bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,536.29 0.78%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,153.62 1.15%
bnb
BNB (BNB) $ 613.17 1.44%
solana
Solana (SOL) $ 148.28 3.21%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527383 1.28%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.472254 1.53%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151832 2.09%

Hong Kong’un Kapısı Çin’e Açılır mı?

Hong Kongun Kapisi Cine Acilir mi2

Kripto piyasaları, Hong Kong’un 1 Haziran’da hayata geçireceği karar odaklandı. Çin özel idare bölgesi Hong Kong, bu tarihten itibaren kripto borsaları için lisans başvurularını kabul edecek. Söz konusu düzenleme ile bireysel yatırımcıların kripto yatırımı yapması teşvik edilecek. Hong Kong‘un bireysel yatırımcılara yönelik kararını piyasa, ‘Asya’nın kriptoya dönüşü’ olarak yorumladı. Bir haftadan uzun süredir Asya merkezli kripto paralarda sert yükselişler yaşandı. Çin’in kriptoya olan bakış açısının değişip değişmeyeceği en çok merak edilenler arasında yer alıyor.

Hong Kong’un Kripto Adımı Neleri Kapsıyor?

Hong Kong, lisanslı kripto varlık sağlayıcılarının bireysel yatırımcılara hizmet vermesine izin verecek. Yatırımcılar, Bitcoin ve Ethereum gibi daha büyük varlıklarda alım-satım yapabilecek. Düzenleme kapsamına alınana kadar stablecoin’lerin ile ticaret yasaklanacak. Ayrıca airdrop gibi kripto dağıtımını içeren etkinlikler de engellenecek. Borsalara en az 5 milyon Hong Kong doları (yaklaşık 640 bin ABD doları) zorunluluğu gelecek. Ayrıca borsalar her ay sonunda sermaye, kredi, kâr ve zarar analizinin SFC’ye sunacak. Token listelemeleri de düzenlemeler kapsamına alındı. Buna göre listelenen tüm token’lar ile ilgili durum tespiti yapılacak. Token’lar akıllı sözleşme denetimine alınacak. Token onay sürecinde 12 aylık siciline ve piyasa değerine bakılacak. Kurumsal yatırımcıların türev işlemler için ayrı bir başvuru yapılacak.

Hong Kongun Kapisi Cine Acilir mi4

Çin’in Sessiz Desteği

Kripto merkezi olma iddiasıyla yola çıkan Hong Kong‘un adımları Asya merkezli token’larda ciddi yükselişlere yol açtı. 2021 yılında tüm işlemleri yasaklayan Çin’in de kriptolara karşı yumuşamaya başladığı yorumları beraberinde geldi. Uzmanlar, Pekin’in Hong Kong’a sessiz desteği olduğunu vurgularken, hala kripto varlıkların yasak olduğuna dikkat çekti. Yatırımcıların bir kısmı, Çin nedeniyle Hong Kong’un rotasını devam ettirip ettirmeyeceği konusunda kuşkuları bulunuyor. Çin’in ilk kripto borsasının kurucusu Bobby Lee, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, ülkede kripto ticaretinin yasaklamasının Hong Kong’un anakara parası için cazibesini körelttiğini söyledi.

Boğa Koşusu Asya’dan Başlar Mı?

Sektörün önde gelen bazı isimleri, ocak ayından bu yana boğa koşusunun Asya’dan başlayacağını belirtmişti. ABD’nin şirketler üzerinde artan baskısı, belli dönemlerde piyasadaki yükselişin önüne set çekti. Bitcoin liderliğinde piyasada yaşanan yükselişin, Asya’dan gelecek haberlerle hızlanacağı bekleniyordu. BTC‘nin 40 bin doları aşan hareketler sergileyebileceği ifade edilmişti. Buna rağmen Hong Kong’un kararı kripto piyasasında kayda değer bir etki yaratmadı. BTC, bir süredir devam eden 25 bin ile 30 bin dolar aralığındaki dalgalanmasını sürdürdü. Kararın ve zamanlamanın büyük ölçüde beklendiğini ifade eden Yazar Noelle Acheson, diğer aktörlerden gelen ters rüzgarların payının etkili olduğunu ifade etti.

ABD’deki Temerrüt Krizi ile Hong Kong’un Kararı Çakıştı

Kripto piyasası bir süredir ABD‘deki borç tavanı krizindenki gelişmeleri yakından takip ediyordu. ABD’de hükümetin harcama kotası ocak ayında doldu. ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhuriyetçiler yönetimindeki Temsilciler Meclisi arasındaki görüşmeler uzun süre olumsuz geçti. Taraflar borç tavanı tasarısı üzerinde haftasonu anlaştı. Anlaşma öncesi Hazine Bakanı Janet Yellen, 1 Haziran’da ABD’nin temerrüde düşebileceğini açıkladı. Bu tarih Hong Kong’un işaret ettiği tarihle çakıştı. Uzmanlara göre piyasa, ABD’deki endişe verici gelişmelerden daha fazla etkilendi. Yellen, daha sonra temerrüt tarihini 5 Haziran olarak açıklamıştı.

Çin’e Açılan Kapı: Hong Kong

Kripto sektörü, Hong Kong’un adımlarını pozitif karşılıyor. Şehir devleti, Batı ile Asya ülkelerini barındıran iş ve ticaret merkezi olarak öne çıkıyor. Ayrıca Çin’in en önemli ticaret ortakları arasında yer alırken, dünyanın en büyük onuncu ticaret ekonomisi konumunda bulunuyor. Batı dünyası, Hong Kong’u Çin’e açılan kapı olarak görüyor.

Son yıllarda Hong Kong, dünya siyaset sahnesinde politik gerilimlere yol açtı. Çin hükümetine, Hong Kong üzerinde yeni yetkiler veren tasarı Haziran 2020’de onaylandı. Batılı ülkeler, yasa tasarısına demokrasi karşıtı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Ulusal Güvenlik Yasası, 2019 yılında büyük çaplı protestolara neden olmuştu. Çinli yetkililer, tasarının ‘tek ülke, iki sistem modeli’ için gerekli olduğunu savunmuştu.

Çin Baskısı ABD’li Kripto Şirketlerini Geri Çevirebilir

Çin’in bölge üzerinde artan hakimiyeti uluslararası finans merkezi olma özelliği ile ilgili tartışmaları gündeme getirmişti. 2022 yılında açıklanan bir raporda 2018-2021 yılları arasında küresel şirketlerin yüzde 10’unun Hong Kong’u terk ettiğini ortaya koydu. Küresel şirketlerin yerini ise Çinli şirketlerin doldurduğu kaydedildi.

Diğer taraftan bazı uzmanlara göre Çin’in baskısı Hong Kong’un kripto merkezi olmasına engel olabilir. Politik sebeplerden dolayı ABD merkezli kripto şirketlerinin Hong Kong yerine Avrupa veya Ortadoğu’da yönelebileceği ifade ediliyor. ABD’de kripto sektörüne artan baskı nedeniyle Biden hükümeti, kripto şirketlerini kaçırmakla suçlanmıştı. Bazı milletvekilleri Biden hükümetini şirketleri Çin’in eline teslim etmekle suçlamıştı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala