bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,323.23 3.47%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,144.01 2.52%
bnb
BNB (BNB) $ 608.04 0.07%
solana
Solana (SOL) $ 147.81 4.96%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527981 3.14%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.475559 5.24%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151707 5.46%

İsveç Merkez Bankası Yetkilisinden CBDC Açıklaması

İsveç Merkez Bankasi Yetkilisinden CBDC Açiklamasi

Kripto paraların artan popülaritesi ile birlikte ülkelerin de odak noktası CBDC’ler oldu. Popüler stablecoin’lere güçlü bir alternatif olan Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC’ler) birçok soruna çözüm olabilecek yeni bir teknoloji olarak görülüyor. Ancak İsveç Merkez Bankası Sveriges Riksbank’ın Başkan Yardımcısı Cecilia Skingsley’e göre durum pek de böyle değil. Skingsley CBDC’lerin sorunlara çözüm olacağına inanmıyor.

İsveç Merkez Bankası Yetkilisinden CBDC Açıklaması

İsveç Merkez Bankası Yetkilisi: CBDC’ler Sınır Ötesi Ödemelere Çözüm Değil

Küresel olarak en aktif kullanılan ve deniz aşırı ticaretler para transferi sağlayan SWIFT, şu anda her ne kadar aktif olarak kullanılsada eski ve verimsiz bir çözüm olarak görülmekte. Yavaş işlemler, yüksek ücretler ve daha fazlası, SWIFT’in verimliliğini oldukça düşüren etkenler. Sıklıklar Ripple’ın platformu RippleNet ile kıyaslanan sistemin en önemli rakiplerinden birisi de şüphesiz CBDC’ler. Ülkelerin kendi merkez bankaları tarafından piyasaya sürülen bu kripto paralar, stablecoin’lere ve dolayısıyla SWIFT’e de rakip olarak görülüyor. Ancak İsveç Merkez Bankası Sveriges Riksbank’ın Başkan Yardımcısı Cecilia Skingsley, ülkelerin aralarındaki anlaşmazlıklar sebebiyle bu çözümün çok çabuk kullanılamayacağını düşünüyor:

“Farklı birlikte çalışabilirlik seviyeleri hakkında düşünmek zorundayız. Bunun bir parçası olmak isteyen herkes için yönetişim, denetim ve benzeri konularda anlaşmak çok zor olacak”

CBDC’ler için, potansiyel olarak sınır ötesi ödemelerin düzenlenmesinden finansal katılımın iyileştirilmesine kadar yüksek beklentiler mevcut. Uzmanlara göre ise CBDC’ler özel bankaların giderek daha fazla hakim olduğu bir dijital ödeme dünyasına rekabet getirecek.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala