bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,014.42 2.45%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,198.00 1.31%
bnb
BNB (BNB) $ 599.99 0.80%
solana
Solana (SOL) $ 153.67 2.14%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527753 3.31%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.479361 6.26%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155392 3.22%

Hindistan Merkez Bankası, CBDC’nin Artı ve Eksilerini Değerlendiriyor

RIB

Hindistan Merkez Bankası (RBI), yayınlamış olduğu raporda, merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) finansal katılımı arttırabileceğini ancak bununla birlikte, bankaların ekonomideki rolünü azaltabileceğini ifade etti.

RBI tarafından geçtiğimiz gün yayınlanan raporda, CBDC’nin ekonomiyi canlandırma yönündeki olumlu özelliklerinden söz edildi. Ancak yine rapora göre, CBDC’lerin bazı sakıncaları da söz konusu.

CBDC Konusunda Soru İşaretleri

Geçtiğimiz yıl gözlemciler, CBDC’lerin piyasaya sürülmesi halinde, para transfer işlemlerinin hızlanabileceğini ancak enflasyonun da artmasına neden olabileceğini belirtti.

RBI’nın yayınladığı rapora göre de, faiz getirecek olan bir CBDC’nin, para politikalarında yeni bir sayfa açabileceğinin altı çizildi. Ancak bununla birlikte RBI, CBDC’lerin, bankacılık sektöründe çeşitli sıkıntılara neden olabileceğini de belirtti. Raporun içeriğine göre, CBDC, bankacılık sisteminin “aracılık” rolünü ortadan kaldırabilecek bir potansiyele sahip.

RBI’nın belirttiğine göre, CBDC’lerin piyasaya sürülmesi durumunda halk, bankalardaki mevduatlarını CBDC’ye dönüştürebilirler. Bankalar da bu hamle karşısında, müşterilerini elde tutabilmek için faiz oranların da önemli bir artışa gidebilirler.

RBI’nın raporunda yer alan olasılıklar gerçekleşirse halk, oldukça yüksek faiz getiren CBDC fonlarına sahip olabilir. IMF’nin de daha önce belirttiğine göre, bankalar da buna karşılık olarak, kredi faizlerini arttırma yolunu seçebilirler.

Raporda, CBDC’nin kara para aklama operasyonlarına hizmet etme ihtimali üzerinde de duruldu. Anonimliğin bu şekilde teşvik edilmesinin, sıkıntılara neden olabileceği belirtildi.

Hindistan hükümeti, CBDC geliştirilmesi için yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Gündemde özel kripto para birimlerini yasaklamak var.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala