bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,879.12 4.52%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,054.98 4.61%
bnb
BNB (BNB) $ 556.89 3.97%
solana
Solana (SOL) $ 142.79 8.13%
xrp
XRP (XRP) $ 0.506073 6.30%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.477857 9.79%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155626 8.47%

Kongre Üyesi Panama Kripto Hukuku Projesini Sundu

25 jan 2021 05 scaled p1v9ru00f08fz0cpxexumic8x6tv66fvbkcwggoz9k

Kongre Üyesi Gabriel Silva Panama Kripto para hukuku üzerine projesi sundu. Silva’nın profil resminin #LaserRayUntil100K anlamına gelen lazer gözleri olmasına rağmen, Panama kongre üyesi açıklama yaptığı videoda Bitcoin’den bahsetmemesi dikkat çekti. 

Kongre Üyesi Gabriel Silva açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hesap çok basit. İlk olarak, Panama’daki kripto para birimleri gibi kripto varlıklarına kesinlik ve yasal güvenlik sağlamayı amaçlıyoruz. Projenin aradığı ikinci şey, Panama’da dijital ekonomiye odaklanan şirketleri çekmek, yatırımları çekmek ve girişimciliği teşvik etmeye yardımcı olmaktır. Bu oldukça önemli, çünkü işlerin teşvik edilmesine ve yaratılmasına yardımcı oluyor. Ve aradığımız üçüncü şey ise herkes için daha iyi fiyatlar sağlamak için Panama’da sunulan finansal hizmetlerin miktarını genişletmek.”

Kripto Hukuku Projesi Neler Sunuyor?

Kongre üyesi Gabriel Silva videoda Bitcoin kelimesini kullanmadı, ancak “Kripto Yasası: Panana’yı Dijital Ekonomi, Blok Zinciri, Kriptoaktifler ve İnternet ile Uyumlu Yapan Nedir?” başlıklı belgede on bir kez geçmekte. Ethereum’dan sadece dört kez bahsedilmesine karşın yine de, Ethereum’un Kripto yasasında yeri bulunuyor:

“Bitcoin gibi kripto varlıklar, potansiyel uzun vadeli yatırımlar ve enflasyona karşı koruma görevi görüyor. Kripto varlıklar ayrıca geleneksel varlıklardan çok daha fazla birime bölünebilir. Bitcoin söz konusu olduğunda, örneğin 100 milyon Satoshi’ye bölünebilir. Ethereum ve Cardano gibi sistemler benzer bölünebilirlik özelliklerine sahiptir.”

Belgenin ilerleyen bölümlerini inceleyecek olursak bazı noktalar dikkat çekiyor. 8. Madde’de geçen tanım şu şekilde:

Panama Cumhuriyeti hukuk sistemine göre, Panama Cumhuriyeti’nde yerleşik gerçek veya Panama Cumhuriyeti’nde örgütlenen tüzel kişiler, Bitcoin ve Ethereum dahil olup, bu varlıklarla sınırlı olmamak üzere kripto varlıklarının yasaklanmayan herhangi bir sivil veya ticari işlem için ödeme aracı olarak kullanılması konusunda özgürce anlaşabilirler.”

Diğer bir konu ise vergilendirmeyi içeriyor. Yasaya göre vergilendirme yüzde 10 olarak belirleniyor:

Mükellef sermaye kazancı muamelesine tabi tutulacak ve sonuç olarak yüzde on (%10) sabit bir oranda elde edilen kazançlar üzerinden Gelir Vergisi hesaplayacaktır. Yürütme organı ise bu konuyu düzenleyecektir.”

El Salvador‘un Bitcoin yasasının yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra diğer ülkeler de çalışmalarını açıklamaya başlıyor. Şu an için Panama’nın Kripto para hukuku konusunda nasıl bir yol izleyeceği ise belirsiz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala