bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,968.41 3.30%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,103.54 1.53%
bnb
BNB (BNB) $ 561.11 2.37%
solana
Solana (SOL) $ 145.12 6.55%
xrp
XRP (XRP) $ 0.500915 0.76%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467052 3.10%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153086 2.37%

Flow Coin Nedir?

FLOW coin

Flow, parçalama teknikleri kullanılmadan kapsamlı ölçeklendirme için tasarlanmış, NFT pazarları ve kripto yüklü video oyunları gibi uygulama yazılımları için anlamlı olan hızlı ve düşük maliyetli işlemler sağlayan bir blok zinciridir.

Flow (FLOW), özellikle NFT’ler, devasa kripto oyunları ve uygulamalar oluşturmaya yönelik yüksek performanslı bir blok zinciridir. Ethereum gibi genel amaçlı blok zincirlerinden farklı olarak Flow, oyun içi öğeler gibi NFT’lerle etkileşime giren potansiyel olarak milyarlarca insan için verimli bir şekilde ölçeklendirmek üzere inşa edilmiştir.


Flow (FLOW) Nedir?

Şunu hayal edin: Ethereum’da oldukça başarılı bir merkezi olmayan uygulama (dapp) başlatıyorsunuz, ancak oyununuz o kadar popüler ki, blok zincirinin kendisini neredeyse kullanılamaz hale getiriyor. 

Ses çok mu uzak? 2017’de piyasaya sürülen ve kullanıcıların dijital kedileri satın almasına, toplamasına ve üremesine olanak tanıyan son derece viral bir ticaret oyunu olan CryptoKitties’in hikayesi budur.

Ethereum ile hüsrana uğrayan CryptoKitties’in arkasındaki geliştiriciler, karşılaştıkları teknoloji sorunlarını çözmek için yola çıktı. Bu süreçte, popülerleşmesine yardımcı oldukları uygulamalar gibi uygulamalar için özel olarak tasarlanmış  yeni bir blok zinciri oluşturdular.

2020’de piyasaya sürülen Flow oyun alanı, geliştiricilerin, takas edilemez token (NFT) adı verilen belirli bir dijital varlık türü oluşturmasına ve takas etmesine olanak tanır. Bir NFT, bir aracı olmadan internet üzerinden nasıl alınabileceği, satılabileceği ve değiştirilebileceği konusunda diğer kripto varlıkları gibidir.

Ancak, önemli bir fark var. Bir NFT ile blok zincirindeki her varlık benzersizdir ve kendi özel fiyatı için işlem görür. (NFT’yi bir tür dijital ticaret kartı olarak düşünebilirsiniz.) 

Flow ile CryptoKitties’in arkasındaki ekip, bu tür uygulamaların daha fazla sayıda ana kullanıcıyı çekmesini sağlayan yeni bir platform oluşturmaya çalışıyor. 

Flow’u Kim Yarattı?

Flow, CryptoKitties blok zinciri oyununun arkasındaki şirket olan Dapper Labs’ın ürünüdür.

Kurucular Roham Gharegozlou, Dieter Shirley ve Mikhael Naayem tarafından yönetilen ekip, blockchain tabanlı oyunlar ve dijital koleksiyonlar için bir platform olarak Flow’u geliştirdi. 

Daha önce Axiom Zen olarak adlandırılan Dapper Labs, yatırımcı devi A16z liderliğindeki 11 milyon dolarlık fon sağladığını açıkladıktan sonra 2019’da Flow’u tanıttı. 

Dapper Labs, NBA yıldızları Andre Iguodala ve Spencer Dinwiddie tarafından yönetilen ve Flow’da blok zincir tabanlı oyunların geliştirilmesinde kullanılması amaçlanan ikinci bir finansman turuna katıldı. 
 

FLOW

Flow Nasıl Çalışır?

Blok zincirlerin nasıl çalıştığına aşinaysanız, bunların genellikle para birimi geçmişinin tüm durumunu depolayan ve tüm işlemleri doğrulayan düğümlerden oluştuğunu bilirsiniz. 

Buna karşın Flow, toplam işin nodelar arasında bölünmesine izin vermek için ağının birçok alt bölümünü oluşturmayı amaçlar ve her düğüm yalnızca işlemlerin bir alt kümesini doğrular.

Mimari

Bunu yapmak için Flow blok zinciri, çok nodelu, çok rollü bir mimari kullanır.

Başka bir deyişle, Flow, bir işlemin doğrulama aşamalarını her bir node sorumluluklarını bölerek dört farklı kategoriye ayırmıştır:

  • Koleksiyon Nodeları: Dapp’ler için ağ bağlantısını ve veri kullanılabilirliğini iyileştir
  • Konsensüs Nodeları: İşlemlerin varlığına ve sırasına karar verir
  • Yürütme Nodeları: Her işlemle ilişkili hesaplamayı gerçekleştirir. Bu nodeların herhangi bir karar verme yetkisi yoktur.
  • Doğrulama Nodeları: Yürütme Düğümleri tarafından yapılan işi iki kez kontrol eder.

Flow’un yaratıcıları, bu uzmanlık seviyesinin, her bir düğümün her işlemin doğrulanmasına katılmasına izin verirken, verimliliği artırmak için görevleri böldüğünü savunuyor. 

Geliştirici araçları

Bugün NBA Top Shot ve CryptoKitties’e ek olarak Flow’da piyasaya sürülen birçok ürün var. Flow blok zincirindeki akıllı sözleşmeler, Flow’un ana dili Cadence ile yazılmıştır. 

Flow ekibi, kendilerini Cadence’e alıştırmak için blok zinciri uygulamaları geliştirmemiş geliştiriciler için bir öğrenme aracı olarak bir web sitesi oluşturdu.

Flow blok zincirinin bir başka benzersiz özelliği de, geliştiricilerin sorun ortaya çıktıkça kodu güncellerken dapp’lerini beta sürümünde yayınlayabilmeleridir. Kullanıcılar, yazılımla etkileşime girerken bu değişiklikler konusunda uyarılacaktır. 

Yazarlar kodun son halini gönderdikten sonra, değiştirilemez hale gelir, yani bir daha değiştirilemez. 

FLOW2

FLOW’u Değerli Yapan Nedir?

FLOW kripto para birimi, Flow blok zincirini korumanın ve çalıştırmanın anahtarıdır.

Her şeyden önce, geliştiriciler ödemeler, işlemler ve ödül kazanmak için kullanılan ana para birimi olarak uygulamalarına FLOW’u dahil edebilirler. Geliştiriciler, isterlerse Flow üzerinde kendi özel kripto paralarını da oluşturabilirler.

Bir node olabilmek için, kullanıcıların platformun yönetimine katılmalarını sağlayan FLOW tokenlerine sahip olmaları ve bunları stake etmeleri gerekir. Flow, bu kullanıcıları yeni oluşturulmuş FLOW kombinasyonu ve işlem ücretlerinin bir kısmı ile ödüllendirir.

Daha da önemlisi, Flow’da dört farklı node türü olduğundan, her bir role atanan gelir, her node kümesi tarafından belirlenen FLOW miktarına göre otomatik olarak ayarlanır. 

Bir node çalıştırmak istemeyen kullanıcılar, paylarını kendi adlarına ağa katılmaları için profesyonel operatörlere devredebilirler. 

FLOW Coin Yorum ve Geleceği

Bir kripto para birimi kullanarak bir blok zincirinde bir uygulama başlatmak isteyen bir oyun geliştiricisiyseniz, Flow ilginizi çekebilir . 

Yatırımcılar, oyun geliştirmeye ve koleksiyonlara odaklanan  blok zincir platformlarının geleceğine inanmaları durumunda portföylerine FLOW eklemeyi de isteyebilirler.
 

FLOW Coin Grafiği


FLOW Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 FLOW Coin 29,00 TL TL’den işlem görüyor. FLOW Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 2.74% değişim gösterdi. FLOW Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 48,980,641 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 1,331,415,397 dolar seviyesinde.

FLOW Coin Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 FLOW Coin $ 0.890675 dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Şubat ayı itibariyle FLOW Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 46.16 dolarla kaydetti. Bununla birlikte FLOW yılın en düşük seviyesini ise 4.34 dolarla belirledi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala