bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,747.96 1.24%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,557.72 1.03%
bnb
BNB (BNB) $ 583.83 0.80%
solana
Solana (SOL) $ 188.72 0.71%
xrp
XRP (XRP) $ 0.622805 1.19%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.648783 0.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.223723 13.61%

Japonya, Dijital Yen Lansmanını Hızlandırmak İstiyor

japonya dijital yen lansmanini hizlandirmak istiyor 2

Merkez bankası dijital para birimi (CBDC) denilince akla, pilot uygulamasına devam eden Çin geliyor. Çin, Pekin Kış Olimpiyatları’nda e-CNY’sini resmi olarak piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Diğer yandan bir başka Uzak Doğu ülkesi Japonya da dijital yen konusunda gaza bastı diyebiliriz. Japonya’daki yeni siyasi liderlik, Çin’in çok hızlı ilerlediği bu alanda bir meydan okuma işaret etti. Ülkenin finansal bürokratları dijital para birimini çıkarma konusunda hızlanmaya çağrıldı.

Japonya Dijital Yen için Gaza Basacak Mı?

Japonya hükümeti, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çıkarmanın yasal ve teknik yönlerini araştıran ekipteki personel sayısını artırdı. Analistler, bu hamlenin Japonya Merkez Bankası‘nı (BOJ) yavaş ilerlemekten uzaklaştıracağını düşünüyor. Başbakan Fumio Kishida’nın yönetimi altında ekonomik güvenliği denetleyen bir bakan göreve atanmıştı. Takayuki Kobayashi, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Diğer ülkeler CBDC’de ilerlemeye devam ederse Japonya’nın ulusal güvenliğine ne olabileceğini düşünmeliyiz. Japonya her an dijital yen çıkarmaya hazır olunması için işler hızlandırılmalı”

Japonya, diğer G7 ülkeleri gibi dijital para birimi konusunda çok daha yavaş hareket ederken, başta da söylediğimiz gibi Çin bu konuda küresel öncü konumunda.

japonya dijital yen lansmanini hizlandirmak istiyor

BOJ ise testlerin ilk aşamasına nisan ayında başladı ve dijital yen için acil bir plan olmadığını söyledi. Varsa, pilot programlar da en erken 2023 yılına kadar bitirilmeyecek.

Kishida’nın yardımcılarından biri Reuters’a verdiği demeçte,  Japonya’nın “doların rezerv-para birimi statüsünü tehdit eden herhangi bir girişime karşı ABD ile yakın çalışması gerektiğini” söyledi. Ayrıca BOJ’un dijital yen ihracı için maliye bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalıştığını da sözlerine ekledi.

Ülkedeki muhalefet partileri de CBDC planlarının hızlandırılması konusunda bazı çağrılarda bulunuyor.

Çin bu kadar hızlı ilerlerken, BOJ’u daha fazla harekete geçirecek olan itici güç ise Avrupalı ve ABD’li muadillerinin CBDC ihraç planlarını ne kadar hızlı açıkladıkları olacak.

Şimdi, önümüzdeki yıl Pekin Kış Olimpiyatları var. Burada dijital yuan’ın tanıtılmasının ardından Kishida yönetiminin harekete geçmek için gaza basacağı söyleniyor.

Bu konuyla ilgili BOJ’un yönetim kurulu üyesi olarak görev almış Takahide Kiuchi şunları söyledi:

“Çin gelecek yıl dijital yuan çıkarırsa ve Avrupa merkez bankası dijital euro çıkarma planlarını duyurursa, bunun Japonya üzerinde büyük etkisi olacak ve BOJ üzerinde baskı oluşacak.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala