bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,624.31 4.64%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,088.83 2.61%
bnb
BNB (BNB) $ 558.19 2.65%
solana
Solana (SOL) $ 143.52 8.17%
xrp
XRP (XRP) $ 0.497947 1.48%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.462027 3.51%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151497 3.90%

Kazakistan’da Neler Oluyor? BTC Madenciliği de Darbe Aldı

kazakistanda neler oluyor btc madenciligi de darbe aldi

Bitcoin (BTC) madenciliği için ikinci en büyük merkez olan Orta Asya ülkesi Kazakistan’da neler oluyor? Ülkede, internetin yoğun şiddet nedeniyle kapatılması, madencilik faaliyetlerine de darbe vurdu.

Kazakistan’da Neler Oluyor?

Kazakistan, son günlerde, protestocuları, polis ve ordu arasındaki şiddetli çatışmalarla sarsıldı. Protestolar, yakıt krizindeki keskin artışın ardından başladı. Ülkenin batısında başlayan protestolar, hızla ülke çapındaki şehirlere doğru genişledi.

Tüm bunların ardından çarşamba günü ülke genelinde internet kapatıldı. Buradaki amaç, protestocuların iletişimini bozmak gibi görünse de elektrikli kesintisinin etkileri daha da yayıldı.

Kazakistan’da neler oluyor?‘ sorusunu kısaca yanıtladık. Tabii bunun Bitcoin (BTC) madenciliği üzerinde de etkisi oldu.

kazakistanda neler oluyor btc madenciligi de darbe aldi 2

Kazakistan için Bitcoin (BTC) Madenciliği Ne Durumda?

Kazakistan, Bitcoin dünyasında güçlü bir oyuncu. Hatta, Cambridge Alternatif Finans Merkezi’ne göre, geçen yıl ülke, büyük bir merkez olan Çin’in kripto madenciliği faaliyetlerini kısıtlamasının ardından ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci Bitcoin madenciliği merkezi oldu. Fortune‘a göre, Kazakistan, Ağustos ayı itibariyle, küresel Bitcoin madenciliğinin yüzde 18’ine ev sahipliği yapıyordu.

The Guardian’a göre, ülkede yaşanan kesintilerden sonra Bitcoin‘in hesaplama gücü de düştü.

Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, yüksek güçlü bilgisayarlar tarafından, genelde dünyanın farklı yerlerindeki karmaşık matematiksel bulmacaları son derece enerji yoğun bir süreçte çözmek için rekabet eden veri merkezlerinde çıkarılıyor. Ağda ne kadar çok madenci olursa, yeni Bitcoin madenciliği yapmak için o kadar fazla bilgisayar gücü gerekiyor. Madenciler ağdan çıktığında hash oranı düşüyor. Teorik olarak kalan madencilerin yeni madeni para üretmesi de kolaylaşıyor.

Madencilik şirketi BTC.com’dan elde edilen verilere göre, hash oranı salı gününden perşembe gününe yüzde 14 düştü. Bitcoin fiyatı da düşüş yaşadı. Lider kripto para birimi 43.000 doların altını gördü ve birkaç ayın en düşük seviyelerini test etti.

kazakistanda neler oluyor btc madenciligi de darbe aldi 3

Kesinti, Kazakistan‘ın Bitcoin ekosisteminde ne kadar ağırlığa sahip olduğunu göstermiş oldu.

Ekonomi bir yana dursun, Bitcoin’in çevresel etkisi de devam eden bir konu. Blockchain tabanlı par birimleri, çoğunlukla fosil yakıtlardan elde edilen büyük miktarda güç gerekiyor. Kazakistan’da Bitcoin’in arkasındaki güç de endişe kaynağı.

Kömür, bölgesel gücü ana kaynağı olarak geçiyor. Kazakistan‘daki kripto madenciliği çiftlikleri de kömür santrallerinden güç alıyor. Eski tesisler verimsiz ve karbon ağırlıklı olduğu için büyük miktarda kirlilik ürettiği söyleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı‘na göre, enerji birimi başına Kazakistan’ın emisyonları 1,500 KWsa. Kıyaslamak gerekirse, Çin’de bu oran 1.000 KWsa idi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala