bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,685.94 2.06%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,562.41 1.02%
bnb
BNB (BNB) $ 582.63 1.76%
solana
Solana (SOL) $ 185.31 1.18%
xrp
XRP (XRP) $ 0.630846 2.43%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.652527 2.00%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.219385 18.08%

Gnosis (GNO) Nedir?

gnosis gno nedir kac TL

Gnosis, Ethereum ağı üzerinde merkezsiz bir uygulama (dApp) olarak inşa edilmiş bir tahmin piyasası platformu.

  • Platformun multisig cüzdanının yanı sıra bir de DutchX adlı merkezsiz bir kripto para borsası bulunuyor.
  • Bu rehber içerikte Gnosis (GNO) hakkında bilinmesi gerekenlere kapsamlı bir şekilde göz atacağız.

Gnosis (GNO) nasıl çalışır?

Yazımızın önceki kısmında bahsettiğimiz üzere Gnosis bir tahmin piyasası platformu. Gnosis’in nasıl çalıştığını anlamak için öncelikle tahmin piyasasının ne olduğuna yakından bakalım.

Tahmin piyasası nedir?

Tahmin piyasası, insanların gelecekteki bilinmeyen olayların sonuçlarına göre ödeme yapan sözleşmeleri takas edebildiği bir piyasadır. Tahmin piyasası aracılığıyla insanlar gelecekteki bir olayın olası sonuçları üzerinden bahse girebilir. Tahmin piyasaları spekülatiftir ve piyasa katılımcıları spekülatörlerdir.

Evet/Hayır konsepti tahmin piyasaları için uygun bir yaklaşım. Örnek vermek gerekirse “Bitcoin bu yıl 20 bin doları geçebilecek mi?“, “Joe Biden bir dönem daha ABD Başkanı olarak seçilebilecek mi” gibi iki olasılıklı opsiyonlar bulunur. Bitcoin’in 20 bin doları geçeceğinden eminseniz “evet” opsiyonunu satın alabilirsiniz. Tahmininizin gerçekleşmesi durumunda opsiyonunuzu nakde çevirebilirsiniz.

Blockchain teknolojisi ile birlikte merkezsiz tahmin piyasaları ortaya çıktı. Şimdi Gnosis’in nasıl çalıştığı konusuna geri dönelim.

tahmin piyasalari nedir nasil calisir
Tahmin piyasaları nasıl çalışır?

Bir tahmin piyasası, gelecekteki olaylar hakkında bilgi toplamak için kullanıcı tahminlerini kullanır. Piyasadaki kullanıcılar belirli bir olayın sonucunu temsil eden token’leri takas eder. Bazı sonuçların gerçekleşme olasılığı diğerlerine kıyasla daha yüksek olduğundan, bu token’lerin değeri artar.

Zaman içerisinde veya yeni gelişmeler yaşandıkça gerçekleşme olasılığı daha yüksek hale gelebilir ve böylece değerleri artabilir. Olay gerçekleştiğinde, nihai sonucu temsil eden tokenlar tam değer kazanırken geri kalan tokenların hiçbir değeri kalmaz.

Bir örnek üzerinden ilerleyelim:

Bir kullanıcı tahmin piyasasına “Amazon yeni genel merkezini nereye kuracak?” şeklinde bir olay sorusu kaydeder. Cevap seçeneklerini de ekliyor: “Chicago”, “Atlanta”, “Austin”, “New York” ve “Diğer“. Tüm olasılıkların toplamı %100’e ulaştığından emin olmak için “Diğer” seçeneği de opsiyonlara dahil edilmelidir. Eğer “Diğer” seçeneğini dahil etmeseydi, cevapların hiçbirinin doğru çıkmama ihtimali olacaktı.

Piyasa açıldığında, “Diğer” token’leri muhtemelen en yüksek fiyatı alır çünkü dünyada yüzlerce şehir var ve bu olayın gerçekleşmesi olasılığı belirli dört şehirden daha yüksek. Ancak yaşanan gelişmelerle doğru orantılı olarak bu seçenekler de ona göre fiyatlanacaktır.

Diyelim ki Amazon son dört şehir seçimini açıkladı: Chicago, Atlanta, Los Angeles ve Boston. İnsanlar değersiz token’lerini satmak için acele ettikçe Austin ve New York token’lerin fiyatı neredeyse anında sıfıra düşecektir. Haber kesinleşmişse “çoğu sahip “Diğer” token sahipleri satış için bir alıcı dahi bulamayabilir.

GNO ve OWL token’ler nedir?

Gnosis ekosistemi iki tür token’e sahip: Gnosis (GNO) ve OWL. 

GNO, ekibin ICO’ları sırasında sattığı ERC-20 token’lerdir. Ekip 10 milyon GNO token yarattı ve yeni token basmıyor. Bunlar açık piyasada işlem gören token’lerdir.

GNO’yu stake ederek OWL tokenları alırsınız. Bunu yapmak için, GNO’nuzu akıllı bir sözleşmede kilitlemeniz gerekiyor, böylelikle GNO token’ler devredilemez hale geliyor. Aldığınız OWL miktarı, kilit sürenizin uzunluğuna ve piyasadaki toplam OWL token arzına bağlıdır. Ekip, önceki 3 ay boyunca aylık ortalama OWL kullanım miktarından 20 kat daha fazla OWL arzına sahip olmayı hedefliyor.

İlk OWL oluşturma etkinliği 2018 yılının Haziran ile Temmuz ayları arasındaki dönemde gerçekleşti.

Platformdaki ücretleri ödemek için OWL token’lerini kullanırsınız ve 1 OWL her zaman 1 USD’ye eşittir. Gnosis token ücretlerini toplamaz, bunun yerine onları yakarak dolaşımdan çıkarır. Ücretinizi başka herhangi bir ERC-20 token ile de ödeyebilirsiniz. Bu seçeneği seçtiğinizde, Gnosis ücretlerinizle GNO satın alır ve GNO’yu yakar.

İdeal olarak, bu yakma ve stake etme mekanizması GNO arzını sınırlayacak ve değerini artıracaktır. Öte yandan Gnosis, OWL dağıtımını her zaman bir dolarda olmasını sağlayacak şekilde ayarlayacaktır.

Gnosis’in kurucuları

Gnosis platformu CEO Martin Köppelmann, Baş Teknoloji Sorumlusu (CTO) Stefan George ve Baş Operasyon Yöneticisi (COO) Dr. Friederike Ernst tarafından yönetiliyor.

Gnosis CEOsu Martin Koppelmann
Gnosis CEO’su Martin Köppelmann. Kaynak: Arşiv

Köppelmann ve George, ilk ConsenSys ortaklarından biri olarak 2015 yılının Ocak ayında Gnosis’i geliştirmeye başladı. Aynı yılın Ağustos ayında, Ethereum üzerindeki ilk büyük dApp olarak alfa ürünlerini piyasaya sürdüler.

Gnosis’in geliştirme ekibinde, Joseph Lubin ve Vitalik Buterin gibi sektörün önde gelen isimleri yer alıyor.

Gnosis (GNO) coin kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Gnosis Coin 11.913,97 TL‘den işlem görüyor. Gnosis fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. Gnosis token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise dolar, toplam piyasa değeri ise dolar seviyesinde.

Gnosis (GNO) coin kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Gnosis token dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Ocak ayı itibariyle Gnosis coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 644,50 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Gnosis token yılın en düşük seviyesini ise 6.88 dolarla belirledi.

Gnosis (GNO) coin grafiği

Anlık olarak güncellenen Gnosis coin grafiği üzerinden canlı verileri takip edebilirsiniz. İşte GNO coin’in son 24 saatte kaydettiği en yüksek ve en düşük fiyat seviyeleri.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala