bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,625.31 1.63%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,160.32 1.42%
bnb
BNB (BNB) $ 615.51 2.29%
solana
Solana (SOL) $ 145.79 2.30%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529978 0.41%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473367 0.79%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15219 0.05%

Icon (ICX) Nedir?

icon nedir icx

Icon (ICX) ağlardan oluşan merkezsiz bir ağ inşa etmeyi hedefleyen ses getiren bir platform olarak tanımlanabilir.

  • Icon ekibi projenin temel amacını geniş ölçekli ve yenilikçi bir dijital platform meydana getirmek şeklinde ifade ediyor. Başka bir deyişle Icon ekibi herkesin kendi varlığını kendi seçtiği kurallarla yönetebilmesini sağlayacak.
  • Icon platformunu farklı blockchain ağlarını birbirine bağlayan ve hemen her ağ ile uyumlu bir şekilde faaliyet gösterebilen bir platform olarak niteleyebiliriz.

Dünyada bulunan en büyük merkezsiz ağlardan birisini inşa etmeye soyunan Icon ekibi bu sayede merkezsiz uygulamaların (dApps) ve akıllı sözleşmelerin de desteklenmesini hedefliyor.

Icon sayesinde farklı blockchain ağları birbiriyle bir akıllı sözleşme vasıtasıyla etkileşime geçebilecek. Blockchain teknolojisi girişimcilere oldukça geniş olanaklar sunuyor. Başarılı geliştiriciler bu olanakları iyi şekilde değerlendirip kripto para ekosistemine oldukça kaliteli platformlar kazandırıyor.

Ekosistemde sayısını takip edemeyeceğimiz kadar yeni teşebbüsün bulunduğuna sevinerek şahit oluyoruz. Ancak her blockchain ağı kullanıcılarına sunduğu hizmetleri diğer ağlardakilerle her zaman iyi şekilde bağlantılı hale getiremeyebiliyor. Icon ekibi de bu gerçeğin farkına vararak farklı zincirler arasında sağlanması gereken bağlantıyı topluluğa kazandırdı.

Icon platformu sayesinde, aklınıza gelebilecek herhangi bir sektörde faaliyet gösteren bir blockchain’i bir diğerine bağlamak mümkün. Farklı alanlardaki kuruluşlar, projeler ya da bireysel kullanıcılar Icon aracılığıyla tek bir ağda buluşabilecek.

ICON

Icon projesinin temel amacının tüm dünyayı birbirine etkili bir şekilde bağlamak olduğunu söylemek yanlış olmaz. Blockchain’lerin birbiriyle uyumlu şekilde çalışabilmesini hedefleyen projenin white paper’ında yazısında konuyla ilgili tüm teknik detaylara yer verilmiş. Biz bu kısma Icon nasıl çalışılır kısmında bir nebze değineceğiz.

Kısaca özetlemek gerekirse Icon sayesinde, farklı yönetim şekilleriyle ve farklı alanlarda faaliyet gösteren blockchain ağları hiçbir aracıya gerek kalmadan kendi aralarında işlem yapabilecek. Sonuç olarak bu tür ağlardan oluşturulmuş büyük bir merkezsiz ağ meydana getirilmek isteniyor. Kullanıcılarına sayısız avantaj sağlayan bir tek blockchain projesi bile kullanıcıları heyecanlandırmayı başarıyorken böylesi ağlardan oluşan büyük bir ağ bir hayli gelecek vadeden bir profil çiziyor diyebiliriz.

Icon (ICX) Tarihi

Icon (ICX) projesi Icon vakfı tarafından 2017 yılında kuruldu. Bu vakıf Güney Kore merkezli bir kuruluş olarak biliniyor ve Icon projesinin idaresini, gelişimini sağlıyor.

Proje kapsamında bir ilk coin arzı (ICO) faaliyeti gerçekleştirildi. ICO etkinliklerinin sık sık yaşandığı başka bir deyişle bir tür patlama yaptığı 2017 yılının Eylül ayında gerçekleşen Icon ICO’su kısa zamanda yatırımcıların ilgisini çekmeyi başardı. Icon platformunun kripto parası ICX token’lerin kullanıcılarıyla buluşturulduğu bu etkinlik sonucunda 150 bin ETH değerinde fon elde edildi. Bu fonlar itibari para cinsinden ifade edildiğinde, o yıllardaki fiyata göre 43 milyon dolara tekabül ediyordu. Bu ICO ile piyasaya sürülecek ICX token’lerin yarısı dolaşıma dahil edilmişti.

Icon blockchain’inin resmi olarak işlemlerine başlaması 2018 yılının ocak ayında gerçekleşti. ICO yatırımcılarıysa ICX token’lerini o yılın haziran ayında cüzdanlarında gördü. 2019 yılında Icon ekibi platformun kendi token standardını kripto severlere tanıttı: IRC16. Bu standarttan faydalanan kullanıcılar kendi tokenleştirilmiş varlıklarını ya da menkul kıymetlerini piyasaya sürebiliyor. Bu hizmetin ekosistemin gelişimine katkı sağlayıcı nitelikte olduğunu ifade etmek yanlış olmaz.

Icon nedir

Icon (ICX) Nasıl Çalışır?

Icon (ICX) platformu seçilmiş pay kanıtı konsensüs algoritmasını kullanarak işlemlerini sürdürüyor. Bu algoritma sayesinde hangi node’un Icon blockchain’ine blok ekleyeceğine karar veriliyor. Tron ya da EOS gibi diğer kripto paraların kullandıkları yöntemde ise seçilmiş pay kanıtı değil doğrudan pay kanıtı kullanılıyor. Bu algoritmada ise kimin blok kazacağı rekabete göre değerlendirilerek ağın daha hızlı olması sağlanıyor. Ancak Icon ekibine göre bu durum süreçte çeşitli sorunların çıkmasına neden oluyor. Bu yüzden platform başta ifade ettiğimiz algoritmadan faydalanıyor.

Icon blockchain’i beş paydaş arasında koordinasyon sağlayarak işlemlerini gerçekleştiriyor. Bunlar; Icon yönetimi, Icon topluluğu, Topluluk temsilcileri, Topluluk node’ları ve diğer node’lar.

ICX

Icon (ICX) Nasıl Satın Alınır?

Icon platformunun kripto parası ICX token’leri çok sayıda borsa platformu üzerinden satın alabilme imkanı bulunuyor. Bu platformların başında dünyadaki en çok kullanıcıya sahip kripto para borsalarından Binance geliyor. Binance borsasına ek olarak Bithumb, Kraken, Huobi Global veya Gate.io gibi küresel çapta hizmetlerini sürdüren tanınmış platformlar da ICX token’e listelerinde yer vermiş.

Icon (ICX) coin kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Icon Coin ‘den işlem görüyor. ICX fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. ICX token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise dolar, toplam piyasa değeri ise dolar seviyesinde.

Icon (ICX) coin kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Icon token dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Şubat ayı itibariyle Icon coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 13,16 dolarla kaydetti. Bununla birlikte ICX token yılın en düşük seviyesini ise 0.107465 dolarla belirledi.

Icon (ICX) coin grafiği

Anlık olarak güncellenen Icon coin grafiği üzerinden canlı verileri takip edebilirsiniz. İşte ICX coin’in son 24 saatte kaydettiği en yüksek ve en düşük fiyat seviyeleri.


Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala