bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,955.40 3.63%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,103.90 1.78%
bnb
BNB (BNB) $ 559.67 2.25%
solana
Solana (SOL) $ 144.41 6.19%
xrp
XRP (XRP) $ 0.501754 1.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467846 3.65%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152779 2.59%

Hal Finney’in Bitcoin Hakkındaki Sözleri

hal finney twitter 566x365 1200x675 1

Hal Finney, Satoshi Nakamoto’nun kendisinden sonra Bitcoin alan ikinci kişi olarak, tartışmasız en eski Bitcoin öncülerinden biriydi.

Yine de, dijital para birimi tarihindeki rolünün ötesinde, Finney aynı zamanda bir kriptografi ustası, Bitcoin madenciliği uzmanı ve topluluk içinde güçlü bir sesti. Finney’nin Bitcoin Talk forumundaki gönderi geçmişini inceleyerek, teknoloji henüz emekleme dönemindeyken, 2013’ün sonunda Bitcoin tahminini ve onun meteorik yükselişini öngördüğünü görebiliriz.

Bu yazıda, Finney’in BitcoinTalk gönderilerinden yola çıkarak, Bitcoin hakkında tutkulu birinin portresini çizen bir dizi alıntı topladık.

Örneğin, Ocak 2011’de Finney, topluluğun ilk günlerinde gerçekleşen daha spekülatif konuşmalara dikkat çekti ve Bitcoin’e sahip olanların bu potansiyel serveti nasıl olumlu yönde çalıştırabileceklerini düşünmeleri gerektiğini söyledi.

“Hepimiz Bitcoin zengini olduğumuza göre ya da Bitcoin’ler herkesin beklediği gibi bir milyon dolar değerinde olduğunda, bu kazanılmamış servetin bir kısmını iyi bir şekilde kullanmalıyız.”

Geriye dönüp baktığımızda, Finney’nin başka birçok konudaki yorumları bugün de aynı şekilde doğru çıkıyor.

Madencilik Hakkında

En eski Bitcoin madencilerinden biri olan Finney, konuyu tartışırken masaya benzersiz bir bakış açısı getirdi.

2010 yılının sonlarında, sürecin karlılığı ile ağın genel sağlığı arasındaki ilişkiyi tartıştı. Ağ katılımcılarının para kazanmak kadar güvenlik konusunda da endişeli olmalarını sağlamak için sağlıklı bir denge olduğunu savundu ve şunları söyledi:

“Madencilik çok kârlı olmamalı (çünkü hiçbir şey çok kârlı olmamalı, dünya ortalıkta bedava para bırakmıyor). Bu nedenle, Bitcoin’lerin fiyatı madencilik maliyetinin çok üzerine çıkamaz (maliyetler arasında ekipman yıpranmasını da sayarsak tabii).”

Ocak 2011’de, konuyla ilgili ek düşünceler sunarak, Bitcoin madenciliğinin maliyetinin biraz engelleyici olması gerektiğini öne sürdü. Zengin bir madencilik operasyonunun teorik olarak ağı ele geçirebileceğine dair endişelerini dile getirdi ve madencilikle ilgili masrafların sürecin olumlu bir unsuru olduğuna işaret etti.

“Sonuçta madenciliğin pahalı olması ağ için iyidir. İyi finanse edilen bir saldırganın ağa hakim olmasını çok daha zorlaştırır.”

Yatırım Hakkında

TG7HPTXPEVBAJOOZ2BQD5TE3VU

O günlerde pek çok kişi gibi Finney de, o zamanlar çok düşük olan Bitcoin fiyatının ansızın fırlama ihtimalinden şüphesiz heyecan duyuyordu.

Ocak 2011 tarihli bir gönderisinde, diğer yatırımlarla karşılaştırıldığında, Bitcoin’in nispeten güvenli bir bahis gibi göründüğünü iddia etti.

“Bitcoin’lerin nispeten yakın bir gelecekte bir dolara ulaşması için iyi bir şans görmemiz gerçekten oldukça garip. Bu zaman diliminde kaç yatırımın değerinin üç katına çıkması beklenebilir? Altın yakın zamanda 3.500 dolar olur mu? Apple hisseleri üçe katlanacak mı? Belki Facebook, o da biraz alabilirsen. Bu oldukça kesin bir şey gibi görünüyor. Muhtemelen patlayıcı yeni bir sürecin henüz başlangıcında olduğumuz için gerçekten şanslıyız. Parayı üçe katlayan yatırımların çoğuna karşı olasılıklar göz önüne alındığında, Bitcoin, portföyünüzün belirli bir yüzdesi için iyi gibi görünüyor.”

Ancak aynı zamanda Finney, Bitcoin piyasasında spekülatif bir balon oluşabileceğinin de farkındaydı. Mümkün olan getiriler göz önüne alındığında, yatırımcıların çılgına dönebileceği konusunda uyardı ve şunları söyledi:

“Tehlike, insanların fiyatın yükseleceği beklentisiyle Bitcoin satın alması ve bunun sonucunda artan talebin fiyatın artmasına neden olmasıdır. Bu BALON’un tanımıdır ve hepimizin bildiği gibi balonlar patlarlar.”

Finney’nin daha sonraki yorumları, fiyatın 2013’ün sonlarında 1.200 dolara yükseldiğini ve sonraki haftalarda gerçekleşen yarılanmayı gördüğünü gösteriyor.

Bitcoin’in Geleceği Hakkında

hal finney.jpg.0

Finney, Bitcoin topluluğundaki aktif yılları boyunca, ilk nesil cüzdan müşterileri de dahil olmak üzere bir dizi girişim için genellikle benzersiz içgörüler ve uygun olduğunda eleştirilerde bulundu. O günlerde, toplumdaki pek çok kişi teknolojinin kullanım açısından nereye varacağından emin değildi.

Aralık 2010 tarihli bir gönderide Finney, geleneksel bankacılık sisteminin bir gün Bitcoin’i kucaklayabileceğini öne sürdü.

“Bitcoin’in nihayetinde bankalar için bir rezerv para birimi haline geldiğini ve bankacılığın ilk günlerinde altının oynadığı rolün hemen hemen aynısını oynadığını öngörüyorum. Bankalar, daha fazla anonimlik ve daha hafif, daha verimli işlemlerle dijital nakit ihraç edebilir.”

Aynı ay içerisinde farklı bir gönderide, dijital para birimleri ile ilgili “Belirli bir belgenin belirli bir tarihte veya daha önce var olduğunu kanıtlamanıza izin veren ucuz bir zaman damgası hizmeti olarak kullanılabilir,” şeklinde bir yorumda bulundu. Bu son ifade, akıllı sözleşme uygulamaları için Bitcoin teknolojisinin kullanımının habercisi niteliğindeydi.

Nihayetinde Finney, Blockchain teknolojisine kesin bir şekilde inanıyordu ve bir öngörü olarak, küresel ölçekte geçerli bir ağ olarak işlev görebilmek için pazarın büyük ölçüde genişlemesi gerektiğini biliyordu.

Finney’nin Mart 2011’de belirttiği gibi:  

“Ağın hesaplama gücü zorlukla orantılıdır; ve zorluğun Bitcoin fiyatıyla orantılı olduğu görülüyor. Sonuç olarak, Bitcoin’ler bugün olduğundan önemli ölçüde daha değerli hale gelmedikçe, Bitcoin ağı hiçbir zaman saldırılara bugün olduğundan daha dirençli olmayacaktır. Bitcoin’in başarılı olması ve güvenli hale gelmesi için, Bitcoin’lerin çok daha pahalı hale gelmesi gerekiyor.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala