bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,950.13 4.82%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,082.04 3.83%
bnb
BNB (BNB) $ 553.86 5.29%
solana
Solana (SOL) $ 140.32 7.63%
xrp
XRP (XRP) $ 0.503731 4.20%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.459704 4.45%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151061 2.34%

İnsanlar NFT’lere Neden Milyonlarca Para Harcıyor?

NFT 1

NFT’ler için milyonlarca, hatta on milyonlarca ödeyen insanlarla ilgili manşetleri okudunuz mu? 

2021’de herhangi bir süre kripto para haberlerini takip ettiyseniz büyük olasılıkla bunu yapmışsınızdır. Bir JPEG için ne kadar tutarda milyonlarca dolar ödeyen insanlar bir soruya yol açar, neden biri bir JPEG için milyonlar ödesin?

Eh, bir röportaj için mevcut bir NFT için bu kadar para ödeyen kimsemiz yok, ancak birinin bir NFT için neden bu kadar çok ödediğine dair iyi bir fikrimiz var. Aslında bunun birkaç nedeni var. 

İnsanlar Gerçekten NFT’ler için Milyonlarca Ödüyor mu?

Evet, insanlar NFT’ler için gerçekten milyonlarca dolar ödüyorlar. En değerli NFT koleksiyonu – CryptoPunks – şu anda 314.000 $ taban fiyatına (bir NFT satın almak için minimum fiyat) sahiptir. Bir CryptoPunk’ın en yüksek satışı, 7.8 milyon dolarlık NFT’de duruyor.

CryptoPunks, taban fiyatı bu kadar yüksek olan tek NFT koleksiyonu da değil. Bored Ape Yacht Club NFT koleksiyonu şu anda 51 ETH (~ 220.000 USD) taban fiyatına sahip. Bir Bored Ape NFT’nin en yüksek satış fiyatı ~2,3 milyon USD’dir. 

Son olarak, Beeple (Mike Winkelmann) adlı bir sanatçı, Christie’s müzayede evinde bir NFT koleksiyonunu 69 milyon dolara sattı. Beeple, şu anda en tanınmış NFT sanatçılarından biridir. Ayrıca en değerli sanat eserine sahip yaşayan sanatçı rekoru da var. 

Bu üç örnek, NFT’nin sadece en iyi örnekleridir. Neredeyse Ethereum ve Solana blok zinciri etrafında yüzen kadar değere sahip daha fazla NFT var. 

Soruyu yanıtlamak için, insanlar aslında NFT’leri satın almak için büyük miktarlarda para ödüyorlar. Hiç kimse bu gerçeğe itiraz etmez – tüm bu satışları blok zincirine kendiniz bakarak doğrulayabilirsiniz. 

NFT 1

İnsanlar NFT Sanatı için Neden Büyük Miktarlarda Para Ödüyor?

İnsanların NFT sanatına büyük paralar ödeme nedenleri kişiye ve maddi durumuna göre değişir. Aşağıda listelenen nedenler, insanların NFT sanatını satın alma nedenlerinin sadece birkaçı. 

Geleneksel sanat eserlerine aşina olanlar için, insanların NFT sanatına bu kadar çok ödeme nedenlerinin, geleneksel sanat eserlerine çok fazla ödeme yapma nedenleriyle aynı nedenler olduğunu muhtemelen fark edeceksiniz. 

Fiyatı

İnsanların NFT sanatına bu kadar çok para vermelerinin en yaygın nedeni, aynı zamanda en basit nedendir. 

NFT sanatının fiyatının takdir edilmesini bekliyorlar. Bu bir tür kendi kendine referans döngüsüdür. Birisi bir NFT için 100.000 dolar öderse, NFT’nin değeri artar. Ayrıca koleksiyondaki diğer NFT’lerin değerinin yükselmesine neden olur. 

Aslında oldukça basit bir konsept ve normal sanat eserleri için de geçerli. 

NFT’ler ayrıca blok zinciri tarihinin bir parçası olma avantajına da sahiptir. CryptoPunks, Ethereum’da yayınlanan ilk NFT koleksiyonlarından biriydi, bu nedenle bir koleksiyona sahip olmak tarihin bir parçasına sahip olmak gibidir. 

Bu kulağa pek hoş gelmeyebilir, ancak bugün koleksiyoncular Ethereum’un tüm ekonomiye güç verme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor. 

Bu NFT’ler hat boyunca oldukça fazla para değerinde olabilir. 

Hiper-gerçekçi sanal gerçeklik blok zincirine ulaştığında bu dijital görüntülerin çok daha gerçek görünebileceği ve hissedilebileceği gerçeğini bile ele almayacağız. 

Özetlemek gerekirse, bazı insanlar NFT’ler için çok para ödüyorlar çünkü gelecekte değerinin artacağını varsayıyorlar. Bazı insanların geleneksel sanat eserleri için çok para ödemesinin nedeni aynı. 

Havalı Profil Resmi

NFT’lerin normal çizimlere göre başka bir avantajı daha var – gerçekten harika profil resimleri yapıyorlar. Discord, Telegram veya Twitter’da CryptoPunk veya Bored Ape profil resmi olan kripto para etkileyicilerini görmek son derece yaygındır. 

Sahibinin çok sayıda insanı olduğu topluluktakiler için bir tür sinyaldir. Bunu bir Lamborghini veya Ferrari sahibi olmanın dijital karşılığı olarak düşünebilirsiniz. Ancak, değerli NFT profil resimlerine sahip olanlar, isterlerse anonim kalma lüksüne sahiptir. 

Kripto para endüstrisindeki varlıklı bireylerin, anonim olarak çevrimiçi olarak değerli NFT’leri gösteriş yaparak egolarını beslemeye devam ederken, günlük yaşamlarında isimsiz ve alçakgönüllü kalmaları giderek daha popüler hale geliyor. Bu şekilde çok daha güvenli çünkü çok daha az dikkat çekiyorlar.

CryptoPunk Twitter profil resmine sahip anonim hesap, bir Honda Civic kullanabilir veya bildiğiniz her şey için normal bir işte çalışabilir! 

Kara Para Aklama veya Vergi Kaçakçılığı

İnsanların NFT sanatına bu kadar çok para harcamasının bir başka nedeni de kara para aklama veya vergi kaçakçılığıdır. Geleneksel sanat endüstrisine aşina olmayanlar muhtemelen bunu bilmiyorlar, ancak değerli sanatlar sıklıkla kara para aklama veya vergi kaçakçılığı için kullanılıyor. 

Yeterince kolay çünkü sanatın değeri özneldir. Bazı soyut sanatlar için 1 milyon dolar ödemek istiyorsanız, sorun değil ve kimse gözünü kırpmaz. Sadece modern sanat endüstrisine bakın ve bunu her zaman görürsünüz. 

Bu, kara para aklamayı son derece kolaylaştırır. 

Şimdi, kara para aklama veya vergi kaçakçılığı için NFT kullanan kişiler hakkında herhangi bir rapor yok. Ama yakalanması zor bir şey, bu çok şaşırtıcı değil. 

Her neyse, kara para aklama muhtemelen NFT sanat dünyasında görülen yüksek değeri geleneksel sanat endüstrisinde olduğu kadar körüklemiyor. Blok zinciri herkese açık ve değişmezdir, bu da izlerinizi gizlemeyi korkunç hale getirir. 

Bununla birlikte, bunun bir dereceye kadar olduğundan ve neden bahsettiğimizden eminiz.

NFT

Çünkü Yapabilirler

Kripto para endüstrisi ile ilgili olan şey, çok fazla servet yaratmış olmasıdır. Mevcut tahmin, 100.000 kripto milyoneri ve 10.000 kripto decamillionaire (kripto para biriminden 10 milyon doların üzerinde net değer) olduğu yönünde. 

Kişisel olarak bu rakamları biraz düşük buluyoruz ama bu önemli değil. Önemli olan, bu kripto milyonerlerin muhtemelen normal işlerde çalışmaktan bir gecede milyoner olmaya geçmesidir. Çoğunun erkek olduğuna ve çoğunun teknik bir geçmişe sahip olduğuna bahse gireriz.

Teknoloji milyonerleri, servetlerini teşhir etmemekle ünlüdür. Aslında güzel giysiler giymek veya pahalı Alman ya da İtalyan arabaları sürmek için teknoloji alanında parası olanlara tepeden bakılıyor. Buna örnek olarak Mark Zuckerberg veya Bill Gates’e bakabilirsiniz. 

Her neyse, NFT’ler bu insanların endüstrilerinde başkalarına bunu başardıklarını göstermeleri için bir çıkış noktası sunuyor. 

Başka bir deyişle, bazı insanlar o kadar çok paraya sahipler ki, belli NFT’leri satın alarak zenginliklerini göstermenin yeni bir yolunu yarattılar.

Son Sözler

Bu, insanların NFT sanatını satın almak için neden büyük miktarda para ödediğinin nedenlerinden bazıları. Temel olarak, beklenen fiyat takdirine ve gösterişine iner. Muhtemelen bir miktar kara para aklama ve vergi kaçakçılığı da söz konusudur, ancak NFT endüstrisinde meydana gelenlerin miktarı muhtemelen çoğu insanın beklediğinden daha düşüktür. 

Yine, kripto para birimi o kadar çok servet yarattı ki, bazı insanlar kelimenin tam anlamıyla paralarıyla ne yapacaklarını bilmiyorlar. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala