bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,904.00 2.12%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,581.04 2.27%
bnb
BNB (BNB) $ 587.91 0.46%
solana
Solana (SOL) $ 190.04 2.94%
xrp
XRP (XRP) $ 0.625091 2.33%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.650654 1.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.221196 10.74%

Gürültülü Komşu Blokzincire Misafir Olursa

Gürültülü Komşu Blokzincire Misafir Olursa

Bu yazıda Ankr ve Uygulama Zincirleri’nden (App Chain) bahsedeceğim. Ankr ile başlayalım. Ankr, 2017 yılında, Web3 altyapısının geliştirilmesi için Chandler Song tarafından kuruluyor. İlk başlarda staking ve dApp geliştirmeyi sağlayan DeFi platformuna sahip blockchain tabanlı cross-chain alt yapısı olarak çalışmaya başlasa da geçtiğimiz zamanlarda oyun alanına girerek geliştiriciler için bir SDK yayınladı.

Bu makalede, alt ağların ne olduğunu, şu anda nasıl kullanıldıklarını, dApp geliştirmeyi nasıl daha esnek ve ölçeklenebilir hale getirdiklerini ve Ankr’ın sürekli gelişimlerini ve başarılarını kolaylaştırmadaki rolünü açıklayacağız.

Yazar Mac Berg geçen ay da Web3 geliştirmede uygulama-bazlı blokzincirler isminde bir yazı kaleme alarak blokzincirlerdeki esneklik, ölçeklenebilirlik gibi konulara değinmişti. Bu yazıda Berg, blok zincirlerini kurumsal düzeyde verim için yeterince ölçeklenebilir hale getirme arayışında, bir çok yenilikçi ölçeklendirme çözümünün ortaya çıktığını, bunlardan bir tanesinin de  uygulamaya özel blokzincirler veya “alt ağlar” biçiminde olduğunu dile getirmişti. Burada bahsettiği uygulamaya özel blokzincirler konusuna ise geçtiğimiz günlerde giriş yaptı.

Uygulama zincirleri şöyle tanımlanıyor: Ankr’ın Uygulama Zincirleri, Web3 projelerinin ve dApp’lerin, popüler L1’ler, L2’ler üzerindeki kaynaklar için rekabet etmek zorunda kalmadan veya sıfırdan yeni bir Katman 1 oluşturmak zorunda kalmadan, tam olarak ihtiyaçlarına ve özelliklerine uyacak şekilde uyarlanmış özel bir blok zinciri üzerinde çalışmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. [1]

Biraz açarsak durum şöyle. Mevcut Web3 ortamında, çoğu dApp Ethereum üzerinde çalışıyor. Bunun en önemli nedeni akıllı sözleşmeler geliştirmeyi destekleyen ilk blokzincir protokolü olması. Fakat Ethereum’a karşı olan bu ilgi ağı oldukça tıkanık ve pahalı bir ağ haline getiriyor. Elbette Ethereum dışında Web3 geliştirme ve benimsemeyi kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla yan zincir ölçeklendirme çözümleri var. Bu çözümler daha ucuz, daha hızlı şekilde ağı kullanmanızı da sağlıyor. Fakat Berg burada şöyle bir probleme değiniyor:  Gürültülü Komşu Problemi.

Peki nedir gürültülü komşu problemi? Şöyle tanımlanmış: Gürültülü komşu, bant genişliğini, CPU’yu ve diğer kaynakları tekelleştiren ve diğer kullanıcıların bulut performansını olumsuz yönde etkileyebilen bir bulut bilişim altyapısı ortak kiracısını tanımlamak için kullanılan bir ifadedir. Gürültülü komşu etkisi, altyapıyı paylaşan diğer sanal makinelerin ve uygulamaların eşit olmayan bulut ağ performansından muzdarip olmasına neden olur. [2]

Berg, gürültülü komşu probleminin Katman 1 platformlar üzerinde olmasını da şu sebebe bağlıyor. Buralarda geliştirilen dApp uygulamaları Katman 1 blok zincirinde oluşturuluyor ve hepsi aynı sanal makineyi ve çalışmak için sınırlı kaynaklarını kullanmaya çalışıyor.

Hali hazırda bir dApp geliştiricisi için 3 senaryo vardı. Bunlar kendi Katman 1 blokzincirini oluşturmak, Ethereum gibi bir Katman 1 kullanmak veya Polygon gibi bir Katman 2 blokzincir kullanmak. Ankr artık 4. senaryonun gündemde olduğunu bunun da uygulama zinciri geliştirmek olduğunu belirtiyor.

Şöyle düşünebilirsiniz. İyi güzel de şimdiye kadar kimse neden bunu yapmadı. Ankr bu soruya teknik olarak yaşanan zorluklardan cevabı veriyor. Bir kaç yıldır blokzincir altyapısı üzerine geliştirmeler yapması ve buradaki altyapı parametrelerini iyi benimsemesinin Ankr’ın bu teknik zorluğun üstesinden gelmesine katkısı olduğunu vurguluyor.

Uygulama Zincirleri nedir ?

Konuya gelelim. Bir blokzincir geliştirmek için doğrulayıcı düğümler, RPC düğümler, blok tarayıcısı, test ağları, test jetonu kullanımı için musluklar, stake mekanizması ve bunun gibi bir çok şeye ihtiyaç duyuluyor. Uygulama zincirlerinde Ankr bir paket olarak şunları sunuyor:

  • Validator binary + yapılandırma dosyası (.toml)
  • RPC uç noktası
  • Blok tarayıcısı
  • Testnet belirteçleri için musluk
  • Kullanıcı arayüzü aracılığıyla doğrudan stake desteği
  • Ankr’ın “Borsalara Hazırlık” programı [3]

Son madde biraz daha göreceli kalabilir. Burada kastedilen merkezi borsalar ile olan ilişkilerin kullanılması, teknik olarak o borsalarda listelenmeye uyum sorununun çözülmesi için Ankr desteği.

Ankr’ın Uygulama Zincirleri, Web3 geliştiricilerinin projelerini hızlı, özel blok zinciri altyapısı ile her zamankinden daha hızlı pazara sunmaları için alternatif bir yol. Projeler, özel bir Uygulama Zinciri’ni başlatarak, fikir birliği mekanizmaları ve diğer özellikler dahil olmak üzere zincirlerini ihtiyaçlarına göre özelleştirebiliyor ve kullanıcılarına her zaman düşük gas ücretleri sunmayı hedefleyebiliyor. 

Elbette bu Ankr’ın iddiası. Teknoloji henüz çok yeni olduğu için zaman içerisinde artısı eksisi anlaşılacak. Fakat net olan şu ki, uygulama zincirleri isimli alternatif bir geliştirme yöntemimiz var. Gürültülü komşunun gürültüsünün kesilip kesilmediğini ise zamanla göreceğiz.

Blokzincir endüstrisi her gün yeni bir kavrama merhaba diyor.

[1]https://medium.com/ankr-network/application-specific-blockchains-more-flexibility-scalability-for-web3-development-2a1d86045e53

[2] https://www.techtarget.com/searchcloudcomputing/definition/noisy-neighbor-cloud-computing-performance

[3]https://medium.com/ankr-network/ankr-app-chains-the-future-of-web3-development-e94ec0bf9c72

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Ayan

Buğra Ayan 1989 yılında Erzurum’da doğmuştur. Lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Bilişim Ensitütüsü’nde tamamlamış ve doktora çalışmasına Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü’nde devam etmektedir. Evli olan Ayan’ın Bilge ve Gökalp isimli iki çocuğu bulunmaktadır.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala