bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,661.93 2.23%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,554.41 1.05%
bnb
BNB (BNB) $ 582.39 1.75%
solana
Solana (SOL) $ 185.22 0.96%
xrp
XRP (XRP) $ 0.634214 2.91%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.652939 2.16%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.217253 17.51%

Kimler İşe Alım Yapıyor, Kimler İşten Çıkarıyor?

Black flag.svg

Kripto para sektörü olduka kritik bir dönemde geçiyor. Düzenleyici baskısı, fiyat dalgalanmaları, şirket yatırımları, başarısız projeler ve balina hareketleri gibi değişkenler, sektörün oldukça karmaşık bir hâl almasına sebep olmuş durumda. Birçok şirket web3 ve kripto odaklı yatırımlarını artırırken, bazı kripto şirketleri ise küçülmeye gidiyor. Bununla birlikte çalışan sayılarında da değişikliğe giden şirketler, kimi zaman işe alım pozisyonları açarken, kimi zaman da işten çıkarmalar yaparak küçülmeye gidebiliyorlar. Biz de sizler için kimler işe alım yapıyor kimle işten çıkarıyor derledik. Öncelikle:

İşe Alım Yapan Şirketler

Küresel olarak son dönemde oldukça aktif bir dönemden geçiyoruz. Bir taraftan ABD’nin enflasyon verileri küresel olarak panik havası yaratırken, diğer taraftan kripto piyasalarındaki düşüş yatırımcının değer korunumu konusunda arada kalmasına neden oluyor. Ancak her ne kadar bazı şirketler bu zamanlarda küçülmeye gitse de bazı şirketler bu durumları fırsata çevirerek büyümeye gidebiliyorlar. Bu şirketlerden birisi olan Binance de yakın bir zamanda işe alım için 2.000 kişilik pozisyon açtı. Son yıllarda büyüme konusunda oldukça aktif adımlar adan borsa, yeni ortaklık ve ürünleri ile bu büyümeyi destekliyor. Diğer tarafta şüphesiz iş alım ve büyüme konusunda aktif olan tek şirket Binance değil.

Kimler İşe Alim Yapiyor Kimler İşten Çikariyor

Google Cloud Blockchain Uzmanlarını İşe Alıyor

Son dönemde Web3 ve Blockchain teknolojilerine en çok ilgi duyan şirketler arasında Google da yer alıyor. Özellikle Google’ın alt kolu Google Cloud, bu alanda oldukça önemli ortaklıklara imza atmış durumda. Ek olarak şirket büyüme planları arasında yeni Blockchain uzmanlarını da bünyesine katıyor.

mastercard 1132x670 1

Mastercard 500 Kripto Uzmanını İşe Almayı Planlıyor

Küresel ödeme hizmetleri şirketi Mastercard, web3 ve Blockchain alanına en ilgili şirketlerden bir tanesi. Özellikle 2022’de oldukça fazla yeni ortaklık yapan şirket, kripto alanında da büyüme çalışmalarını sürdürüyor. Şirket finans alanında birçok şirkete uzman danışmanlık hizmeti sunarken bu hizmetlerine kriptoları da dahil etmeyi planlıyor. Öyle ki 500 profesyonel kripto uzmanını daha işe alarak sunduğu danışmanlık hizmetlerini genişletmeyi planlıyor.

Tron Yeni Projeleri için İşe Alım Yapıyor

Kripto dünyanın en aktif ve en tartışmalı projelerinden birisi olan Tron, büyüme konusunda tam hız ilerlemeye devam etmeyi planlıyor. Tron’un kurucusu Justin Sun‘ın paylaştığı üzere proje, Tron tabanlı projelerdeki iş gücünü artırmak için işe alım yapacak. Projenin bu planları sıradında iç gücünü yüzde 50 artırmayı planlaması ise diğer detaylar arasında.

İşten Çıkaran Şirketler

Kripto sektöründe her ne kadar birçok şirket işe alım yaparak büyüme yoluna gitse de bazı şirketler küçülün piyasa değerleri sebebiyle kendini güvenceye almak isteyebiliyor. Hem düzenlemeler hem de düşen fiyatlar sonrası birçok şirket çalışanları ile yollarını ayırmayı ve büyüme planlarını askıya almayı seçti. Bu şirketlerden en dikkat çekeni ise şüphesiz Coinbase oldu. Yılın başında aktif olarak büyüme ve işe alım planları yapan ABD merkezli kripto borsası Coinbase, 2022’nin ilk aylarında yıl boyunca devam eden işe alımlarını iki katına çıkaracağını açıklamış ve sektörü heyecanlandırmıştı. Ancak Yılın yarısını kapattığımızda şirket, düşen piyasalar ve artan baskılar sonrası işe alım planlarını askıya aldı. Tabii işe alımları durduran veya işten çıkaran tek isi de doğal olarak Coinbase olmadı.

coinbase teklifini sonlandirdigi kisileri veri tabaninda topladi 2

BlockFi Yüzde 20, Gemini Yüzde 10, Robinhood Yüzde 8

Kripto para borsaları son dönemde kâr oranlarını büyüttü ve artan kripto para kullanımı nedeniyle oldukça büyük bir iş modeli hâline geldi. Bu durum artan rekabeti de beraberinde getirirken şirketler arası yarışı kızıştırdı. Ancak her ne kadar yatırımlar hızla artsa da düşen kripto para piyasası ve ilgi ile birlikte borsalar da koruma politikasına geçiş yapmış durumda. Bu alandaki en büyük işten çıkarma operasyonlarından birini şüphesiz BlockFi başlattı. Şirket yaşanan son olayların ardından çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkartacağını belirtti. Benzer şekilde Gemini borsası bünyesindeki çalışanların yüzde 10’uyla yollarını ayırırken, bu oran Robinhood‘da yüzde 8 olarak açıklandı. Tabii bu noktada bu borsaların çalışan sayılarının farklı olduğunu ve bu yüzdeliklerin sayısal açıdan tamamen farklılık gösterebileceğini belirtelim.

Crypto.com 260 Çalışanı ile Yollarını Ayırdı

Kripto para piyasasından en çok etkilenen bir diğer borsa simi de şüphesiz Crypto.com oldu. Şirket son dönemde oldukça agresif bir büyüme politikası izlerken ani bir açıklama ile düşen piyasalar sebebiyle işten çıkarma yapacağını açıkladı. Crypto.com’un CEO’su Kris Marzszalek, şirketin yüzde 5’ini oluşturan 260 kişi ile yollarını ayıracaklarını açıkladı.

Kripto Borsaları 2TM ve Bitso 80 Üzeri Çalışanını İşten Çıkardı

Artan rekabet ve küçülen piyasada çözümü işten çıkarmada bulan borsalardan birisi de 2TM oldu.  “Değişen küresel finansal manzara, yükselen faiz oranları ve enflasyon, teknoloji tabanlı şirketler üzerinde büyük bir etkiye sahip” diyerek 80 kişilik çalışanı ile yollarını ayıran şirket, bunu bir düzenleme olarak tanımladı.

Bitso ise uzun vadeli stratejilerinin bir sonucu olarak 80 kişi ile yollarını ayırdı. Ancak şirket yeni işe alımları için de açık pozisyonlarını listeledi.

Kimler İşe Alım Yapıyor, Kimler İşten Çıkarıyor?

Meta Birçok Sektör için İşe Alımlarını Dondurdu

Adını metaverse vizyonu ile değiştirerek küresel bilinirliğini katlayan Meta, yıl başından bu yana hisselerinde yüzde 43 değer kaybı yaşamasıyla birlikte stratejilerinde bir takım güncellemelere gitti. Bu stratejilerinden birisi olan agresif büyüme operasyonlarını frenleyen şirket, birçok sektör nezdinde işe alımlarını durdurdu. Ek olarak şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, işe alımların durmasına karşın işten çıkarma yapmadıklarını vurguladı.

Çip Üreticisi Intel de İşe Alımları Durduran Şirketler Arasında

Küresel enflasyon krizinin yanın bir diğer önemli kriz ise şüphesiz çip krizi. Otomasyondan lojistiğe kadar birçok sektörü derinden etkileyen çip krizi, beraberinde çip üreticilerini de etkilemiş durumda. Öyle ki şirket maliyet düşürme stratejisinin bir parçası olarak PC masaüstü ve dizüstü bilgisayar çiplerinden sorumlu bölümdeki işe alımları dondurduğunu açıkladı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala