bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,971.41 4.25%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,098.51 2.56%
bnb
BNB (BNB) $ 560.60 3.56%
solana
Solana (SOL) $ 143.74 7.91%
xrp
XRP (XRP) $ 0.499321 1.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471967 5.65%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152457 4.11%

IMF, CBDC Tasarımını Bankacılık Bağlamında İnceliyor

urdun cbdc

Birçok ülke merkez bankası dijital para birimleri ile yakından ilgileniyor. Düzenleyici kurumlar da bu alandaki çalışmalarını sıkılaştırmaya başladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre; bir merkez bankası dijital para birimi, para hızını artırarak, aracısızlaştırmayı, banka rezervlerinin oynaklığını, para ikamesini ve değiştirilmiş sermaye akışlarını artırarak para politikasını etkileyebilir.

IMF, CBDC’yi Mercek Altına Aldı

Birçok düzenleyici kurum kripto para birimleri ile ilgili yaptıkları çalışmalar ve açıklamalar ile sık sık gündeme geliyor. Kısa süre önce Uluslararası Para Fonu (IMF) yönetim kurulu, fon tarafından yayınlanan kripto varlık politikası hakkında bir makaleyi değerlendirmişti. Çıkan son haberlere göre; IMF, kriptoyu tamamen yasaklamaktansa düzenlemek istediğini belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), CBDC tasarımını bankacılık bağlamında inceliyor ve bazı risklerin büyütülmüş olduğunu tespit ediyor. CBDC tasarımı, spekülasyon yasakları nedeniyle karmaşık. Bu, likidite yönetimini güçlü bir şekilde etkiler:

Faize dayalı geleneksel likidite yönetimi mekanizmaları bankalar arası piyasa, ikincil piyasa finansal araçları, merkez bankası iskonto penceresi.

cbdc

Birçok ülkede, İslami bankacılık için altyapı eksikliği, İslami bankaların fazla nakit tutmasına neden oluyor. Çalışmaya göre, ne İslami finans bankalarındaki mevduatlar yasalara uygun bir CBDC faiz ödemeyeceğinden, banka aracısızlığı riski artıyor.

Spekülasyon yasağı aynı zamanda CBDC’nin döviz türev işlemleri için kullanılamayacağını ima ediyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala