bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,578.77 1.65%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,034.12 0.97%
bnb
BNB (BNB) $ 543.58 1.07%
solana
Solana (SOL) $ 137.26 2.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.494456 0.20%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.450932 0.69%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148359 0.31%

Kripto Çağına Geç Kalmaktan Endişeleniyorsanız, Henüz Hiçbir Şey Görmediniz!

1200x800

Baktığımız her yerde, konuştuğumuz herkes, hatta bazılarımız kripto paralar ile ilgili hayaller kuruyoruz. Çılgın bir dönemdeyiz… Peki bu, kripto dünyasına henüz girmediyseniz çok geç kaldığınız anlamına mı geliyor? İçinde bulunduğumuz gemi, yeni endüstrinin vaat ettiği imrenilen üstel büyümeyi gerçekleştirdi mi?

hghgh

İyi haber! Önümüzde daha çok yol var!

Küresel ekonomide en hızlı büyüyen sektörlerden biri kripto/web3 sektörü. 2009 yılında ortaya çıkan, Bitcoin’in icadıyla birlikte kripto ekosistemi sadece 13 yılda 300 milyon kullanıcıya ulaştı. Referans olarak, aynı sürede internetin yaklaşık 100 milyon kullanıcısı olduğunun altını çizelim. Bu büyüme parabolik olarak ilerliyor ve yakın zamanda yavaşlayacak gibi görünmüyor.

Aslında, kripto patlamasının internetin ilk günleriyle pek çok benzerliği var ve sanırım hepimiz internetin bir şekilde işimize yaradığı konusunda hemfikir olabiliriz. Oynaklık, şirketlerin bir gecede yükselip düşmesi, markalar ve yeni teknoloji etrafında kült benzeri takiplerin ortaya çıkması…

Cfw4pI1UwjQELLsk8S4FOQgMoML2 rpb3r1j

Mevcut büyüme hızında, kripto dünyasının 2030 yılına kadar (ortaya çıkışından 21 yıl sonra) 5 milyar kullanıcıya ulaşması bekleniyor. Bir mihenk taşı olarak, internetin icadından sonra 1 milyar kullanıcı sınırını geçmesi 21 yıl aldı. Kripto ekosisteminin büyümesi neredeyse eşi benzeri görülmemiş durumda.

FNpkdHYXsAQZa1Y

Büyüme Geliyor Ama Sabırlı Olun

Kripto kışı zorlu geçti. Ancak bunun sizi dahil olmaktan caydırmasına izin vermeyin. Yeni teknolojiler değişmez bir şekilde canlanma ve düzeltme dönemlerinden geçer. Bu onların doğasında vardır. Kripto dünyasının sunduğu ödülleri toplamak istiyorsanız disiplin ve sabır çok önemlidir. Yine de kimsenin sözüne itibar etmeyin tabii.

Son birkaç yılda, birçok büyük şirket (bazı Fortune 500 dahil) kripto devrimini benimsedi. En dikkate değer olanlardan bazıları Tesla (Elon Musk), Block (Square & Cash App), Microstrategy (Michael Saylor), Disney, Nike, Adidas ve çok daha fazlası.

Cfw4pI1UwjQELLsk8S4FOQgMoML2 ugd3rvb

Kurumsal Amerika Web3’e Geçiyor

Ama burada bitmiyor. Günümüzde kurumsal Amerika, kripto dünyasına tam anlamıyla giriyor. Kripto kışı’na rağmen onlara büyük yatırım yapıyorlar. Çünkü bir ayı dönemi sırasında ‘toplamanın’ önemini fark ettiler. Şirketin adını siz verin… Vizyonlarını oluşturan bir ekipleri yoksa, alana girmek adına stratejilerini geliştirmeleri için muhtemelen bazı web3 uzmanlarını işe alıyorlardır.

Gittikçe daha fazla insan kriptoyu benimsedikçe ve daha fazla kullanım örneği geliştikçe, ağ daha güçlü hale geliyor. Ağ ne kadar güçlü olursa, yaratılan değer o kadar fazla olur ve yaratılan değer ne kadar fazla olursa, kripto yatırımlarınızın karşılığını alma olasılığı o kadar yüksek olur.

Yatırım Devleri Partiye Katılıyor!

Ayrıca, en büyük varlık yöneticilerinden bazıları kriptoya ciddi şekilde maruz kalmaya başladı. Örneğin, geçtiğimiz birkaç hafta içinde BlackRock, müşterilerine kripto para hizmetleri sunmak için Coinbase ile bir ortaklık duyurdu. Goldman Sachs ayrıca yüksek net klasman müşterilerine Bitcoin ve Ethereum seçeneği sunmaya başladı. Bu yatırımlar daha yeni başlıyor ve kenarda partiye katılmak için onay bekleyen trilyonlarca dolar var. Ayrıca birçok teknoloji şirketinin Web3’e yoğun bir şekilde yatırım yapmaya başladığını gördük. Alphabet (Google’ın çatı şirketi) son 9 ayda başı çekti ve Web3’e 1,6 milyar dolar yatırım yaptı. Samsung, son 9 ayda Web3’e 13 farklı yatırım yaptı. Bu kadar da durmuyor. Dünyanın en büyük halka açık şirketlerinin hepsi aynı şeyi takip ediyor. Bu tür yatırımlarla geleceğin nereye gittiğini görebiliyorsunuz.

Cfw4pI1UwjQELLsk8S4FOQgMoML2 o7e3rth

İş stratejilerine kripto/web3 ekleyen bu mevcut şirketlerin yanı sıra, kripto para piyasasında doğan devasa şirketler de gördük. Bu şirketlere örnek olarak Coinbase, FTX, Binance verilebilir. Sektörün bu dev şirketlerinin gelecekleri de çok parlak görünüyor.

Gelecek ‘Şimdi’de        

Şimdi çocuklara bakma zamanı! Trendlere bakarken, sosyal medya, müzik veya moda olsun, ne yaptıklarını ve düşündüklerini görmek için genç nesillere bakmak her zaman önemlidir. Genç nesil kripto konusunda en iyimser ve geleceği inşa edecekler.

Eski nesiller daha şüpheci ve yeni teknoloji ile daha yavaş hareket ediyor, ancak genç nesiller yaşlandıkça, olgunlaştıkça ve gelir elde ettikçe işler daha da hızlı değişmeye başlayacak. Bu, hisse senetlerine veya tahvillere yatırım yapma olasılıklarının daha yüksek olduğu önceki nesillere göre büyük bir değişiklik. Bu yeni teknoloji, eski nesillerin rolü giderek daha genç meslektaşlarına devretmesiyle hızla normalleşecektir.

Sonuç

Kripto, gelişmekte olan piyasaları en az gelişmiş ekonomiler kadar etkileyen küresel bir fenomen olduğundan, pazar çok büyük. Nüfusun yaklaşık %10’unun kripto para birimine sahip olduğu Amerika Birleşik Devletleri’ni düşünün. Bu, toplam 300 milyon küresel kullanıcı sayısının sadece 30 milyonu.

300 milyon kripto kullanıcısı var ama 7,7 milyar insanın olduğu bir gezegende yaşıyoruz. Gelecek çok umut verici. Benimseme eğrisinin henüz çok başındayız, şirketler oyuna yeni girmeye başlıyor, finans kurumları teknolojiyi benimsiyor ve dünyanın en büyük yatırımcıları yeni nesil web3 start-up’larına para akıtıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala