bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,366.85 0.53%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,562.69 0.54%
bnb
BNB (BNB) $ 609.49 3.75%
solana
Solana (SOL) $ 186.23 0.86%
xrp
XRP (XRP) $ 0.617415 0.47%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.644918 0.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.215583 8.90%

FTX İçin Başlatılan Soruşturmaların Sayısı Artıyor

ftx icin baslatilan sorusturmalarin sayisi artiyor

İflas başvurusunda bulunan FTX’in çöküşü sonrasında, sorunlu kripto para borsasına başlatılan soruşturmaların sayısı artmaya devam ediyor. Türkiye Mali Suçları Soruşturma Dairesi (MASAK), FTX’in Türkiye operasyonlarını yürüten FTX TR için soruşturma başlattı.

FTX’in Çöküşü Hükümetler Tarafından Soruşturuluyor

Bu yılın başlarında Terra Blockchain ekosisteminde yaşanan çöküşün ardından pek çok ülke Terra Blockchain için soruşturma başlatmıştı. Terra’nın stablecoin’i olan UST’nin dolar sabitini kaybetmesiyle başlayan süreçte, hükümetler de stablecoin düzenlemelerine hız vermişti. Bu konuda ilk adımı ise geçtiğimiz aylarda Japonya atmıştı. Japonya, UST çöküşü sonrasında stablecoin’lere ciddi düzenlemeler getiren yasa tasarısını onaylayarak uygulamaya aldı.

Terra Blockchain çöküşü sonrasında yaşanan soruşturmaların bir benzeri de FTX özelinde gerçekleşiyor. Sam Bankman-Fried’in dev imparatorluğunun çöküşüyle birlikte, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu (CFTC) konu hakkında soruşturma başlatmıştı. Daha sonrasında ABD Adalet Bakanlığı tarafından da FTX hakkında bir soruşturmanın başlatıldığı açıklandı.

Bahamalar merkezli kripto para borsası FTX için başlatılan soruşturmalar sadece ABD ile sınırlı kalmadı. Kısa bir süre önce yapılan açıklamaya göre Bahamalar Kraliyet Polis Gücü, FTX için soruşturma başlattı.

ftx icin baslatilan sorusturmalarin sayisi artiyor 2

Başlatılan bu soruşturmalara ek olarak FTX ve FTX’in Türkiye operasyonlarını yürüten FTX TR hakkında ülkemizde de bir soruşturma başlatıldı. Mali Suçları Soruşturma Dairesi tarafından yapılan resmî açıklamaya göre, dünyanın en büyük üçüncü kripto para borsası olan FTX’in Türkiye operasyonlarını yürüten FTX TR ve şirket ile bağlantılı hesapların araştırıldığı belirtildi.

Yapılan duyuruda, FTX ve FTX TR’nin yanı sıra bu şirketlerle ilişkisi olan kişilerin, kurumların, bankaları ve kripto servis sağlayıcıların araştırıldığı açıklandı. Başlatılan soruşturmanın odağında FTX TR olsa da FTX TR’nin dışında FTX ile alakalı 134 kuruluşunda soruşturma altında olabileceği belirtildi. MASAK tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Son günlerde gerek uluslararası gerekse ulusal basın ve yayın organlarında, FTX.com ticari unvanıyla küresel ölçekte faaliyet gösteren bir kripto varlık alım satım platformunun müşterilerine yönelik yükümlülüklerini yerine getiremediği hususlarına ilişkin haberler kamuoyunun malumudur.

Bilindiği üzere, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik’te 01.05.2021 tarihinde yapılan değişiklikle kripto varlık hizmet sağlayıcılar, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun (5549 s. Kn.) ve ilgili mevzuat kapsamında yükümlü olarak addedilmiştir. Söz konusu kurumların ilgili mevzuat kapsamında yükümlü olarak belirlenmesinden bu yana Başkanlığımızca, bu yükümlülerin faaliyetleri Başkanlığımız görev ve yetkileri çerçevesinde analiz ve incelemeye tabi tutulmaktadır.

Diğer taraftan, basında çıkan haberlere konu FTX.com ticari unvanlı küresel kripto varlık alım satım platformu ile ilişkili olan ve ülkemizde faaliyet gösteren yükümlülerin işlem ve faaliyetleri, FTX.com’a ilişkin haberler kamuoyu gündemine düşmeden daha önce Başkanlığımızca dikkatle takip edilerek yakında izlenmiş ve gerekli tedbirler ivedilikle alınmıştır. Bu tedbirler cümlesinden olmak üzere, FTX.com ticari unvanıyla faaliyet gösteren küresel kripto varlık alım satım platformunun ilişkili olduğu gerçek ve tüzel kişiler nezdinde, Başkanlığımıza kanun ve mevzuat uyarınca verilen görev ve yetkiler çerçevesinde inceleme başlatılmış, bundan başka söz konusu ilişkili kişi ve kurumların bankalar, elektronik para kuruluşları, kripto varlık hizmet sağlayıcıları vb. yükümlüler nezdindeki hesaplarına yapılan işlemler, 5549 s. Kn.’nun 19/A maddesi kapsamında askıya alınmıştır. Başkanlığımız incelemeleri ivedilikle neticelendirilerek ilgili adli ve idari mercilerle paylaşılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Burak Köse

Burak KÖSE 3 Mayıs 1995 tarihinde Bursa’da doğdu. Erken yaşta bilgisayar ve internetle tanışan Burak, Nisan 2022’den itibaren BTCHaber.com’da içerikler üreterek sektörde edindiği tecrübeler ışığında gelişmeleri okuyuculara aktarıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala