bitcoinBTC/TRY
723.484,02 TL 0,66%
ethereumETH/TRY
43.377,85 TL 1,16%
tetherUSDT/TRY
27,11 TL 0,01%
bnbBNB/TRY
5.716,98 TL 0,09%
xrpXRP/TRY
13,88 TL 1,49%
usd-coinUSDC/TRY
27,15 TL 0,15%
staked-etherSTETH/TRY
43.297,04 TL 1,04%
dogecoinDOGE/TRY
1,67 TL 0,06%
cardanoADA/TRY
6,66 TL 0,81%
solanaSOL/TRY
532,08 TL 0,77%

Paylaş

İsveç Merkez Bankası Yetkilisinden CBDC Açıklaması

İsveç Merkez Bankasi Yetkilisinden CBDC Açiklamasi

Kripto paraların artan popülaritesi ile birlikte ülkelerin de odak noktası CBDC’ler oldu. Popüler stablecoin’lere güçlü bir alternatif olan Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC’ler) birçok soruna çözüm olabilecek yeni bir teknoloji olarak görülüyor. Ancak İsveç Merkez Bankası Sveriges Riksbank’ın Başkan Yardımcısı Cecilia Skingsley’e göre durum pek de böyle değil. Skingsley CBDC’lerin sorunlara çözüm olacağına inanmıyor.

İsveç Merkez Bankası Yetkilisinden CBDC Açıklaması

İsveç Merkez Bankası Yetkilisi: CBDC’ler Sınır Ötesi Ödemelere Çözüm Değil

Küresel olarak en aktif kullanılan ve deniz aşırı ticaretler para transferi sağlayan SWIFT, şu anda her ne kadar aktif olarak kullanılsada eski ve verimsiz bir çözüm olarak görülmekte. Yavaş işlemler, yüksek ücretler ve daha fazlası, SWIFT’in verimliliğini oldukça düşüren etkenler. Sıklıklar Ripple’ın platformu RippleNet ile kıyaslanan sistemin en önemli rakiplerinden birisi de şüphesiz CBDC’ler. Ülkelerin kendi merkez bankaları tarafından piyasaya sürülen bu kripto paralar, stablecoin’lere ve dolayısıyla SWIFT’e de rakip olarak görülüyor. Ancak İsveç Merkez Bankası Sveriges Riksbank’ın Başkan Yardımcısı Cecilia Skingsley, ülkelerin aralarındaki anlaşmazlıklar sebebiyle bu çözümün çok çabuk kullanılamayacağını düşünüyor:

“Farklı birlikte çalışabilirlik seviyeleri hakkında düşünmek zorundayız. Bunun bir parçası olmak isteyen herkes için yönetişim, denetim ve benzeri konularda anlaşmak çok zor olacak”

CBDC’ler için, potansiyel olarak sınır ötesi ödemelerin düzenlenmesinden finansal katılımın iyileştirilmesine kadar yüksek beklentiler mevcut. Uzmanlara göre ise CBDC’ler özel bankaların giderek daha fazla hakim olduğu bir dijital ödeme dünyasına rekabet getirecek.

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi artan Cem, bu konular hakkında okuma ve araştırmalar yaparken Wikipedia’da oldukça fazla zaman geçirdi. Ardından Wikipedia vakfının bir üyesi olarak birçok madde yazdı ve düzenledi. 500'den fazla maddeyi Türkçe’ye kazandırdı ve 6.000'in üzerinde katkıda bulundu. Böylelikle yazarlık kariyerine Wikipedia’da başladı. Liseyi Gaziantep'te Özel Bilişim Koleji'nde bitiren Cem, Biyoloji ve teknoloji alanında da birçok yarışma ve etkinliğe katıldı. IGSIS adlı koku simülatörü projesiyle bir Tübitak yarışmasında ilk 10'a girdi. Şu anda İstanbul'da yazılım üzerine Üniversite eğitimine devam ederken kendisini yazılım alanında geliştiriyor. Son dönemde ise özellikle Blockchain, kripto para ve NFT alanına odaklanan Cem, bu konuda araştırmalar yapıp içerik üretiyor ve projeler hazırlıyor. Genel olarak bilim kurgu ve teknoloji kitapları ile birlikte güncel bilimsel makaleleri okumayı seviyor. Anatomi ve unrealist çizimler yapmaktan hoşlanıyor. Seçici bir sinefil olan Cem, bilim kurgu, fantastik ve kısa filmleri takip ediyor. Arkadaş grubu ile birlikte 5.000’den fazla üyeye sahip 12 Telegram yazılım grubunun Admin'liğini yapıyor ve Blockchain geliştiricileri için Türkçe platform oluşturmayı ve etkinlikler düzenlemeyi hedefliyor. Bitcoin ile ilk defa DarkWeb ortamını araştırırken tanışan Cem, Bitcoin’i geleceğin ‘Altını’ olarak görüyor. Blockchain teknolojisini oldukça önemsiyor ve kendi projelerini geliştirmek için çalışıyor. Ek olarak birçok Blockchain ve kripto para projesini araştırıyor ve bu projeler hakkında incelemeler yazıyor. Kripto paraların geleceğin ekonomisinde oldukça önemli olduğunu düşünüyor. Kripto paralara yatırım yapıyor ve varlıklarının %90’ını soğuk cüzdanlarında tutmayı tercih ediyor. Dünyayı gezme hayali olan Cem, farklı kültürlerin insanlarını tanımayı ve mutfaklarını deneyimlemeyi seviyor. Gezi, blog ve bilgilendirici içerikleri okuyup izlemeyi seven Cem, Blockchain ve kripto para konusunda içerik üretirken kariyerine BTCHaber.com’da İçerik Editörü olarak devam ediyor.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
No coins selected
Bağlantıyı kopyala