bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,859.65 2.25%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,386.15 5.70%
bnb
BNB (BNB) $ 531.88 4.34%
solana
Solana (SOL) $ 187.09 5.34%
xrp
XRP (XRP) $ 0.616555 1.17%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.628726 5.88%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.136293 9.62%

Paylaş

İnkar ve İflas

inkar ve iflasas

Piyasa dalgalarında meydana gelen psikolojik aşamaları gösteren meşhur bir grafik vardır. Adı Wall Street Cheat Sheet olarak geçer. Aşağıda görebileceğiniz bu tabloda 13 ruhsal aşama yer alır:

inkar ve iflassd

1-İnançsızlık
2-Ümit
3-İyimserlik
4-İman
5-Heyecan
6-Coşku
7-Kendini Beğenmişlik
8-Endişe
9-İnkar
10-Panik
11-İflas
12-Öfke
13-Ruhsal Çöküş

Amerikan ekonomisini yönetenler özellikle 2022 yıl başından bu yana “İnkar” aşamasındalar. Önce enflasyonun var olduğunu inkar ettiler. Sonra geçici dediler. Daha sonra enflasyonun kalıcı hale geldiğini kabul etmek zorunda kaldılar. Hatta Hazine Bakanı Janet Yellen, bu konuda hatasını kabul etti ve özür diledi. Aslında hem Başkan Joe Biden hem de Merkez Bankası Fed Başkanı Jerome Powell aynı söylemde bulunmuştu. Ancak onlar Yellen gibi cesur davranamadı.

Yellen, Powell ve özellikle Biden enflasyonun gerçek nedenini de inkar etti. Tedarik zincirlerinin kopması ve Rusya-Ukrayna savaşını fiyatların yükselmesi alanında yegane sebepler olarak gösterdiler. Oysa Fed 2020 Krizi’ni toparlamak için 2020 yazında sadece 3 ayda, 200 yılda ürettiği kadar rezerv para basmıştı. Bu para sadece bankalara değil bu sefer büyük küçük
neredeyse tüm şirket ve işletmelere aktarıldı. Ayrıca tüm hane halklarına da doğrudan para verildi.

Ancak ABD ekonomi yönetimi piyasaya havadan giren trilyonlarca $’ın da fiyatları arttırdığını kesinlikle inkar etti. Biden enflasyonun adını bile değiştirdi.
Resmi açıklamalarda Beyaz saray yetkilileri dahil ‘Tüketici Fiyat Artışı’ yerine ‘Putin Fiyat Artışı’ demeye başladı. Bu Türkiye’de TÜFE yerine resmi açıklamalarda ‘Dış Güçler Fiyat Artışı’ denilmesi gibi bir olaydır. Yani Türkiye’de bile görülmemiştir. O derece tuhaf ve komiktir.

Enflasyon ve enflasyonun nedeni konusunda inkar politikasının boş çıkması, Amerikalı yöneticileri durdurmadı. Yılın ilk üç ayında Amerikan ekonomisinin %1.6 küçüldüğü anlaşıldıktan sonra Washington bu sefer de resesyon olasılığını inkar etmeye başladı.

Resesyon ekonomik durgunluk demek. Bütün dünyada resesyonun kabul edilen kısa tanımı; iki çeyrek üst üste büyümenin negatif gelmesidir. Hatta 19 Aralık 2000’de Başkan Bill Clinton, oğul Bush ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlarken aynen bu resesyon tanımını kullanmıştır. (1) Birinci çeyrek negatif geldikten sonra Fed’in Atlanta Şubesi’nin yayınladığı GDP Now isimli büyüme tahminleri ikinci çeyrek için de negatif göstermesine rağmen yönetim sürekli bu olasılığı görmezden geldi. Biden, Powell ve özellikle Yellen resesyon ihtimalini inkar etti. Ancak Perşembe günü açıklanan veriler Amerika’nın ikinci çeyrekte de %0,9 küçüldüğünü gösterdi. Böylece ABD resmi olarak ekonomik durgunluğa girmiş oldu.

Peki Amerikalı mevcut Demokrat Parti yönetimi bu sefer ne yaptı? Yellen’ı örnek alıp özür mü dilediler? Hayır! Aksine inkarda boyut atladılar. Yellen dahil tüm idare bir günde ‘resesyounun tanımını’ değiştirdi! İşsizlik azalıyormuş, emek piyasası çok kuvvetliymiş. Bu durumda resesyon var denemezmiş. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre bile bu zırvalığı ciddi ciddi gazetecilere anlatmaya çalıştı.

İnkarda adeta histeri düzeyine çıkan Biden ve ekibi Wikipedia’da resesyon tanımını değiştirtti! Üstelik tanımın tekrar değiştirilmesini engellemek için de sayfayı kilitledi! İşte buyrun aşağıda kendi gözlerinizle görebilirsiniz:

inkar ve iflas

Elbette başarısızlıktan ne yapacağını şaşırmış ekip, aynı zamanda Bitcoin, Altın ve Gümüş yani sınırlı rezerv para sevmeyenler kulübü. Sınırlı paraların tarihsel döngüler içinde yer alan önemli rollerini ve bu anlamda Bitcoin’in büyük potansiyelini de inkar ediyorlar.

Aldıkları inanılmaz kötü kararlarla hem Amerika’yı hem de tüm dünyayı çok zor bir konuma sokan bu arkadaşları şimdiden uyarayım: ‘İnkar’dan sonra ‘Panik’ ve ‘İflas’ aşamaları geliyor…

Dipnotlar:

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı. Öz, 2013 ve 2014’te 2020 Yeni Ekonomi ve Büyük Finansal Tufan isimli iki adet de kitap kaleme aldı. Erkan Öz kitaplarında dünya para sisteminin büyük bir değişime uğrayacağını ve başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların yeni küresel para düzeninde çok önemli bir yer edineceğini vurguladı.
https://www.btchaber.com/

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala