyar dolar değerindeydi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala