bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,472.88 1.22%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,572.05 1.79%
bnb
BNB (BNB) $ 588.44 0.17%
solana
Solana (SOL) $ 188.19 2.72%
xrp
XRP (XRP) $ 0.62243 1.79%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.64864 0.87%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.216624 9.90%

Kıtlık Ekonomisinde Hayaller ve Gerçekler!

kitlik ekonomisi

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan bir araştırma Türkiye’de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiğine işaret ediyor. 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre Türkiye’de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe gidiyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan bir araştırma Türkiye’de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiğine işaret ediyor. 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre Türkiye’de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Türkiye dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer alıyor. Rapora göre dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu, küresel çapta perakende satış noktaları, evler ve restoranlarda tüketime hazır gıdanın yüzde 17’sinin doğrudan çöpe gitmesi anlamına geliyor. Raporda israfın yüzde 61’inin evlerde yapıldığı belirtiliyor.

“23 milyon kamyon dolusu gıda israf ediliyor”

Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilirlik çalışmaları yapan Wrap adlı sivil toplum kuruluşuyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre dünya genelinde israf edilen gıdanın toplamı 40 tonluk 23 milyon kamyon dolusu yiyeceğe karşılık geliyor. Uzmanlar, “Bu kadar kamyonun uzunluğu dünyanın çevresinin yedi katı” diyor. Daha önce gıda israfının daha çok zengin ülkelere özgü bir sorun olduğu düşünülüyordu. Fakat araştırma, gelir gruplarından bağımsız olarak her ülkede önemli miktarda gıdanın israf edildiğine işaret ediyor.

FAO’nun tahmininin iki katından fazla

Raporda gıda israfının Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) daha önceki tahmininin iki katından fazla olduğu belirtiliyor. Araştırmada Türkiye dahil pek çok ülkeye ait veriler tahmine dayanıyor. Bu durum, az sayıda ülkenin bu alanda verileri olmasından kaynaklanıyor. Örneğin verilerin yetersiz olması nedeniyle bu israfın ne kadarının istemli ne kadarının istemsiz yapıldığı bilinmiyor. Gıdaların yenilebilir ve yenilemeyen (kemik ve kabuk gibi) kısımlarıyla ilgili veriler sadece yüksek gelir grubundaki ülkelerde mevcut.

2019’da 690 milyon insan açlıktan etkilendi

BM Çevre Programı’ndan Martina Otto, BBC’ye düşük gelir grubundaki ülkelerin daha az yenilebilir gıda israf ettiğini tahmin ettiklerini söylüyor. Otto, “Ancak sonuçta dünya bu gıdaların üretimi için kullanılan kaynakların tümünü çöpe atıyor” dedi. Programın Başkanı Inger Andersen, bu yıl sonlarında yapılacak iklim ve biyoçeşitlilik zirvelerinden önce tüm ülkeleri israfla mücadele konusunda çaba harcamaya çağırdı.Andersen, “İklim değişikliği, doğa ve biyoçeşitlilik kaybı, kirlilik ve israfla mücadelede ciddi olduğumuzu göstermek için dünya genelinde tüm işletmeler, hükümetler ve vatandaşların gıda israfı konusunda üzerine düşeni yapması gerekiyor. BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gıda israfının 2030’a kadar yarı yarıya azaltılmasını öngörüyor. Wrap’ten Richard Swannell “Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 8-10’u, israf edilen gıdalardan kaynaklanıyor. Yani gıda israfını bir ülke gibi düşünürsek, gıda israfı atmosfere en fazla sera gazı salan üçüncü ülke olacaktı” dedi. 2019’da açlıktan 690 milyon kişinin etkilendiği tahmin ediliyordu. Covid-19 pandemisiyle bu sayının daha da artması bekleniyor.

Ülkemizin dünya israf sıralamasında 3.sırada yer almamıza ne dersiniz? Ülke olarak kuraklık, doğal felaketler ve yüksek enflasyon gibi nedenlerin doğuracağı kötü sonucun farkında olamadık! Modern ekonomi sisteminde toplum olarak konuştuğumuz, odaklandığımız ve önceliğimiz “Para Piyasalarındaki Getiri” oluyor maalesef. Yani Borsa, döviz, altın, gümüş, kripto paralar, faiz vs. ne kadar kazandırıyor? Nasıl bizde varlıklarımız üzerinden al-sat yaparak para kazanırız? Kısa yoldan, hızlı bir şekilde nasıl zengin oluruz? Çoğu insan dünyada diğer ülkelerin kıtlık ekonomisine nasıl, ne kadar hazırlık yaptığını, nasıl tedbir ve önlemler aldığını, neyi neden ne kadar stokladıklarını, takip etmiyor. Faiz ve döviz kurlarını takip ettiği kadar etseydi bugün ciddi bir farkındalığımız olur, bireysel tedbirlerini almaya başlardı. Bireysel tedbir dediğimde şu akıllara gelecek “Nasıl tedbir alabilirim ki?”

Öncelik farkındalık.

Dünyanın gidişatını iyi takip ve analiz edenler, dünyanın nereye sürüklendiğini, gelecekte bizi nasıl günler beklediğini görür ve tedbir alır. Farkındalık oluşmuş olsaydı Türkiye israfta dünyada 3. ülke olmazdı.İsrafın istemli ya da istemsiz olduğunu tespit edilebilmesi için toplumlun farkındalığına odaklanmamız gerekiyor. “Kimse bilerek israf etmez” dersek o zaman da “Toplumun örf, âdet ve gelenek yapılarından uzaklaşıp uzaklaşmadığına odaklanmak gerek.” Toplumun tüm alışkanlıklarının değişmesine rağmen israfın artması, farkındalığın oluşmadığına işaret ediyor. Farkındalık oluştuğunda alışveriş kültürünün değiştiğini görür, günlük sohbetlerimizde kilogram (kg) örneğini değil gram (gr) örneğini vermeye başlarız (ki çok yakında bu örneklere mecburen alışacağız.)

Türkiye’de “Sabit getiri isyorum ne yapmalıyım” dediğinizde çoğu insan “Gayrimenkul” al der.

Ben de “Toprak” derim.

Size bir kardeş tavsiyesi:

Altın ve gümüş biriktirin, toprak alın. Varsa topraklarınıza sahip çıkın. Gelişmiş ülkeler gıda stoğu yapıyor. Kuraklık ve kıtlık ekonomisi bağıra bağıra geliyor. Virüs sonrası dünyanın belası “ENFLASYON VE GENLERİ BOZULMUŞ TOHUMLAR” olacak. İnsanların genleri de bozulacak. En azından kendinize yetecek kadar tarım arazileriniz olsun. En az 300-500 metrekare bir tarım araziniz yoksa milyon liralık birikiminiz olsun kıymeti yok. Yabancı yatırımcılar, ülkemizdeki tarım arazilerini kiralar, ekip diker ve dünyaya çok güzel bir şekilde satar. Kendi topraklarımızda yetişen ürünleri bize bile o kadar yüksek fiyata satar ki biz bile onların sisteminin altında eziliriz. Bugün fındık ihracatını düşünün, fındığı işleyip marka çikolatalar yapıp bize ne kadara satıyorlar? Ham madde, en önemli gelir kaynağı bizde ancak kazanç onlarda.

Lütfen, yüksek enflasyon ve kıtlık ekonomisi için tedbir ve önlem almayı ihmal etmeyin!

Hayaller TORBA geçekler GRAM olmasın.

Sağlıklı günler dilerim…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

İslam Memiş

İslam Memiş 1980 İstanbul doğumlu aslen Ordu’lu 2 çocuk babası. Erzurum Atatürk Ünv. İşletme Yönetimi okudu. 4 yıldır Anadolu Ajansı (AA) Finans Analisti olarak görevini sürdürüyor. Sahibi olduğu kuyumcu perakende mağazasını işletiyor. Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın emtia bilirkişilik görevini sürdürüyor. Tüm ulusal kanallara altın ve para piyasalarını yorumluyor.
https://www.btchaber.com





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala