bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,183.66 1.22%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,007.10 0.11%
bnb
BNB (BNB) $ 544.17 0.69%
solana
Solana (SOL) $ 139.02 3.61%
xrp
XRP (XRP) $ 0.488548 1.54%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.444287 1.52%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147857 0.24%

Hisse Senedi Sahibinin Hakları Nelerdir?

hisse senedi sahibinin haklari nelerdiras

Bir hisse senedine sahip olmak, ortaklık hakkı sağlayan bir yatırım yaptığınızı ifade eder. Bu ortaklıktan doğan haklarınız şunlardır:

  • Kâr payı (temettü) hakkı: Borsaya açık şirketler, yatırımcısına yıllık karından pay dağıtabilir. Dağıtmak zorunda değildir. Şirketin genel kurulunda dağıtılması uygun görülür ise dağıtılır. 
  • Rüçhan (yeni pay alma) hakkı: Şirket sermayesini arttırmak istediğinde önce mevcut yatırımcıya katılma hakkı sağlar. Yani elinizde 10 bin tane (lot) Akbank hissesini bulunduruyorsanız Akbank bedelli sermaye artışına gittiğinde yeni yatırımcı yerine ilk önce sizin gibi elinde hisse bulunduranlara sorar. Bunun avantajı ise daha düşük fiyattan yeni hisse almanızı sağlamaktır. Genellikle bedelli sermaye artışı sonrası hissenin değeri artış gösterir. 
  • Tasfiye Bakiyesine Katılma hakkı: Bir şirket kapatılıyorsa ilk önce borçlar kapatılır, kalıyorsa ortaklara pay dağıtılır. Yani tahvil sahibi yatırımcının payı ödenir, kalırsa size de ödeme yapılır. Çünkü siz ortaksınız, tahvil sahibi ise alacaklı…Sizin yasal sorumluluğunuz var. 
  • Şirket Yönetimine Katılma Hakkı: Teknik olarak bir tane bile hisse senedi alsanız o şirketin ortağısınız…Mesela TURKCELL’in 1 lot hissesini aldınız, genel kuruluna katılabilirsiniz. 
  • Oy Hakkı: Her bir hisse sahibine bir oy hakkı vermektedir. 
  • Bilgi Alma Hakkı: Borsaya açık şirketler her türlü bilgiyi en hızlı şekilde kamuya açıklamak zorundadırlar. Yatırımcının bilgi alma hakkı engellenemez ve sınırlandırılamaz. 

Görüldüğü gibi hisse sahibinin ortaklığından doğan çok sayıda hakkı bulunmaktadır. Bu hakları bilen yatırımcı ile hakları sağlayan şirketler bir araya geldiğinde sermaye piyasası gelişebilir. Yatırımcı bir şirkete ortak olduğunu anlayabilir. Aksi taktirde borsa, bir oyun, kumar ya da tüyo avı olarak anılmaya devam eder. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala