bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,610.31 1.09%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,087.98 0.25%
bnb
BNB (BNB) $ 558.80 0.94%
solana
Solana (SOL) $ 145.89 4.14%
xrp
XRP (XRP) $ 0.499722 0.73%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471118 2.93%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152712 1.25%

Kripto Dünyası Afetzedeler İçin Tek Yürek

kripto dunyasi afetzedeler icin tek yurek

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 10 ili vuran deprem ile sarsıldı. Yürekleri yakan faciada zaman karşı yarış başladı. Kripto para dünyası, Türkiye’yi sarsan depremin ardından harekete geçti. Türkiye ve dünyada kripto endüstrisinin önde gelenleri destek ve taziyelerini iletti. Aynı zamanda kripto para ile bağış çağrılarına da sessiz kalınmadı. Ahbap kurucusu Haluk Levent, MASAK’tan aldığı onay sonrası kripto cüzdan adreslerini paylaştı. Levent’in paylaştığı hesaba 2,5 saatte 500 bin dolar(Yaklaşık 9,5 milyon TL) bağış yapıldı. Depreme karşı kripto sektörünün medya kuruluşları, borsaları, geliştiricileri, NFT sanatçıları ve fenomenleri de dahil olmak üzere bütün bileşenleri adeta tek yürek oldu.

Deprem Bölgesine Kripto İle Bağış Yapılabilecek

Dünyadan ve Türkiye’den yardım yapmak isteyenler kripto para cüzdanı paylaşılması için AFAD ve Kızılay’ın da aralarında bulunduğu pek çok kuruma çağrı yaptı. Bu çağrıların ardından Ahbap kurucusu Haluk Levent, MASAK ile görüştüğünü ve onay aldığını paylaştı. Levent’in paylaştığı cüzdanlara ise adeta destek yağdı. Destekler, sadece 2,5 saatte 800 bin doları aştı. Web3 Teknolojileri Derneği de AFAD ve Kızılay’ın resmi kripto varlık cüzdanı oluşturması için imza kampanyası başlattı. Kripto bağışlarının ardından Türkiye’de kripto medya kuruluşları bağışları teşvik etmek için harekete geçti.

Kripto paralar ile yardım toplanması özellikle yurt dışından yapılan yardımlar için önem taşıyor. Kripto ile bağış yapılması, daha hızlı ve masrafsız işlemleri mümkün kılıyor.

Dünyadan Kripto Bağışı Örnekleri

Kripto para ile yardım kampanyası düzenleyen ülkelere bakıldığında Hindistan ve Ukrayna örnekleri dikkat çekiyor. Hindistan’da koronavirüs salgını döneminde çöken sağlık altyapısına destek olması amacıyla Covid Kripto Yardım Fonu kurulmuştu. Kurulan fona Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, 1 milyar dolarlık SHIB bağışlamıştı. Fona destek verenler arasında eski Coinbase yöneticisi Balaji Srinivasan da bulunuyordu. Toplanan para koronavirüsle mücadele kapsamında sağlık alanındaki çalışmalar ve aşılamanın yaygınlaştırılması için kullanıldı.

Ukrayna da Rusya işgalinin ardından kripto para ile bağış kabul etmeye başlamıştı. Ülkede Rus saldırılarının başlamasından sadece iki gün sonra kripto bağışları için harekete geçti. Geçen hafta açıklanan verilere göre Ukrayna’ya 100 bin kişinin kripto ile bağış yaptığını ortaya koydu. Şimdiye kadar Ukrayna’ya yaklaşık 650 Bitcoin, 10.000’den fazla Ethereum, ciddi miktarda Polkadot, yaklaşık 1.8 milyon Solana ve 2.8 milyon dolar stablecoin bağışı yapıldı. Elde edilen gelirin bir kısmı insani yardımlar için kullanıldı.

kripto dunyasi afetzedeler icin tek yurek2

Kripto Borsaları ve Önde Gelen İsimlerden Destek

Depremin ardından Türkiye ve dünyada faaliyet gösteren borsalar ve sektörün önde gelen isimlerden peş peşe açıklamalar geldi. Binance, Bitfinex, Gate.io, Bitget, Socios, Kucoin destek mesajlarını iletti. Binance, deprem bölgesindeki kullanıcıları için BNB cinsinden 100 USD airdrop yapacağını duyurdu. Bitget, insani yardım için 1 milyon TL, Huobi ise 2 milyon TL destek sözü verdi.

Paribu da yardım için ayrılan kaynakların İhtiyaç Haritası ve Afet Platformu üyelerine tahsis edildiğini bildirdi. Paribu, Afet Platformu üyeleri için kripto para hesapları tanımlamaya başladığını açıkladı. Yerli kripto para borsası Bitci, depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’a bir yardım TIR’ı gönderdi.

Sektörün önde gelen isimleri de destek mesajları yayınladı. El Salvador Devlet Başkanı Nayip Bukele, “Hükümetim, bu elim hadisenin üstesinden gelinmesi için her türlü yardımı sağlamaya hazırdır” ifadelerini kullandı. Elon Musk, Türkiye’ye Starklink gönderimi sağlayabileceğini belirtti. Binance CEO CZ, Justin Sun ve Ava Labs CEO’su Emin Gün Sirer de destek gönderenler arasında yer aldı.

Türkiye kripto piyasının fenomen isimleri de kampanyaya destek verdi. Emre Aydın, Efe Bulduk, Selcoin destek veren isimler arasında yer aldı.

NFT Tabanlı Destek Kampanyası Yapılacak

Medya sanatçısı Refik Anadol, deprem bölgesindeki insanlara destek olmak için bir ETH cüzdan adresi paylaştı. Fonların zorluk yaşayan insanlara yardımcı olacağını belirten Anadol, “Umarım Web3 topluluğunda güçlü bir destek toplayabiliriz” ifadesini kullandı. Sanatçı Murat Pak da “Şahsen AHBAP’a 100 ETH bağışladım. Şu anda bu uzun yardım süreci için NFT tabanlı bir destek kampanyası bir araya getiriyoruz” paylaşımında bulundu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala