bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,244.14 2.10%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,897.32 3.37%
bnb
BNB (BNB) $ 527.53 1.96%
solana
Solana (SOL) $ 130.42 1.48%
xrp
XRP (XRP) $ 0.472283 4.25%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.428202 4.13%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.141253 4.05%

GameStop Gerçek Occupy Wall Street (mi?)

gamestop gercek occupy wall street mi 6

Geçen haftadan bu yana ne çok şey oldu şaşırmamak elimde değil. Bir kere belki de bir devrimin başladığına tanık olduk. 28 Ocak sabahı bir okul arkadaşımın benimle paylaştığı bir resme bakınca birden kalp atışlarım hızlandı. O anda “işte blokzinciri devrimi şimdi gerçekten geliyor” dedim içimden… Resimde bir ekran görüntüsü vardı ve üzerinde “Wrapped GameStop” yazıyordu, Ethereum üzerinde ERC-20 formatında bir kontrat içinde dürümlenmiş GameStop hissleri vardı. Sonradan bunun belki de bir scam olduğunu anladık ama yine de hadisenin nereye gitmekte olduğunu bu resimle anlamış bulunduk.

Occupy Wall Street 2011 yılı Eylül ayında gerçekleşmiş bir sokak eylemiydi. Amerika’da ve dünyanın genelinde, %99’luk bir nüfus üzerinde %1’lik bir grubun tahakküm kurduğu eleştirisinde birleşen gençler ABD’nin New York şehrinde bu zenginlerin temsilcisi olan Wall Street borsa binalarının önünde toplanıp oturma eylemi yaptılar. O zaman bunları görünce “Yazık oluyor bu çocuklara, asıl Wall Street baskınını elektronik yollardan yapmak gerekir” diye düşünerek hayıflanmıştım. İşte 9 küsur yıl sonra o da gerçek oldu.

Olaylar nasıl gelişti bir özet olarak bakalım:

* GameStop şirket hisselerinin asıl değerinde olmadığını düşündüğünü açıklayan Michael Burry, bu firmaya hisselerini piyasadan satın alması çağrısı yaptı. Bu haberi 2019 yılının 23 Ağustos günü ZeroHedge isimli siteden okudum. Bu Michael Burry ile ilgili o sıralarda çıkan bir iki haberden biriydi ve bu enteresan adamla ilk defa Michael Lewis’in “The Big Short” kitabında tanışmıştım. Sonradan filmi de çekilen kitapta Burry’in detaylı bir portresi var. Autizm’den muzdarip olan Burry, kafasına yatmayan ve mantıksız bulduğu finansal durumlarda parasıyla pozisyon alan ünlü bir aktivist yatırımcı.

gamestop gercek occupy wall street mi 2

  • Sonra Pandemi krizi başladı, dünya borç stoğu 280 trilyon dolara yükseldi, ve Mart 2020’de Fed daha önce basmış olduğu tüm paraya yakın miktarda, 3 trilyon dolar daha bastı.
  • GameStop hisseleri 2020 Eylül’ünde 8 dolar civarındayken, bu defa başka bir aktivist yatırımcı, Ryan Cohen, şirketin %10 hissesini satın aldığını SEC’e bildirir. Hisseler biraz daha değer kazanarak 12 dolar seviyesine ilerler.
  • Bunlar olurken, Reddit sosyal ağında yer alan r/WallStreetBets adlı tartışma grubunda 2020 yılının başından beri aldığı 53,000 dolarlık GameStop hisselerini ekran resimleriyle diğer kullanıcılara gösteren DeepFuckingValue isimli bir kullanıcı vardır. Ona gelip “kardeşim, GameStop’un nesini long’luyorsun, berbat bir şirket” filan diye takılırlar. Kullanıcının biri gelip bu kullanıcıya sorar: “Bu şirkete 53 bin doları neden yatırdın, aklında ne vardı?” Cevap yazar DeepFuckingValue: “Şu andaki 8 dolarlık değerinin daha üzerinde olmalıydı ve önümüzdeki 18 ay içinde gerçek değerine erişeceğine dair pek çok emare (katalist kelimesini kullanıyor) var” diye cevap veriyor. Cevap, sıradan bir Reddit kullanıcısına göre daha teknik bir yatırımcı ağzıyla yazılmış.”Fair value”, “catalyst” ve “trigger a reversion to fair value” gibi, standart nerd söyleminde olmayan tabirler kullanması, bu kişinin sıradan bir Reddit’çi olmayıp finans dünyasından gelme biri olabileceğine işaret ediyordu. Bir de 18 ay gibi bir süre vermesi, bu kullanıcının çok dedike biri olduğunu ve belki de bir plana göre hareket ettiğine işaret ediyor. Tabii hadiseler olduktan sonra bakınca bunu görebiliyoruz.

gamestop gercek occupy wall street mi 3

Şimdi daha da ilginç bir yazışmaya bakalım: Bu da yaklaşık bir yıl öncesine ait bir karşılıklı atışma…

  • Gerçekten o makaleye mi inanıp aldın? (bahsettiği benim yukarıda paylaştığım Michael Burry makalesi) Afferin sana”. Burada Haydenkmac isimli kullanıcı karşısındaki kullanıcının bu makaleye inanıp GameStop almasını çok saçma ve gereksiz buluyor.

gamestop gercek occupy wall street mi 4

DeepFuckingValue kullanıcısının cevabı çok enteresan: “Ben pozisyonumu Burry’nin Ağustos’daki sözlerinden çok daha önce almıştım.

* Hemen hemen aynı zamanda gerçekleşen başka bir karşılıklı konuşma da yine Reddit sistesinden aldım; tercüme edeyim: “Hisselerin hızlı düşüşünden sonra elimden bunları çıkardım.” Demek istiyor ki, sen ne gördün de bunları satmadın… DeepFuckingValue’nun cevabı yine çok enteresan: “GameStop hisslerinin fiyatı cazip, bariz bir şekilde riski de az. Satmamak daha iyi olacak. Bekleyim görelim.

gamestop gercek occupy wall street mi 5

  • 10 Ocak günü daha önce 2020 yazında %10’luk hisse almış olan Ryan Cohen, gelip biraz daha hisse alıyor ve toplam şirket hissesi yüzde 13’e yaklaşıyor. Bu arada firmada en çok hissesi olan ikinci yatırımcı haline geldiği için yönetimde de söz hakkı oluyor. Bunun haberinin duyulması ile birlikte GameStop hissleri 14 Ocak’ta 40 dolara kadar yükseliyor.  Onun hemen ardından 3. sıradaki ortak ise kim bilin bakalım. BlackRock! Yani Rockefeller grubunun amiral gemisi olan yatırım bankası. Onların da GameStop firmasında %11.32 oranında hisseleri bulunmaktadır.
  • Size bir ek bilgi daha vereyim, Ryan Cohen bir önceki girişimi Chewy için de 2016 yılında BlackRock’dan yatırım alıp ortak olmuştu. (Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Ryan_Cohen) O yıl sonunda Chewy yıllık 900 milyon dolarlık satış yaparak dünyanın en büyük evcil hayvan sitesi haline geliyor.
  • Cohen 2017’de Chewy’nin PetSmart’a 3.35 milyar dolarlık satışını gerçekleştirerek hem kendisini hem de bu fonu ihya etmiş. Bu da tüm zamanların en büyük e-ticaret satışı olarak kayıtlara geçmiş.
  • Yani Ryan Cohen ile BlackRock yatırım şirketinin daha önceden başka bir teknoloji şirketinde hem ortaklıkları hem de finansal başarıları var.
  • Bu yazı, GameStop hisslerinde çeşitli dev fonların aldığı pozisyonların haberi üzerine yakında bir short-squeeze gelmekte olduğunun haberini veriyordu. Artık short-squeeze gibi kavramları herkesin öğrendiğini varsayıyorum: Hisselerin düşmesi beklenirken ani çıkış yapması ve bunun sonucunda açık pozisyonu bulunanların arada sıkışmasına deniliyor.
  • İşte, GameStop hisselerini şortlamış, yani bunlarda açık pozisyonu olan Melvin Capital isimli dev Wall Street HedgeFund şirketi de GameStop hisseleri değer kazanmaya başlayınca arada sıkışma tehlikesiyle başbaşa kalır.
  • Reddit üzerinden örgütlenen ve hep birlikte hurra diye bu hisseye saldırmaya ve satın almaya başlayan ve belki de milyonlara varan sayıda küçük yatırımcı sayesinde hissenin değeri hızla 300 dolarla gelir.
  • Bu küçük yatırımcılar (ki bunlara perakende yatırımcı deniliyor, milyarlık Wall Street fonları da toptancı olsa gerek) hisselerini, alım-satım komisyonu kesmeyen RobinHood isimli bir app vasıtasıyla alıyorlar.
  • Fakat sonra o da ne! Öğreniyoruz ki, RobinHood’un arkasında onu fonlayan kurum Citadel diye başka bir milyarder Wall Street bankeri varmış. Bu Citadel’in, ve dolayısıyla RobinHood’un iş modeli, küçük yatırımcılara bedava hizmet veriyoruz görüntüsü altında onların önünde koşup milisaniyeler önce aynı hisseleri alıp, sonra RobinHood kullanıcılarına geri satarak,  “front running” denilen şeyi yapmak ve yine aradan büyük karlar yapmakmış meğer.
  • Tekrar tekrar gördüğümüz gibi, eğer bir servis ücretsiz ise bilin ki satılan mal bizleriz. Bu hep hatırlanması gereken bir gerçek. Perşembe akşamı RobinHood, aralarında GameStop’un da olduğu bir kaç hisseyi satıştan kaldırır. Bu da ona güvenen küçük yatırımcıları arkadan vurması anlamına gelir. Söylentilere göre Beyaz Saray’dan telefon gelmiştir.
  • İşte, 28 Ocak Perşembe günü sabahı bana arkadaşımdan mesaj geldiğinde GameStop hisseleri 340 dolarlardayd.  Üzerine ben de saat 11:30’da şöyle bir tweet attım: “Arkadaşlar herkese duyuruyorum, bir devrim başladı”.
  • CNBC ve Bloomberg gibi kuruluşlar, Reddit kullanıcılarını riski yönetememekle suçlayıp, bu yaptıklarınız iyi değil filan gibi çocukça söylemlere girişirler. Bizde de ertesi gün bu dili, videoları ile popüler biri, Özgür Demirtaş kullanır.
  • Chamath, 28 Ocak günü CNBC’de 15 dk kadar bir söyleşiye katılır ve orada spikere ağzının payını verir. Wall Street’in ikiyüzlü olduğunu, 2008 yılındaki krizde de bu ahlaksız tavırla, Fed’in ve Hazine Bakanlığının, Amerikan halkını satarak milyarder bankerleri kurtardıklarını söyler.

ARKA PLAN:

Gördüğünüz gibi işler asla göründüğü gibi değil! Bundan sonrasını tahmin etmeye çalışayım.

  1. Bu olayların benzeri bundan sonra UniSwap gibi gayri-merkezi borsalarda yaşanacak, o zaman işler gerçekten enteresanlaşacak! Onlar RobinHood gibi kapatılamayacak.
  2. Bitcoin’de de benzer short-squeeze’ler yaşanacak.
  3. Wrap edilmiş Nasdaq şirket hisseleri ortaya çıkmaya başlayacak. Fed’in havadan bastığı dolarlarla balon haline getirilmiş olan ABD borsaları ondan sonra bakalım hangi hızla sönecekler.
  4. Y ve Z kuşağı, dünyanın her yerinde artık nasıl bir gücü olduğunu farketti. Bundan sonra onlar da kendilerini geliştirecekler.
  5. Ve en son olarak da, yazımda farkettiniz, olayların arka planda bir Rock Star var: BlackRock. Yani kavga belki de küçük yatırımcılar ve Wall Street devleri arasında gerçekleşmiyor.

Filler kendi aralarında mı hesaplaşıyorlar acaba?

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cemil Şinasi Türün

30 yılı aşkın tecrübesiyle fintech ve pazarlama dünyasındaki öncü isimlerden olan Cemil Şinasi Türün bilgisayar oyunlarından üç boyutlu sanal dünyalara kadar pek çok çalışmaya imza attı. Yerel ve uluslararası firmalar için kampanyalar hazırlayan Türün; teknoloji, blokzincir, kripto para ve dijital varlık konularında projeler üretti.
https://cemilturun.medium.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala