bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,338.97 4.32%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,115.85 4.47%
bnb
BNB (BNB) $ 605.84 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 144.19 8.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517137 4.36%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466454 5.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149108 6.93%

Huawei Yetkilisi: Metaverse için Yeterli Altyapı Yok

Huawei Yetkilisi Metaverse icin Yeterli Altyapi Yok 1

Metaverse kelimesi Blockchain ve kripto sektörü için olduğu kadar diğer şirketler için de oldukça güçlü. Bunu en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Facebook’un adını Meta olarak değiştirmesinden de rahatça anlayabiliyoruz. Ancak bunca yatırım ve binlerce proje piyasada olmasına rağmen metaverse’de beklenen atılım gerçekleştirilemedi.

Meta’nın 2022 yılının 3. çeyrek mali raporlarında metaverse bölümü için gelirinin 452 milyon dolardan 285 milyon dolara düştüğünü gördük. Ancak tek sorun bu değil. Huawei’nin Orta Doğu bölgesinin İş ve Strateji Danışmanlığı Baş Uzmanı Abhinav Purohit‘e göre mevcut küresel altyapı, metaverse’ün ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli değil. Bu da gelişimi engelliyor.

Huawei Yetkilisi Metaverse icin Yeterli Altyapi Yok

Huawei Yöneticisi Metaverse için Yeterli Altyapının Olmadığını Düşünüyor

Huawei, teknoloji şirketleri söz konusu olduğunda akla ilk gelen isimler arasında. Öyle ki birçok alanda ürettiği ürünlerle dünya çapında adından söz ettirmeyi başaran şirket, söz konusu 5G olduğunda da aktif bir rol oynuyor. Söz konusu metaverse olduğunda ise beklentilerin büyük olduğunu farkında olan Huawei, mevcut telekom yapısının ihtiyaçları karşılayamayacağı görüşünde.

Huawei’nin Orta Doğu bölgesinin İş ve Strateji Danışmanlığı Baş Uzmanı Abhinav Purohit, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada metaverse’ü “kolektif bir sanal paylaşılan alanı” olarak tanımladı.

Metaverse için gereken akıcılık ve gerçekçilik hissiyatı için yeterli hız imkanı olmadığını belirten Purohit, şu ifadelere yer verdi:

“Böyle bir deneyim sunmak, hibrit, yerel ve uzaktan gerçek zamanlı işleme, video sıkıştırma, uç bilgi işleme ve katmanlar arası görünürlük gibi birçok alanda yenilikler gerektiriyor”

5G konusunda yıllardır aktif olarak çalışan Huawei’nin yetkilisi ise bu sorunların ilk etapta 5G, devamında ise 6G ile çözüleceğini söylüyor.

Gecikme sürelerinin, simetrik bant genişliğinin (veri aktarım hızı) ve deneyim kalitesinin (ağ verimi) şu anda metaverse deneyimini engelleyen temel sorunlar arasında üst sırada olduğunu belirtti:

“5G ağlarının geniş ölçekte benimsenmesi, ağ çekişmesini ve gecikmeyi azaltırken bant genişliğini önemli ölçüde artıracak. 6G ise bunu çok daha iyi yapmamızı sağlayacak”

Gerçekten 5G’ye İhtiyaç Var mı?

Konuya sektörel açıdan baktığımızda henüz bu denli yüksek bant genişliği ve hızlara ihtiyaç duyan pek fazla projenin olmadığını görüyoruz. En aktif olarak kullanılan metaverse projeleri (The Sandbox, Decentraland, Blocktopia vb) çoğunlukla tarayıcı üzerinde çalışırken WebSocket ve benzeri API protokolleri kullanılıyor. Bu noktada kullanılan veriler ve alternatif oyunlar oldukça az olduğu için Purohit’in açıklamalarının gelecek odaklı olduğunu söyleyebiliriz.

Öyle ki Credit Suisse tarafından 17 Şubat 2022’de yayınlanan bir rapora göre metaverse, 2032 yılına kadar dünya çapında veri kullanımını 20 kat artıracak. Bu veri miktarı ise doğal olarak 5G ve hatta 6G gibi geniş bant genişlikleri ve hızlarını gerektiriyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala