bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,848.71 1.18%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,536.10 1.25%
bnb
BNB (BNB) $ 610.11 3.61%
solana
Solana (SOL) $ 184.75 1.28%
xrp
XRP (XRP) $ 0.613838 1.42%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.639776 1.68%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.211598 4.94%

Kripto CEO’ları ile Kongredeyiz

USA kongre erkan oz

ABD Kongresi Finansal Hizmetler Komisyonu Perşembe günü 6 önemli kriptopara şirketi yöneticisini konuk etti. Kongre üyeleri toplantıda yöneticilere özellikle güvenlik ve sabit koinler hakkında sorular sordu.

Toplantıda kriptovarlıklara karşı olması ile tanınan Kongre üyelerinden Brad Sherman’ın konuşması dikkat çekti. Gelin Sherman’ın açıklamalarını tek tek ele alalım ve Kongre’de ben olsaydım kendisine nasıl cevap verirdim bir bakalım.

Sherman: “Kriptoparalar ABD dolarına rakiptir ve onu yerinden (rezerv para statüsünden) etme ihtimalleri vardır.”

Erkan Öz: “Sayın Kongre Üyesi, ABD dolarını ve küresel rezerv para statüsünü asıl tehdit eden ABD Merkez Bankası Fed’dir. 2008’e Kadar son 200 yılda 1 trilyon dolar merkez bankası parası üretilmişken, Fed son 13 yılda bunun 8 katını basmıştır. Üstelik bunun 3 katlık bölümü, 2020 Krizi’nin ardından sadece 3 ayda piyasaya sürülmüştür. Fed’in tüm uyarılara rağmen bu çılgın ve sınırsız para basma politikası ABD’de enflasyonun resmi rakamlarda yıllık %6-7’ye gerçekte ise %14-15’e tırmanmasına yol açmıştır.”

Sherman: “Kripto paraları savunanlar aslında toplumda güçlünün yanında olanlardır. Gücü temsil ederler.
Washington’da ve Wall Street’te güçlü olanlar kripto paralara milyonlar yatırıp milyarlar hatta trilyonlar kazanmaya çalışıyor. Bunlar; Goldman Sachs, JP Morgan, BlackRock, Musk ve Zuckerberg’dür.

Burada karşımızda olan CEO’ları saymamıza gerek yok.

Bugün burada lobicileriyle ve güçleriyle yan yana olan güçlüleri görüyoruz.

Regülatörler bu toplantıyı iyi dinlemeliler. Gücün ve paranın bir tarafta olduğu bir yerde biz anlamlı bir yasa çıkaramayız.

Peki gücün nerede olduğunu merak ediyorsanız, şunu bilin ki, Zuckerberg buraya gelip, işte orada oturmak zorunda kaldı. Ancak Brian Armstrong, kendisi gelmedi, 2 numarasını gönderdi. Tether ise gelmeye tenezzül bile etmedi.”

Erkan Öz: “Bay Sherman, toplumda asıl güçlünün yanında olan sermayeyi olabildiğince semirten merkez bankanız Fed’dir. Bugün bahsettiğiniz güçlü ve zengin insanlar Fed’in havadan basıp kendilerine verdiği sınırsız dolar ile bu güce kavuşuyor. Herhangi bir kriptopara ya da DeFi protokolü karşısında herkes eşittir, kimseye ayrıcalık, kayırmacılık yapılmaz. Oysa Fed, 2008 Krizine yol açan bahsettiğiniz bu bankaları ve yöneticilerini kurtardı. Bunu da yine para basarak yaptı. Üstelik kurtarma operasyonunu gerçekleştirirken bu kongrenin de onayını aldı. Fed’in bastığı paralar ve sıfır faiz politikası olmasa örneğin Elon Musk’ın yıllarca kar etmeyen Tesla şirketi ayakta kalamaz, borsada hisseleri uçamazdı. Kriptoparalar iddianızın tam aksine toplumda herkese eşit fırsat oluşturuyor. Fed’in meydana getirdiği yüksek enflasyona karşı küçük yatırımcılara korunma imkanı sunuyor. Toplantıya gelmediği için şikayetçi olduğunuz Coinbase ve Tether şirketleri ise kriptovarlıkların ana felsefesi olan merkeziyetsizliğe uyan yapılar değil. Bunlar sizin semirttiğiniz merkezi şirketlere benzeyen kuruluşlar. Bitcoin’in bir CEO’su yoktur ki buraya gelsin. Bitcoin’in patronu yoktur; 100 milyondan fazla Bitcoin sahibi yatırımcı vardır. Herhangi bir Bitcoin sahinini buraya çağırabilirsiniz.”

Sherman: “Kriptoparaların en büyük düşmanı yine kripto paralardır. Bitcoin’in yerini Ethereum alabilir. Ethereum’un yerini de DOGE, onun yerini de Hamster Coin alabilir.”

Erkan Öz: “Sayın Kongre Üyesi, son sözleriniz aslında bu sektöre ne kadar uzak olduğunuzu ortaya koydu. Bitcoin ve Ethereum gibi devrimci projeler ile meme coinleri bir tutmanız bu konuyu hiç bilmediğinizi gösteriyor. Muhtemelen ilerleyen yıllarda Kongre tüm seçmenleri içeren Ethereum üzerine kurulmuş bir DAO’ya dönüşüp size ihtiyaç kalmadığında dikkat edin elinizde biraz Bitcoin bulunsun zira işsizlik zor.”

Toplantıda kriptovarlıkları savunan tarafta ise bence en önemli açıklamayı eski OCC* Başkanı Brian Brooks yaptı. Şuan Bitfury CEO’su olan Brooks: “Biri bana Fidelity gibi Amerika’nın en iyi şirketlerinden birinin neden (spot) Bitcoin ETF’i sunmak için Kanada’ya gitmek zorunda kaldığını açıklayabilir mi?”

Elbette bunun mantıklı bir cevabı yok. O nedenle önümüzde ki aylarda ABD üzerinde spot, yani piyasadan gerçekten Bitcoin alıp fiyatları yukarı baskılayacak bir ETF çıkartılması baskısı gittikçe artacaktır.

*Bir nevi bankacılık denetleme kuruluşu

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala