bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,424.80 0.65%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,219.81 0.57%
bnb
BNB (BNB) $ 607.16 0.29%
solana
Solana (SOL) $ 154.73 1.46%
xrp
XRP (XRP) $ 0.545505 1.98%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.500578 3.08%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.159966 0.77%

Hal Finney Kimdir?

hal finney kimdir 2

Lider kripto para birimi Bitcoin’in oluşturucusu olan Satoshi Nakamoto, bu yola ilk çıktığında çevresindeki kişi sayısı sınırlıydı. Bitcoin’in arkasındaki isim olan Satoshi Nakamoto’yu destekleyen ilk kişi ise Hal Finney oldu. Peki Hal Finney kimdir?

Bitcoin’in Arkasındaki İkinci Kişi Olan Hal Finney Kimdir?

4 Mayıs 1956’da Kalifornia, Coalinga’da doğan Hal Finney, 1979’da California Institute of Technology’den (CalTech) Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Hal Finney daha sonrasında ise Astroblast ve Space Attack olarak bilinen projeler üzerinde bir video oyun geliştiricisi olarak çalıştı. Hal Finney, daha sonrasında ise Phil Zimmerman’ın PGP’sinde (Pretty Good Privacy) çalışmaya başladı.

hal finney kimdir

Lider kripto para birimi Bitcoin’i destekleyen ikinci en önemli kişi olan Hal Finney, Bitcoin topluluğu tarafından da büyük saygı duyulan isimlerden birisi. Satoshi Nakamoto’nun Whitepaper’ı yayınlamasının ardından Finney, projenin sıkı bir savunucusu oldu. Kanıtlara göre Satoshi Nakamoto’dan sonra Bitcoin istemcisini indirip çalıştıran ilk kişi Hal Finney’den başkası değildi.

Hal Finney, 12 Ocak 2009’da Satoshi Nakamoto’dan ilk Bitcoin işleminde 10 Bitcoin aldı. Bitcoin’in ilk yılında projedeki hataları düzeltmek adına Satoshi Nakamoto’ya pek çok e-posta gönderdi ve Bitcoin’in geliştirilmesine katkı sağladı.

Hal Finney’in yayınlarından birisi Bitcoin için temel oldu, özellikle 2004’te HashCrash’in bir incelemesi olarak kayıtlara geçen RPOW’u yayımladı. Finney bu çalışmasından önce 1993 yılında Çift Harcamanın Tespiti (Detecting Double Spend) ve Dijital Nakit ve Gizlilik (Digital Cash and Privacy) çalışmalarını da yayımladı. Finney ayrıca, Bitcoin’in gelişimine kadar çeşitli kripto çalışmaları üzerinde çalıştı ve Cypherpunk hareketinin kurucularından ve en etkili kişilerinden birisi oldu.

5 Ekim 2009’da ALS hastası olduğunu açıklayan Hal Finney, 28 Ağustos 2014’te hayatını kaybetti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Burak Köse

Burak KÖSE 3 Mayıs 1995 tarihinde Bursa’da doğdu. Erken yaşta bilgisayar ve internetle tanışan Burak, Nisan 2022’den itibaren BTCHaber.com’da içerikler üreterek sektörde edindiği tecrübeler ışığında gelişmeleri okuyuculara aktarıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala